Samsung řeší problémy se čtečkou v displeji. Jde ji oklamat otiskem na ochranném pouzdře

Samsung řeší nečekaný problém se čtečkami otisků zabudovanými do displeje. Ty používá od letoška u modelů obou vlajkových řad Galaxy S10 i Galaxy Note10. Některým uživatelům se podařilo odemknout zařízení i s jiným než do paměti naskenovaným a uloženým otiskem prstu.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle nějak „vidí“ váš prst čtečka otisků zabudovaná pod sklo displeje. Pokud ale prst přikládáte přes průsvitný obal s vlastním vzorkováním, může ji to zmást

Jednalo se ovšem o specifický případ, kdy byl prst skenován přes průhledné ochranné pouzdro a telefon si do paměti uložil právě „otisky“ tohoto pouzdra. Následně pak šlo telefon odemknout přiložením libovolného prstu, klidně i cizí osoby, protože po přitisknutí pouzdra ke čtečce se vždy skenovala jeho struktura, nikoli prstu.

Oprava je na cestě

Většina výrobců používá u smartphonů se čtečkami integrovanými do displeje optickou čtečku, která modrým světlem zespodu prosvítí přikládaný prst. Samsung ale využívá čtečky ultrazvukové, která si na základě odražených vln zmapuje povrch přikládaného prstu. To má být bezpečnější než optická čtečka, ukazuje se ale, že ne nutně ve všech případech.

Samsung už o chybě ví, potvrdil, že se dá replikovat a ihned začal pracovat na opravě. Než vydá softwarovou aktualizaci pro čtečku, doporučuje všem uživatelům modelů řad Galaxy S10 a Galaxy Note10, aby se vyhnuli používání průhledných silikonových obalů, zejména těch neoriginálních od neznámých výrobců, případně si nastavili jako zabezpečení pro svůj telefon jiný typ odemykání, např. heslo, PIN, gesto nebo sken obličeje.

Diskuze (81) Další článek: Vyzkoušeli jsme staronový Huawei Nova 5T. Prodávat se začne v listopadu

Témata článku: Samsung, , , , , Telefon, Otisk, Displej, Čtečka otisků, Samsun, Prst, ? Displej, Čtečka, Pro +, Pouzdro