Samsung představil 50MPx fotočip GN1 s podporou funkcí Dual Pixel a Tetracell

Samsung představil 50MPx fotočip ISOCELL GN1, který je vůbec prvním mobilním fotoaparátem od Samsungu, který zvládá rychlé ostření typu Dual Pixel a současně i Tetracell pixel binning, tedy slučování čtyř pixelů do jednoho. Samotný snímač má velikost 1/1.3" a využívá 1,2μm pixely, které se v horších světelných podmínkách mohou spojit do 2,4μm pixelů. V tom případě budou na výstupu fotografie s rozlišením 12,5 MPx.

Nový fotočip disponuje sto miliony ostřících jednotek PDAF (dvě fotodiody na každém pixelu) pro rychlé ostření a spolehlivý autofocus i při horších světelných podmínkách. Samsung v tiskové zprávě uvádí, že pomocí algoritmu, který převezme světelná data z každé fotodiody, dokáže snímač pořizovat až 100 MPx fotografie. U fotočipu se můžeme těšit na funkci Smart ISO, elektronickou stabilizaci doplněnou gyroskopem a na nahrávání 8K videí s 30 fps. Zpomalená Full HD videa mají maximální framerate 240 fps (s automatickým ostřením). resp. 400 fps (bez autofocusu).

Snímač ISOCELL GN1 se začne vyrábět koncem května, do prvních smartphonů se dostane ve druhé polovině roku. Jako první by jej měl nabídnout zatím neznámý smartphone značky Vivo. GN1 zatím funkčně vypadá podobně jako snímače IMX689 a IMX700 od Sony, pro které tak bude přímou konkurencí. Samsung však už dříve naznačil, že jeho meta je úplně někde jinde. V dohledné době chtějí mít jihokorejci foťáky s rozlišením až 600 Mpx!

Krátké představení technologie ISOCELL:

Diskuze (3) Další článek: Alcatel znovu zkusí zaujmout s levným LTE smartphonem. Přidá i trojitý foťák

Témata článku: Samsung, , , , , , , Snímač, Dual pixel, Světelná podmínka, FPS, F +, Samsun, Smart ISO, Ostření, Podpor, MPx