Zkoumáme energetickou efektivitu mobilních čipsetů. Apple je na špici, Qualcomm se zastavil před třemi lety

  • Mobilní výrobci kažým rokem navyšují výkon top čipsetů
  • Jejich energetickou efektivitu však nikdo neřeší
  • Jak jsou na tom vlastně čipsety z poslední doby?

YouTube kanál Geekerewan se ve svém posledním videu zaměřil na energetickou efektivitu čipsetů. Mobilní výrobci u nástupnických generací čipsetů uvádějí jen stále vyšší a vyšší výkon, ovšem jejich energetickou efektivitu už nikdo nezmiňuje. Kanál se tedy ve tříměsíčním testování zaměřil na to, který z čipsetů poslední doby má největší energetickou efektivitu. Jinými slovy nás zajímá výkon čipsetu ve vztahu k jeho spotřebě.

Testování se účastnilo hned několik procesorů různých architektur, a to za předpokladu, že bylo možné u telefonů provést root, a následně si ručně pohrát s výkonovými a teplotními limity. Díky tomu byl ze srovnání vyloučen čipset A15 Bionic, protože na iOS 15 se testovací posuny nepodařilo rozjet, a také chybí Kirin 9000, který byl integrován do zařízení Huawei, která není možné rootovat.

Překvapivý vítěz u Qualcommu

Do srovnání však byly zařazeny starší čipsety od Applu, A12 se v mnohém vyrovnal Snapdragonu 855, A13 měl zase jako přímého konkurenta Snapdragon 865. Apple ostatním výrazně utekl až při vydání čipsetu Apple A14 Bionic, a od té doby se čipsetově drží výrazně vepředu. A jaký je nejefektivnější čipset od Qualcommu? Jednoznačně Snapdragon 865.

Novější čipsety se s ohledem na efektivitu pohybovaly někde mezi Snapdragonem 855 a Snapdragonem 865, mají samozřejmě vyšší výkon, ale energetická efektivita je tatam. U smartphonů se dnes můžete ještě setkat se Snapdragonem 870, který na „osmšestpětku“ ztrácí jen nepatrně. Čipset totiž obětoval část energetické efektivity na úkor vyššího výkonu.

Klepněte pro větší obrázek
Energetická efektivita testovaných procesorů. Hledáme procesor, který dosáhne na největší počet bodů v Geekbench (osa y), a zároveň u toho spotřebuje co nejméně energie (osa x)

U Androidů s Mediatekem je energeticky nejefektivnější čipset Dimensity 8100, který jen těsně ztrácí na Apple A14. Výkonově jsou však procesory samozřejmě úplně někde jindě. Nejvýkonnější Dimensity 9000 má energetickou efektivitu podstatně horší.

Nepovedená sedmičková řada od ARM

Testy ukazují, že výkonová jádra „sedmičkové“ řady mohou za všechny problémy aktuálních top čipsetů, tj. za vysokou teplotou čipsetů a nízkou výdrží na jedno nabití. Jádra Cortex-A710 jsou oproti Cortex-A78 spíše krokem zpět. Jsou sice výkonnější, ovšem větší energetická zátěž nárust výkonu kompletně eliminuje. Pro aktuální topmodely by tak bylo efektivnější, kdyby měly procesory se čtyřmi „žravými“ superjádry Cortex-X2, než kombinaci 1 × X2 + 3 × A710. A to je pro ARM hodně velká ostuda...

Podle zdroje existují i náznaky, že ani „pětková“ řada nových jader není úplně bez problémů. Cortex-A510 má vyšší výkon, ale energetická efektivita je doslova katastrofální. Jádra Cortex-A510 vyrobená u TSMC tahají za kratší konec při srovnání se staršími jádry Cortex-A55, která jsou vyrobena méně efektivní technologií od Samsungu. A to už je na pováženou. I „úspornější“ jádra Cortex-A510 se tedy podepisují nad nevalnou výdrží současných topmodelů. A to i přesto, že se v předchozích letech zvýšila průměrná kapacita baterií.

V grafikách kraluje Apple

Apple je králem i v oblasti mobilních grafik. Čipy Adreno se mohou snažit, seč můžou, ale s ohledem na energetickou efektivitu jim nepomáhají ani softwarové omezení výkonu navázané na teplotu čipsetu (tj. throttling v rozsahu 2 až 4W). Až na Snapdragon 888 všechny poslední Snapdragony postupně vylepšovaly energetickou efektivitu. Rozdíly mezi Snapdragonem 865 a Snapdragonem 8 Gen 1 jsou tedy dosti patrné, a za zmínku stojí i vyšší výkonové limity zatím nejnovějšího top procesoru od Snapdragonu.

Klepněte pro větší obrázek
V oblasti grafiky je nejefektivnější Apple A14 Bionic. A dá se předpokládat, že Apple A15 Bionic na tom bude ještě lépe...

Celkově vzato jsou ale letos nejefektivnější čipsety ty od Mediateku, byť mají tyto čipsety pomalejší přístupy k RAM, a jejich výkon často není úplně vyvážený. Do dalších let nezbývá nic jiného, než doufat, že se mobilní výrobci nepohrnou za dalším nesmyslným navyšováním výkonu, ale že konečně začnout ve větší míře řešit i energetickou efektivitu čipsetů. A ta nezávisí jen na výrobním procesu, ale i na konkrétních procesorových jádrech a samotné implementaci jednotlivých výrobců. 

Energetická efektivita čipsetů (v čínštině s anglickými titulky):

Diskuze (16) Další článek: 1Q 2022: Trh se smartphony znovu propadl, nedařilo se hlavně Číňanům. Apple a Samsung upevnili pozice

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , , , , KKR, Energetická efektivita, Výrobce, Procesor, Výkon, Nárůst výkonu, Efektivita, Jádro, Tata, Čipset, MediaTekem,