Závod o co největší mobilní fotočip? Rekordem se pyšní nový Sharp Aquos R6

Značka Sharp představila v Japonsku smartphone Aquos R6, který zmiňujeme z jednoho prostého důvodu. Jedná se totiž o absolutního rekordmana, co se týká velikosti hlavního fotočipu. Výrobce vsadil na, na mobilní poměry, obří 1" snímač, který byl vyvinut ve spolupráci s firmou Leica, která nedávno ukončila dlouholeté partnerství s Huawei, a vývojářskými centry Sharpu. Oproti současným vlajkovým telefonům tak má Aquos R6 až 5× větší fotočip, což by se mohlo výrazně podepsat pod kvalitu pořizovaných fotek a natáčených videí.

Nečekejte však žádné megapixelové závody. Hlavní foťák bude mít rozlišení 20 MPx, světelnost F1.9 a 19mm ohniskovou vzdálenost. Kruhovou optiku 7P v obdélníkovém fotomodulu doplňuje ToF snímač a přisvětlovací dioda. Stabilizace foťáku je však bohužel pouze elektronická. Pod zadním krytem se schovává 5 000mAh baterie, tělo smartphonu je navíc odolné vůči vodě a nečistotám. 

Na telefonu není unikátní jen fotoaparát, ale také použitý displej. Jedná se o 6,67" panel typu Pro IGZO OLED, který se pyšní dynamickou obnovovací frekvencí v rozsahu 1 - 240 Hz, a to pro skutečně optimální vyvážení výkonu a úspory energie. Rozlišení displeje je WUXGA+, tedy 2 730 × 1 260 pix. V  displejovém průstřelu trůní 12MPx selfie, ultrazvuková čtečka otisků se schovala pod zobrazovací panel. Výpočetní výkon zajišťuje Snapdragon 888 s 12GB RAM, interní úložiště typu UFS 3.1 má fixní kapacitu 128 GB. 

Zajímavý topmodel Shartp Aquos R6 se začne v Japonsku prodávat v polovině června, a to v černé a v bílé barevné variantě. O dostupnosti globální varianty se v tuto chvíli zatím nehovoří. 

Zdroj Sharp

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: Google spolupracuje se Samsungem. Platforma Wear OS se spojí s Tizenem

Témata článku: Sharp, , , , , , , , , , , Foťák, Partnerství, F +, WUXGA +, Přisvětlovací dioda, Rozlišení,