Vodafone ohlásil zdražování. Týká se všech paušálních tarifů, cena naroste o 9 %

  • Období poklesu cen za mobilní služby končí
  • Vodafone oznamuje plošné zdražení paušálů o 9 %
  • Od konce února si připlatí noví i stávající zákazníci

V posledních letech jsme si navykli na kontinuální, i když jen pozvolné snižování cen za mobilní služby. Bylo to možné díky tomu, že ceny českých operátorů byly v evropském kontextu historicky neúměrně nadsazené a alespoň postupně se tak napravovala pokřivená tržní situace. Tento trend nyní končí, operátoři zdražují.

Někteří to činí potichu v rámci přenastavení struktury celého portfolia, Vodafone teď jako první operátor otevřeně oznamuje plošné zdražení mobilních paušálních tarifů o 9 %. Předplacenky jako celek zdražovat nebudou, některé dílčí navýšení cen v této oblasti oznámil operátor už loni na podzim. Ostatních služeb (pevný internet, Vodafone TV) se navýšení cen v tuto chvíli netýká.

Hlavním důvodem zdražování jsou rostoucí ceny energií. „Dopad vyšších nákladů na zákazníky se nám doposud dařilo mírnit i díky tomu, že jsme nakupovali energie chytře a dopředu, aby jejich cena byla co nejnižší. Zvýšili jsme také naši vnitřní efektivitu. Nechceme ale, aby jakákoliv úsporná opatření šla na úkor kvality služeb, které poskytujeme, a proto navýšíme ceny paušálních mobilních služeb,“ vysvětluje generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

Od kdy se bude zdražovat

Ceny mobilních paušálů Vodafone navyšuje o 9 procent pro firemní i nefiremní zákazníky. Pokud má zákazník na aktuální služby nějaké zvýhodnění, nová cena ho zohlední. Upravený ceník začne platit 26. února 2023. U stávajících zákazníků změna proběhne po tomto datu vždy s nejbližším zúčtovacím obdobím.

Klepněte pro větší obrázek
Na jaře už budou ceny u Vodafonu vyšší | Ilustrační foto: Vodafone

Pokud má například zákazník zúčtovací období ke 4. dni v měsíci, mobilní služby podle nového ceníku začne Vodafone účtovat od 4. března, první faktura s vyšší cenou dorazí 4. dubna. V případě, že má zákazník aktivní službu FlexiStrop, nastaví mu operátor limit o 10 % vyšší, aby nedošlo k omezení služeb. Limit si následně může upravit podle svých potřeb.

Důležité dokumenty:

Zdroj: Vodafone

Kolik budu platit já?

Z nového ceníku platného od 26. února 2023 je patrné, že se zdražuje u všech tarifů i balíčků opravdu přesně o 9 %, každý si tak přesně podle své útraty může už nyní spočítat novou výši svého paušálu po uvedeném datu (stávající cena × 1,09 = nová cena).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové ceny neomezených a studentských tarifů po 26. únoru 2023

Například cena nejnižšího datově neomezeného paušálu Neomezený Basic (s rychlostním limitem 2 Mbit/s) vzroste ze stávajících 599 Kč na 652,91 Kč. Tím se operátor také vzdává vizuálně líbivých baťovských cenovek, což je určitě lepší řešení než zaokrouhlování na nejbližší devítku nahoru, které by cenu ještě zvedlo.

U většiny paušálů tak dojde ke zdražení o několik desetikorun po zhruba stokorunu. Operátor zmiňuje, že nadále je možné ušetřit při současném používání více služeb najednou – při kombinaci paušálního tarifu, pevného internetu a internetové televize.

Diskuze (113) Další článek: AirTagy v odbavených zavazadlech mají smysl. Jen musíte na změnu jejich polohy reagovat co nejrychleji

Témata článku: , , , , , , , Seznam služeb, FlexiStrop, PDF, Zdražování, Operátor, Tarif, Basic +, Tarif Cena, Paušální tarif, Zdražení, Petr Dvořák, Mobilní služba, Plošné zdražení,