Samsungy se s updatem na Android 9.0 Pie konečně naučí Adoptable Storage

Pojem Adoptable Storage zavedl Google již u Androidu Marshmallow. Mířil zejména na telefony nižší třídy s malou interní pamětí, ke které jste mohli „přilepit“ vloženou microSD kartu a celé souhrnné úložiště využívat pro instalaci her a aplikací. Samsung se funkci rozhodl nevyužít, protože ji nechtěl nabízet jen u těch nejlevnějších modelů. Před dvěma lety sice fungovala neoficiální aktivace Adoptable Storage na Galaxy S7, od té doby se však o funkci u Samsungů nemluví.

Vše se ale má změnit s updatem na Android 9.0 Pie, který se již nyní chystá pro Galaxy S9, Galaxy S9+ a Galaxy Note 9. V betaverzi ROM se totiž konečně objevuje Adaptable Storage. V nastavení si můžete upravit chování vložené microSD karty. Volba „Portable storage“ nic na paměťovce nezmění, karta bude čitelná i v jiných zařízeních, např. v notebookové čtečce. Volba „Phone storage“ kartu naformátuje a připojí k interní paměti, takže karta v ostatních zařízeních nebude čitelná.

Samsung však s podporou Adoptable Storage přichází s velkým zpožděním, když už i ty nejlevnější modely řady Galaxy začínají dostávat 32GB úložiště. A to je pro řadu uživatelů zřejmě již slušná kapacita pro instalaci těch nejpotřebnějších aplikací a her. Zatím však nevíme, zda se Adoptable Storage bude týkat i těch nejlevnějších modelů, nebo zda bude pouze u zmiňované trojice smartphonů, kde byste si kartu přidávali k 64, 256 nebo dokonce 512GB interní paměti.

Toto jsou hlavní novinky v Androidu 9.0 Pie:

Zdroj XDA-developers

Diskuze (4) Další článek: Za mobily v Česku utratíme víc než za jinou elektroniku. Klesá zájem o tlačítkové telefony

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9 256GB, Samsung Galaxy S9+, Samsung Galaxy S9+ 256GB, Karta, Interní paměť, Nízká třída, Galaxy Z, Slušná kapacita, Zmiňovaná trojice, Nejlevnější model, Samsun, Zive.cz, Pius, Adoptable Storage, Ostatní zařízení,