Vodafone v Karlových Varech instaluje nejmodernější 5G vysílač a navrch přidá novou festivalovou aplikaci

  • Vodafone v Karlových Varech instaluje nejmodernější 5G vysílač
  • Zůstane zde i po konci MFF
  • Obdobné vysílače se začnou brzy objevovat po celém Česku

Vodafone v průběhu konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zprovozní zatím nejmodernější a nejrychlejší 5G vysílač v zemi. Ten bude pokrývat primárně Spa Hotel Thermal a přilehlé okolí, a tak se během MFF očekává jeho hojné využití z řad mobilních uživatelů. 

A jaké jsou specifikace nového vysílače? Teoretická maximální rychlost připojení, kterou dokáže vysílač zprostředkovat, je až 2,2 Gb/s, v praxi ale bude záležet na počtu současně připojených uživatelů. I v rušném dni mají uživatelé počítat s rychlostí v řádů stovek MB/s. Pro využití rychlých dat bude samozřejmě třeba, aby 5G sítě podporovaly i koncová zařízení, zejména telefony či tablety. Vodafone vysílač do Karlových Varů nepřiveze jen na ukázku, ale bude se jednat o trvalou instalaci. Podobné vysílače chce operátor postupně nasazovat do rušných míst  napříč celým Českem.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa Vodafone Relax zóny v Karlových varech

Pokud u Vodafonu nevyužíváte tarif s neomezenými daty, bude možné načíst speciální QR kódy, které vám aktivují neomezený objem přenesených dat na 24 hodin zcela zdarma, a to i opakovaně. Kódy budou umístěny na vybraných venkovních místech ve městě a také v tzv. Relax zóně, která se bude i tentokrát nacházet ve Dvořákových sadech. 

Síť 5G bude středobodem programu v neděli 3. července, kdy v sadech proběhne závod 5G miniautíček. V prostoru Vodafone Lounge ve Spa Hotelu Thermal zase bude připravena technická ukázka izolované 5G mobilní privátní sítě (MPN - Mobile Private Network), která vznikla za účasti firmy Nokia. Ukázková síť bude oddělená od veřejného internetu, čímž se dokáže v praxi zajistit stabilnější a bezpečné bezdrátové připojení, např. ve firmách, továrnách či v místech s kritickou infrastrukturou. Takováto síť lze následně využít pro vzdálené ovládání výroby, robotů, dronů či pro realtime komunikaci mezi zaměstnanci.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá oficiální aplikace filmového festivalu

Poslední novinkou je mobilní aplikace Vodafone KVIFF Guide 2022, která je oficiální aplikací filmového festivalu. Přes aplikaci je možno procházet filmový program či rovnou přejít k rezervaci, pokud do aplikace nahrajete zakoupenou vstupenku. Aplikace je dostupná na Google Play a App Storu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: Apple iPhone dostane ultimátní nástroj pro tvorbu vtipných samolepek. Vyřízne zvířata i osoby

Témata článku: , , , , , , , , , Sad, Aplikace, Karlovy Vary, Maximální rychlost, Česká republika, Celé česko, Uživatelé, MFF, App Store, F +, Vysílač,