Testujeme Samsung Galaxy S21 Ultra: Když chcete smartphone bez kompromisů

  • Včera jej Samsung představil, dnes pro vás máme první dojmy
  • Galaxy S21 Ultra je povedené univerzální zařízení od Samsungu
  • Líbit se vám bude foťák i podpora stylusu

Samsung včera představil řadu Galaxy S21, ze které vyčnívá nejvýkonnější S21 Ultra. Telefon dorazil do redakce, takže se s vámi můžeme podělit o první dojmy. Máme černou variantu Prism Black v nezvykle útlé krabičce, ve které chybí síťový adaptér i kabelová sluchátka.

Dalším mínusem je chybějící slot pro microSD karty. Jinak Samsung vylepšoval nedostatky loňské generace. Nečekejte žádnou revoluci, ale z našeho soukromého seznamu bylo vyškrtnuto dost položek, které u loňského S20 Ultra pokulhávaly.

120Hz i při maximálním rozlišení

A hned první na ráně je displej. I tentokrát se jedná o špičkový panel Dynamic AMOLED 2X s maximálním rozlišením 3 200 × 1 440 pix. Vítanou změnou je podpora obnovovací frekvence 120 Hz i při maximálním rozlišení, ve skutečnosti však panel frekvenci dynamicky mění podle obsahu na displeji od 10 do 120 Hz. Pocitově je panel při krajích zakulacen stejně jako S20 Ultra, nejedná se tedy o tak výrazně zakřivení jako u Galaxy Note20 Ultra.

Redakční představení Samsungu Galaxy S21 Ultra:

Přímo od výroby je na displeji ochranná fólie kopírující tvar displeje, displej je ještě kryt sklem Gorilla Glass Victus. Součástí špičkového panelu se svítivostí až 1 500 nitů je také digitizér od Wacomu, který obslouží dotykové pero S Pen. To si musíte dokoupit zvlášť, my jsme však k displeji přiblížili S Pen z řady Galaxy Note, a vše fungovalo bez jakýchkoliv problémů. Pokud zvládnete stylus přenášet samostatně, můžete na řadu Note kompletně zapomenout.

Klepněte pro větší obrázek
Půjčili jsme si stylus z Galaxy Note20 Ultra, a telefon jej akceptoval. A co na tom, že pero nezasunete dovnitř telefonu? Stačí jej přenášet samostatně a mít jej v případě potřeby na dosah ruky...

Čtečka otisků prstů funguje daleko rychleji, než dříve. Jedná se o ultrazvukovou čtečku druhé generace od Qualcommu, a pocitově na ní snad ani nestačíme přiložit prst, a už se telefon odemyká. Telefon nám do redakce dorazil v černé barevné variantě, která se jednoznačně povedla. Záda jsou příjemně matná bez zbytečných odlesků, otisky prstů z loňské generace jsou tatam.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy S21 Ultra rozhodně není žádný drobeček...

Fotomodul je na zádech součástí bočního rámu, a i v reálu je dost masivní. A to až tak výrazně, že vám bude zpočátku dělat problém rychle nahmatat regulátory hlasitosti umístěné v širší části bočního rámu. Samotné používání telefonu a úchop se oproti loňskému S20 Ultra nijak výrazně nemění. Displej má navíc daleko lepší algoritmy pro eliminaci nechtěných dotyků, na což jsme si stěžovali u loňské generace.

Čtyři foťáky, leaser i makro

A vylepšení se dočkal i fotoaparát. Jako hlavní snímač je připraven 108MPx ISOCELL, který však měl loni problémy se správným a rychlým ostřením a focením detailů. Letos mu reputaci napravuje laserové ostření a širokáč, který díky podpoře automatického ostření využijete i pro focení detailů. Makro navíc funguje automaticky, přiblížíte se k objektu, foťák zjistí, že hlavní snímač nezaostří, a automaticky se přepne na širokáč, který z blízka scénu nijak výrazně nedeformuje.

Líbí se nám i režim Pohled Režiséra, v němž si můžete libovolně v nahrávce přepínat z výstupu čtyř fotoaoaparátů na zadní straně, a také selfie kamerky. Funguje to intuitivně, ovšem tento režim zřejmě využijí spíše lidé, kteří každý den „visí“ na sociálních sítích nebo YouTubeři.

Klepněte pro větší obrázek
Masivní zadní fotomodul nabízí čtyři fotoaparát, laserové ostření a LED diodu

Uživatelské rozhraní fotoaparátu je stejné jako u loňské generace, nově si však přehledněji navolíte rozlišení videí i poměr stran fotografie. První fotky naznačují, že Samsung výrazně zapracoval na stabilitě při vyšších úrovních zoomu, umělá inteligence pak dokáže z fotek dodatečně odebírat objekty a pomáhá i při focení.

Do redakce jsme dostali k zapůjčení 256GB variantu se 12GB RAM, což je model přesně uprostřed. Alternativně je k dostání se 128GB či 512GB pamětí, u níž navíc RAM povýší na 16 GB! Výkon telefonu je velmi vysoký, máme i skóre benchmarků, ale protože zatím v telefonu není finální software, dočtete se skóre až v redakční recenzi. Grafický výkon je špičkový, čipset Exynos 2100 si se všemi hrami poradil na výbornou a zatím nepozorujeme, že při při hraní záda nějak výrazně topila do dlaně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové screenshoty z prostředí

V telefonu čekejte grafickou nadstavbu One UI 3.1 postavenou na Androidu 11. Prostředí tedy vypadá dost podobně jako u již aktualizovaných Samsungů, tu a tam jsou sice drobné změny, nejedná se však o nic revolučního. Systém je svižný, plynulý a víceméně bez výhrad. Ještě, když si můžete na levý bok pohotovostního režimu vynést režim Google Objevit, takže nemusíte neustále odklikávat deaktivovaného Assistanta po podržení domovské klávesy.

První ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postupné přiblížení scény
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové fotografie

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G začínáme v redakci intenzivně testovat, a brzy si u nás budete moci přečíst detailní recenzi. Vaše případné dotazy směřujte do diskuse pod článkem.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (72) Další článek: Samsung si brzy vyzkouší poddisplejovou kamerku. Jen to nebude u telefonů...

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Pen, Tata,