Samsung vyvinul vlastní mobilní procesor s integrovaným 5G modemem

Samsung pokračuje v dobývání trhu technologií páté generace. Po včerejším uvedení smartphonu Galaxy A90 5G dnes polovodičová divize oznámila nový mobilní procesor Exynos 980, jenž jako první od Samsungu obsahuje zabudovaný 5G modem. Cílem je, aby se 5G konektivita stala dostupnější pro více zařízení. Komponenta se do masové výroby dostane ke konci letošního roku.

Klepněte pro větší obrázek

Procesor je vyroben 8nm technologií FinFET a vedle 5G konektivity obsahuje i neurální jednotku s podporou umělé inteligence. Tím, že se do smartphonů nebude muset instalovat separátní 5G modem, ušetří výrobce spotřebu energie, ale také prostor na základní desce zařízení. Podporovány jsou vedle 5G i starší typy sítí až po 2G.

Vysoké rychlosti a až 5 fotoaparátů

Maximální rychlostí stahování je pro 4G (LTE) gigabit za sekundu, u 5G lze v pásmu pod 6 GHz dosáhnout rychlosti až 2,55 Gbit/s. A protože modem podporuje také spojování pásem (funkce EN-DC), lze dosáhnout při agregaci 4G a 5G maximální rychlosti stahování až 3,55 Gbit/s. Nechybí ani podpora Wi-Fi 6 (802.11 ax).

Osmijádrový procesor obsahuje dvojici výkonných jader Cortex-A77 a šest úsporných Cortex-A55. Grafiku má na starosti jednotka Mali-G76. Neurální jednotka (NPU) slouží pro zpracování dat umělou inteligencí a má být až 2,7× výkonnější už předchozích čipsetů s podporou AI. Poslouží pro rychlé zpracování biometrických údajů, aplikace rozšířené reality, chytrý fotoaparát a další účely.

Procesor Exynos 980 bude podporovat fotoaparáty s rozlišením až 108 Mpx. Obrazový procesor (ISP) zvládne obsloužit až pět nezávislých fotosenzorů a skládat data ze tří z nich. Čipset obsahuje multiformátový kodek MFC s podporou nahrávání i přehrávání 4K UHD videa s maximální snímkovací frekvencí až 120 fps. Podporován je také technologie HDR10+ pro větší kontrast a sytější barvy.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Samsung má znovupředstavit skládací Galaxy Fold na veletrhu IFA v Berlíně

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , NPU, MOBI, Pro +, Axa, ISP, Procesor, Samsun,