Samsung Galaxy Tab S2: recenze korejských iPadů

Dvojice příjemně tenkých a našlapaných tabletů od Samsungu půjde po krku iPadům. Jak se povedly korejské novinky?
Kapitoly článku

Samsung začal s prémiovými tablety už vloni s řadou Galaxy Tab S, která měla být ekvivalentem smartphonové řady Galaxy S. Otestovali jsme modely Galaxy Tab S 8.4 i větší Galaxy Tab S 10.5, u obou nás však příliš nepřesvědčila výdrž baterie. Letošní dvojice je přímými nástupci loňských modelů, byť to tak podle označení nemusí vypadat. Hlavní změnou jsou Super AMOLED displeje s novým poměrem stran 4:3, dále můžete čekat tenké kovové tělo a slušný hardware.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Galaxy Tab S2 9.7 (černá) a Galaxy Tab S2 8.0 (bílá). Scvhálně vám ukazujeme inverzní barevné varianty, protože nám do redakce dorazil menší černý tablet a větší bílý model

Samsung Galaxy Tab S2 8.0
rozměry a hmotnost: 199 × 135 × 5,6 mm, 265 g
displej: 8,0", kapacitní AMOLED, 1 536 × 2 048, 320 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (2 560 × 1 440), autofocus
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Tab S2 9.7
rozměry a hmotnost: 237 × 169 × 5,6 mm
displej: 9,7", kapacitní AMOLED, 1 536 × 2 048, 264 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 5 870 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (2 560 × 1 440), autofocus
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme vám shrnuli v samostatném článku. Na první dojem působí tablety svěžím dojmem, tělo je tenké a vyrobené z kovu, takže se oba modely dobře drží i snadno přenášejí. Super AMOLED panel je opět na velmi vysoké úrovni, a to jak po stránce kvality zobrazení, tak i z pohledu čitelnosti na slunci. V noci naopak displejový panel při adekvátním nastavení neoslňuje, takže si můžete z postele dodělat práci, kterou potřebujete, aniž byste oslňovali vedle spící manželku. Tablety mají úhlopříčky 8 a 9,7 palce, na, na první pohled netradiční, poměr stran jsme si zvykli poměrně rychle, s výhodami se však pojí i některé nevýhody.

Systémově jsou tablety postaveny na Androidu 5.0.2, což sice není nejnovější verzí Lollipopu, ale nechybí nám nic podstatného. Prostředí můžete uzamknout otiskem prstu, snímač dokáže nahrávat QHD videa a u velkého tabletu nechybí ani víceuživatelská podpora. Na výběr jsou Wi-Fi a LTE modely, se kterými si dokonce zavoláte. S osmipalcovým modelem zřejmě půjde volat u ucha, otázkou je, jak moc komfortní to nakonec bude.

Kovové hrany, pogumovaná záď

Galaxy Tab S2 8.0 i Galaxy Tab S2 9.7 mají oba kovové šasi, které je na zádi doplněno tenkou pogumovanou vrstvou. Díky tomu tablet v ruce nemá tendenci vyklouzávat, a to ani při zpocených dlaních. Asi největší předností je ale tloušťka 5,6 mm, tablety jsou příjemně tenké, dobře se drží a v dlani nijak zbytečně netíží. Velikostně se u Samsungu setkáváme s novým standardem, dřívější displeje s poměrem stran 16:9 nahradily nové displejové panely s poměrem stran 4:3. Tato změna je zřejmě ku prospěchu věci, byť je jasné, kde se Samsung inspiroval. Na druhou stranu, poměr stran displeje se nedá patentovat, takže inspirace nemusí být na škodu. Nové tablety od Samsungu tedy bez okolků můžeme označit za modely, které chtějí konkurovat především iPadům od Applu.

Samsung u novinek použil Super AMOLED displeje, které jsou kvalitativně opět na vysoké úrovni. Mají rozlišení 2 048 × 1 536 pix, takže jsou i v podání větší varianty dostatečně jemné. Displeje mají velmi dobré pozorovací úhly, výbornou čitelnost na slunci (na displeji automaticky nastaví maximální jas) a ve tmě zase neoslňují. Syté barevné odstíny je možné upravit dostupnými režimy displeje, tentokrát však musíme upozornit na nepříliš povedený Inteligentní režim. Občas se nám při prohlížení webových stránek v ne úplně ideálním osvětlení (pološero, rozsvícené úsporné zářivky postupně získávající jas) stalo, že bílé pozadí webových stránek se postupně zbarvovalo do modrých až fialových odstínů. Tentokrát tedy spíše doporučíme režim Kino AMOLED se sytými odstíny. Jas displeje můžete ponechat na automatice nebo ji ještě doupravit k obrazu svému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab S 8.0 v černé barevné variantě

Samotný poměr stran displeje nejde do party s filmy a seriály, které jsou v širokoúhlém formátu, takže je nevyužitá část displeje vyplněna černými pruhy. Na druhou stranu, ve většině jiných situací jsme si na poměr stran displeje zvykli poměrně rychle. Největší rozdíly vidíme ve webovém prohlížeči, v němž se na displeji zobrazí trochu více informací či při hraní her na šířku displeje, které nejsou tolik „roztahané“. Palci můžete navíc displejové plochy obsluhovat bez toho, abyste po displeji tolik „cestovali“, to platí zejména o používání tabletu na šířku displeje. S přenositelností je to tradičně horší u větší varianty, která nám přijde spíše pro konzumaci obsahu v domácnosti, menší model je zase univerzálnější a, podle našeho názoru, i praktičtější. 

Ovládací prvky jsou stejné jako u smartphonů Samsungu. Domovské tlačítko má stisk „tak akorát“, navíc je v něm integrován dotykový snímač otisků prstů. Klávesa je doplněna senzorickými ovladači, které jsou bíle podsvětleny a mají i vibrační odezvu. Mezi zbylé ovladače patří regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko, které jsou umístěny na pravém boku. Pod nimi, o něco níže, najdeme sloty pro nanoSIM (pouze LTE varianty) a microSD, které rozšíří interní 32GB úložiště.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab S 9.7 v bílé barevné variantě

Na spodní hraně je u obou variant k dispozici microUSB konektor (USB 2.0) pro nabíjení a datové přenosy, a také 3,5mm audio konektor. Spodní hranu dále okupují stereoreproduktory, které však mužete svým držením na šířku poměrně snadno utlumit, a to zejména při hraní na šířku displeje. To se však týká pouze menší varianty, u většího modelu jsou od sebe reproduktory více vzdáleny. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily ukazané na větším modelu - stereoreproduktory, 3,5mm jack, microUSB a tlačítka na pravém boku

Tablety vydrží hodně dlouho na baterii, i když je aktivně nepoužíváte. Pokud je založíte do šuplíku s aktivní Wi-Fi, budou i po deseti dnech nečinnosti stále z části nabité. Výdrž „v akci“ závisí na tom, co na tabletu aktuálně děláte. Půl hodina hraní her (displej na automatiku, bez úsporného režimu) spolkne, v závislosti na náročnosti hry, 7 - 10 procent baterie. Čtyřicet minut přehrávání videí (typicky dva seriály ve formátu *.avi s titulky, 180 - 250 MB/díl) se postará o 5% úbytek baterie.

Celkově vzato není výdrž úplně ideální, a to i díky použitým bateriím vzhledem k tenkému profilu tabletu. Posun kupředu ve výdrži, oproti loňským tabletům Tab S, je však poměrně výrazný. A když to bude s baterií „na kahánku“, a přesto budete potřebovat být na webu mimo dosah zásuvky, doporučíme aktivaci Ultra úsporného režimu. Ten přebarví prostředí do černobílá a umožní spustit jen pět základních aplikací, e-mailový klient nám zde stále chybí. Základní úporný režim se nám při testování moc neosvědčil, resp. výdrž prodloužil spíše jen kosmeticky.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikostí Galaxy Tab S 8.0 a Galaxy Tab S 9.7

Součástí základního balení je u obou tabletů adaptér do sítě (obyčejný bez Fast Charging), USB kabel, sluchátka, vyměnitelné nástavce a uživatelské příručky.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S2 8.0, Samsung Galaxy Tab S2 9.7, Největší přednost, Sam, Audio konektor, Nový poměr, Galaxy Tab S,