Samsung představil 8nm Exynos 9820 – čipset pro jubilejní Galaxy S10

Samsung dnes představil svůj nejvýkonnější čipset Exynos 9820, na němž zcela jistě poběží připravovaný Galaxy S10. Čipset je vyroben 8nm FinFET LPP (Low Power Plus) procesem, který je porovnávám s 10nm Exynosem 9810 použitým u Galaxy S9 a Galaxy Note 9.

Samsung u čipsetu použil tříclusterový procesor, který se skládá ze čtyř jader Cortex-A55 pro úspornější úkoly, dvou jader Cortex-A75 pro výpočetně náročné úkony a také dvou vlastních jader Samsungu čtvrté generace pro maximální výkon. Podle Samsungu dostala tato nová konfigurace inteligentní plánovač úloh, který zvyšuje výkon vícejádrového zpracování o 15 procent, v případě jednojádrových testů je výkon vyšší až o 20 %, resp. stejný při 40% energetické úspoře. Celkově má být spotřeba čipsetu nižší až o 10 procent.

Grafický čip Mali-G76 má oproti předchůdci v Exynosu 9810 nabídnout až o 40 % vyšší výkon, resp. o 35 % nižší spotřebu při stejném výkonu, z čehož mohou těžit hry a aplikace pro rozšířenou a zejména virtuální realitu. Součástí čipsetu je i jednotka NPU pro umělou inteligenci, která zvládne zpracovávat dotazy až sedmkrát rychleji. Dále pomůže např. s adekvátním nastavením fotoaparátu pro rozpoznaný typ scény nebo pomůže s rozpoznáním objektů, na které má optika foťáku zaostřit.

Díky LTE-Advanced Pro modemu se rychlost stahování dat přibližuje technologiím 5G. A i přesto, že Samsung uvádí v tiskové zprávě „jen“ 2Gbps stahování dat a 316 Mbps uplink, vsadili bychom se, že ve finále bude součástí čipsetu i podpora 5G sítí. Čipset dále podporuje enkódování a dekódování 8K videí s 30fps. Klíč PUF (Physically Unclonable Function) zaručí, že vaše osobní data budou v úplné izolaci před okolním světem.

Samsung Exynos a pohled „pod pokličku“:

Exynos 9820 půjde do výroby koncem roku, aby mohl být připraven pro únorový debut Galaxy S10 na veletrhu MWC 2019 v Barceloně.

Zdroj Samsung News

Diskuze (6) Další článek: Samsungy se s updatem na Android 9.0 Pie konečně naučí Adoptable Storage

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Low power plus, Čtvrtá generace, Pro +, , Připravované galaxy, Nejvýkonnější čipset, Vysoký výkon, Sam, Nízká spotřeba, Stejný výkon, Function, Okolní svět, NPU