Samsung má digitální nástěnku, funkční 5G a vizi automobilové budoucnosti

Tisková konference Samsungu se na veletrhu CES točila okolo propojené domácnosti a chytrých věcí SmartThings, které se ovládají z jednoho centrálního displeje, např. lednice nebo TV. Samsung se zavázal, že do roku 2020 budou všechny jeho produkty připojitelné a samy o sobě inteligentní.

Auta budoucnosti budou spadat do Harman Cloudu (Samsung cloud určený pro auta). Pro ně výrobce představil i koncept „inteligentního digitálního kokpitu“, který má výrobcům aut nabídnout velké možnosti a personalizace. Samsung také pomůže s vývojem podpůrných technologií pro samořídící auta, která o sobě navzájem ví a komunikují přes vysokorychlostní sítě 4G/5G.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung se pouští do aut a první náhled nevypadá vůbec zle!

Samsung potvrdil úspěšné testování 5G sítí ve vlaku v Japonsku. Testovací telefon byl v soupravě jedoucí necelých 100 km schopen přijímat obrazový stream s rozlišením 8K. Na první nasazení testovací 5G sítě se chystá americký operátor Verizon, pro oblast Sacramenta využije infrastrukturu od Samsungu.

Přestože se tisková konference nesla spíše ve znamení služeb, výhledů a vizí, přece jen jsme se dočkali jednoho „fyzického“ produktu (pokud nepočítám televize a Notebook 9 Pen, který se u nás nabízet nebude). Samsung Flip je elektronický displej, který nahrazuje čmárání na tabuli v rámci firemních meetingů. Na displej půjde uložit několik obrazovek s obsahem z telefonu (jednoduše spárovaných přes NFC). Dále odpadá focení výsledků z tabule, můžete si je poslat rovnou do telefonu. 

Tisková konference se úplně vyhnula nejnovějším smartphonům řady Galaxy A8 (2018), které byly představené ještě před Vánoci.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Garmin konečně přidal hudbu. Hodinky Forerunner 645 zaujmou i designem

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Lednice, Nejnovější smartphone, Velká možnost, Displej, Vysokorychlostní síť, Sam, Digit, Samsun, Samsung Cloud, Verizon, Tabule, Vize, Japonsko