Samsung Galaxy S5 Active: IP67 a Super AMOLED [preview]

Americký operátor AT&T světu oficiálně představil Samsung Galaxy S5 Active, o kterém se vědělo již delší dobu. Na evropskou verzi si musíme počkat.

Samsung Galaxy S5 Active je skloňován již od letošního veletrhu MWC, kde byl představen Samsung Galaxy S5. O modelu se dlouho spekulovalo, před několika dny se nepředstavená novinka objevila na videu, včera hned na několika fotografiích a dnes je již vše oficiální. O představení telefonu se ale nepostaral Samsung, nýbrž americký operátor AT&T, který „veřejné tajemství ‟ již nechtěl držet pod pokličkou. Evropská verze zatím představena nebyla, mělo by se tak však stát v následujících dnech.

První pohled na odolnější verzi Galaxy S5 značí, že Samsung přehodnotil svou politiku. Zatímco v loňské generaci S4 Active měl model oproti vlajkové lodi řadu ústupků (hlavní byl zejména LCD panel namísto Super AMOLEDu), letos máme před sebou identický hardware, kde chybí jen senzor otisků prstů.

Ještě odolnější Galaxy S5? Spíše jen vzhledově

Samsung Galaxy S5 Active zcela zřetelně designově vychází ze Samsungu Galaxy S5, patrné jsou však ostřejší hrany z čelního pohledu, rohy vypadají robustněji a jsou vystlány pogumovanými plasty. Šrouby na zádech jsou však pouze imitací, zadní skořápka se do těla zacvakává pomocí zobáčků, jako u jiných smartphonů Samsungu s Androidem. Velká změna se odehrála u ovládacích prvků, podobně jako u S4 Active dojde na trojici hardwarových kláves. Levá díky přítomnosti Androidu KitKat již nebude otevírat kontextové nabídky ale obrazovku s posledními spuštěnými aplikacemi. Z domovského tlačítka zmizel senzor otisků prstů, překvapivě však na čelní straně zůstal 5,1" Super AMOLED displej s Full HD rozlišením, byť jsme čekali, že jej výrobce opět nahradí běžným LCD panelem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice barevných variant - Camo Green, Ruby Red a Titanium Gray

Na pravém boku se nachází zapínací a zamykací tlačítko v jednom, na levém zase regulátory hlasitosti. Nad nimi se nachází modrá klávesa Active Key, která bude moci spouštět libovolné aplikace po svém stisku i delším podržení. V základním nastavení bude otevírat aplikaci Activity Zone, jakési rozšíření aplikace S Health, která se jinak stará o monitoring zdravotních funkcí. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akční tlačítko je umístěno nad regulátory hlasitosti, jsou k němu i odpovídající volby v nastavení. Stisknutím tlačítka se spustí aplikace Activity Zone, která je jakýmsi doplňkem S Health. Můžete v ní zjistit tlak, vaší orientaci vzhledem ke světovým stranám, zapnout svítilnu či stopky

Na horní hraně je umístěn 3,5mm konektor jack, na spodní zase běžný microUSB konektor (USB 2.0) chráněný gumovou krytkou. Na zádech je připraven 16Mpix snímač s rychlým ostřením, s LED přisvětlením a měřičem srdečního tepu. Fotografické predispozice tedy budou stejné jako u vlajkového modelu. Z vnitřní strany zadního krytu přiléhá ke středovému dílu membrána, která se podílí na tom, že novinka disponuje odolností dle normy IP67.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S5 Active vypadá daleko robustněji, než Galaxy S5, kýžené podpory IP68 jsme se ale nedočkali. Proč se tedy nový model vůbec představoval?

Očekávání, tedy podpora normy IP68, se nakonec nenaplnila, novinka tedy zůstává u stejného stupně krytí, jaký byl přítomen u Galaxy S5. Je tedy kompletně prachuodolná a vodotěsná při třicetiminutovém ponoření metr pod vodní hladinu. K tomu S5 Active podporuje americký armádní standard US Mil-STD 810G pro nárazy, teplotu, vlhkost a používání v různých nadmořských výškách.

Hardware i software jako u Galaxy S5

Co se týká hardwaru, prakticky se neliší od původní vlajkové lodi. Hlavní hybnou silou bude čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 o taktu 2,5GHz spolu s 2GB pamětí RAM. Interní paměť má kapacitu 16GB, můžete ji však rozšířit pomocí paměťových karet microSD (až 128 GB). Ty se spolu se SIM vkládají poblíž bateriového prostoru pod zadní skořápkou, akumulátor má kapacitu 2 800mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rychle ostřící fotoaparát bude spolu s displejem hlavním tahákem nového zařízení

Systémově bude připraven Android 4.4.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz a porcí předinstalovaného aplikačního obsahu podobně, jako tomu bylo u Galaxy S5. Nebude chybět např. ChatOn, klient Hangouts, hudební a video přehrávač, Galerie, internetový prohlížeč, různé organizační funkce, editor dokumentů Office, hlasový průvodce S Voice či aplikace S Health. Konektivita čitá mimo kabelového spojení i NFC, Bluetooth 4.0 LE, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, 3G s HSPA+ a LTE.

Doplňkový nebo zbytečný model?

Samsung Galaxy S5 Active na první pohled vypadal jako smartphone, který má ve voděodolnosti konkurovat modelu Sony Xperia Z2 (IP58). Nakonec se tak nestalo, telefon zůstává u krytí IP67, tedy u stejného, jakým disponoval původní Galaxy S5. Nově představený Galaxy S5 Active tak spíše jen dokrývá poptávku, přichází s tlačítky pod displejem, hardwarem a funkcemi přejatými z Galaxy S5, ke kterými přidal akční tlačítko a naopak ubral senzor otisků prstů. Navíc přibyla certifikace odolnosti podle americké armádní normy Mil-STD 810G, která zaručuje používání zařízení v různých nehostinných podmínkách. Do telefonu byl dále integrován barometr a je v něm vidět výstup z integrovaného kompasu. Bude to ale stačit k úspěchu na trhu?

Diskuze (19) Další článek: O2 oznámilo snížení cen roamingu. Nově umožní Oddělený roaming

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Nepředstavená novinka, Sup, Samsun, GAL, Super, Ruby, Super +, Active, Velká změna, Galaxy s, Titanium Gray, Samsung Galaxy s, Veřejné tajemství, Šup, Pře, Sam, Běžný LCD,