Samsung v ČR aktualizuje S6 na Marshmallow [video]

Samsung začal v ČR s aktualizací modelů Galaxy S6 a S6 Edge na Android Marshmallow. Jak nový systém vypadá, a jak je rychlý?

Je to přesně tak, jak jsme předpokládali. Samsung dal modelům řady Galaxy S7 krátkou „exkluzivitu“, protože byly v Barceloně ukázány již s Androidem 6.0.1 Marshmallow. A jakmile novinářský zájem utichl, začali jihokorejci distribuovat první firmwarové aktualizace. Stalo se tak již v pondělí 22. února, do ČR aktualizace dorazily o dva dny později, tedy včera v poledne.

Vodafone tentokrát nejrychlejší

V ČR se update týká zatím pouze modelů od Vodafonu, telefony od O2, T-Mobile a z volného trhu budou muset ještě nějakou dobu počkat. Pro Galaxy S6 je distribuován aktualizační balík G920FXXU3DPB8, pro S6 Edge zase balíček G925FXXU3DPB8. Galaxy S6 Edge+ zatím stále zůstává na Androidu 5.1.1 Lollipop.

Update můžete provést přes aplikaci Smart Switch nebo přímo z telefonu z nabídky Nastavení - O zařízení - Aktualizace softwaru. OTA aktualizace jsou uvolňovány postupně, takže je možné, že se vám update nenabídne přímo dnes, ale třeba až za pár dní.

Klepněte pro větší obrázek
Nejnovější aktualizace Galaxy S6 a S6 Edge přinesla Android 6.0.1 Marshmallow

A teď to nejdůležitější, po aktualizaci nám v telefonu zůstala i starší data, ovšem důrazně doporučujeme zálohovat (např. přes zmiňovaný Smart Switch) a obnovit telefon do továrního nastavení. Systémová změna z Androidu 5.1.1 na 6.0.1 je poměrně výrazná, bez resetu systému nemusí být vše úplně plynulé. 

Změny k lepšímu

První dojem po updatování telefonu a resetu do továrního nastavení je velmi pozitivní. V novém Androidu Samsung opustil odemykání displeje „kapkou“, takže odemknutí telefonu není navázáno na pomalejší animaci, je tedy velmi rychlé. Všimli jsme si také rychlejšího vyhodnocení prstu při odemykání. Nejvýraznější vizuální změnou je úprava základního schématu Samsungu, které teď hojně využívá bílou barvu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, lockscreen, výsuvná lišta, zástupci rychlého spuštění, Nastavení a úprava vzhledu ikon

To je patrné zejména v horní výsuvné liště a také v některých systémových aplikacích. Návrat zažívá gesto potažení dvojice prstů shora dolů, které vám hned odhalí všechny zástupce rychlého spuštění. Mezi nimi chybí i přímé připojení k TV Samsung přes Smart View (není třeba stahovat samostatnou aplikaci) a vrací se také svítilna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V systému nechybí ani podpora schémat

Ikony některých aplikací doznaly drobných změn, jedná se však pouze o drobné kosmetické úpravy. Maximálně si můžete nastavit zda chcete vidět jednoduché ikony nebo ikony s pozadím. Samotná barva prostředí ani ikony však nejsou problémem, protože si můžete z Theme Storu stáhnout libovolně barevná schémata. Nově je lze mimo ohodnocení také okomentovat nebo uložit do „seznamu přání“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace v Androidu Marshmallow budou vyžadovat oprávnění až po svém prvním spuštění

Po vymazání dat v RAM přes aplikaci Smart Manager, která je k dispozici jako samostatný titul i jako položka v Nastavení, je v RAM volných 1,3 GB RAM, tedy cca polovina operační paměti. Po obnovení do továrního nastavení 32GB varianty je v interní paměti volných 24,4 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížeč má režim utajení a umí blokovat reklamy, otisky prstů lze použít na zamknutí displeje, světové hodiny a budíky mají upravený vzhled

Internetový prohlížeč od Samsungu má v nové verzi soukromý režim chráněný otiskem prstu i možnost blokovat reklamy. Stačí jen nainstalovat patřičný blokátor, o kterém jsme se zmiňovali např. v tomto článku. Co se týká výkonu, výsledky v Antutu a GFXbench přikládáme níže:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce RAM a výsledky benchmarku Antutu a GFXbench

Znovu opakujeme, že update je zatím k dispozici pouze pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge od Vodafonu. Druhý jmenovaný model dostává navíc i široké panely Edge, o které jsme si již blíže ukázali v tomto článku věnujícím se betaverzi Marshmallow od Samsungu. Ve fotoaparátu přibylo nastavení času uzávěrky a možnost pořizování snímků v RAW.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úprava času závěrky a pořizování snímků v RAW

Jakmile se update objeví i pro modely z jiných distribucí, budeme vás informovat.

Diskuze (14) Další článek: Zopo Speed 8 a 7C: dřevěný kryt a deset jader [MWC]

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Přímé připojení, Samsun, Akt, Dvojice prstů, Upravený vzhled, Mars, Smart View, Sam, Nejnovější aktualizace