Vyrážíte do zahraničí? Takhle si pohlídáte, abyste v roamingu mimo EU neprodatovali i plavky

  • Zkontrolujte si nastavení SIM karet ještě před odjezdem
  • Máte jako datovou SIM tu správnou?
  • I ve Velké Británii stále voláte za stejné ceny jako doma

Pokud v průběhu letních prázdnin vyrážíte na dovolenou, dejte si dvakrát pozor na mobilní data. Pokud máte v telefonu dvě SIM karty, je vhodné si před odjezdem zkontrolovat, zda mobilní data využíváte na té správné kartě, což by mohlo vaši zahraniční dovolenou o dost prodražit. V Evropě sice datujete za stejné ceny jako doma, pokud si však jako datovou SIM zvolíte nedopatřením předplacenou kartu z druhého slotu a vyrazíte třeba mimo EU, budete se hodně divit! Minutová kontrola vám může ušetřit obrovskou sumu peněz.

Návod si ukážeme u Samsungu Galaxy S21 Ultra, ovšem u Androidů jiných značek bude označení funkcí dost podobné. Přes Nastavení  Připojení  Správce SIM (máte-li Dual SIM) si můžete zkontrolovat, zda jsou mobilní data využívána správnou SIM. Případně můžete pro mobilní data využít lokální SIM kartu umístěnou do druhé pozice, nezapomeňte však jako zdroj mobilních dat zvolit právě novou SIMku. Případně lze mobilní data z této obrazovky kompletně deaktivovat.

Jak si pohlídat mobilní data v roamingu:

Abyste vůbec měli přístup k mobilním datům v roamingu, je třeba přejít do Nastavení  Připojení  Mobilní sítě a aktivujte si přepínač Datový roaming. Na zvážení je i Režim sítě, nemusíte v zahraničí telefon „šťavit“ na 5G sítích, které zdaleka nejsou všude dostupné. Vystačíte si s režimem, jehož maximem jsou sítě LTE. A baterie telefonu vám poděkuje.

V Nastavení  Připojení  Použití dat si zase můžete nastavit upozornění na vyčerpaný limit dat, resp. po překročení limitu nechat mobilní data softwarově deaktivovat. Nezapomeňte nastavit trochu nižší limit, než máte FUP k vašemu tarifu, protože telefon může data počítat trochu jinak než samotný operátor. Pokud si pohlídáte těchto několik málo nastavení, neměla by vás mobilní data na dovolené nijak překvapit.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (19) Další článek: Vodafone nadělí za vysvědčení měsíc neomezených dat. Dětský tarif za 299 Kč však budí rozporuplné pocity

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Velká Británie, Stejná cena, Správce SIM, Plavky, Předplacená karta, Letní prázdniny, Datový roaming, Výraz, Odjezd, Telefon, Evropa, Karta,