Vodafone po 10 letech ukončil program ČD Bonus a s ním i výhodné tarify Nabito

  • Oblíbené tarify pro držitele In-Karet po 10 letech končí
  • Vodafone je ruší, ale jejich náhrady nejsou adekvátní
  • Zajímavou alternativou mohou být předplacenky Blesk Mobilu

Tarify Nabito definitivně končí. Vodafone je představil v létě 2006, na druhou vlnu popularity nasedly o pět let později, když je začaly držitelům In-Karet nabízet České dráhy coby součást věrnostního programu ČD Bonus. Složení základních dvou tarifů zůstalo stejné, avšak u ČD byly o 75 % levnější.

Sleva byla tak velká, že tarify zůstaly atraktivní i po deseti letech. Od března 2021 už o nich ale budeme mluvit jen v minulém čase. Vodafone loni ukončil spolupráci s ČD, letos klientům původní tarify zruší a převede je na novější nabídku. Píše o tom nenápadně na druhé straně aktuálního vyúčtování.

Zlevněné tarify Nabito

České dráhy k In-Kartám nabízely tarify Nabito 119 a Nabito 350. Číslo symbolizovalo měsíční paušál a zároveň kredit, který mohl zákazník utratit za hlasové či textové služby. Díky 75% slevě stály jen 29,75 Kč, resp. 87,50 Kč, ale výše kreditu odpovídala původní hodnotě.

Volání bylo relativně drahé (6,05 Kč za minutu) a SMS do všech sítí stály 1,20 Kč, jenže díky slevě vlastně stály jen čtvrtinu. Minuta hovoru za korunu padesát a esemeska za 30 haléřů jsou pro nenáročné uživatele i dnes velmi výhodné.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone informuje o konci tarifu Nabito v aktuálním vyúčtování

Součástí programu ČD Bonus byla i 25% sleva na internet v mobilu. Tyto balíčky ale zestárly mnohem rychleji. Chtít například 300 Kč za 1,5 GB je dnes velká troufalost. Společná nabídka Vodafone a Drah proto oslovila hlavně ty, kteří chtějí jen trochu telefonovat a psát.

Uvedené ceny jsou původní z roku 2011, kdy ještě platila 19% daň. Od roku 2013 stoupla základní sazba DPH na 21 %, proto se od té doby nepatrně zvýšily ceny služeb i měsíčního paušálu zmiňovaných tarifů.

Rána z milosti

Nabité tarify vznikly před více než 14 lety, od té doby se výrazně změnilo jak systémové řešení nabízených tarifů, tak i jejich složení a očekávání zákazníků. Proto tyto historické tarify nebudeme dál podporovat a poslední zákazníky, kteří je ještě využívají, informujeme o přechodu na naši aktuální nabídku,“ uvádí Vodafone.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone ruší tarify Nabito

Nová nabídka Vodafonu ale nemusí všem vyhovovat. V našem diskuzním fóru uživatelé diskutují, co jim červený operátor poskytl jako náhradu.

  • Neomezené volání a SMS v síti Vodafonu a 20 minut do ostatních sítí za 99 Kč
  • Neomezené volání a SMS v síti Vodafonu, 50 minut do ostatních sítí a 500 MB za 200 Kč

Variant možná bude více, Vodafone je pravděpodobně upravuje „na míru“ podle dosud využívaných služeb. Žádná z nich už ale neuspokojí ty, kterým nezáleží na neomezeném volání v síti, ale chtějí co nejvíce výhod do 50 Kč měsíčně. Dosavadní tarif Nabito 119 za 30 Kč stačil na 10 minut volání a 50 SMS. Tomu se žádný jiný tarif velkých operátorů ani virtuálů nevyrovná.

Možnou alternativou je předplacenka Blesk Mobilu, která nabízí balíček 50 minut do všech sítí za 50 Kč, přičemž nespotřebované jednotky se převedou do dalšího měsíce. Jedna SMS vyjde na 1,50 Kč. Stejný operátor má také nový balíček Klasik za 99 Kč, který obsahuje 1 GB dat a 300 volných jednotek (tj. SMS či minuta hovoru). Jde však o dočasnou slevu končící 30. dubna, poté bude Klasik stát 249 Kč.

Na zrušení tarifů upozornil mobilmaniak Petr. Děkujeme.

Diskuze (29) Další článek: Garmin Pay funguje skvěle, ale jak do hodinek dostat i věrnostní karty?

Témata článku: , , , , , , , In-Karet, Petr, Pro +, Předplacenka, C, Blesk Mobil, Výhodný tarif, Klasik, Tarif, ČD Bonus, Sleva,