Samsung Galaxy S4 mini: mládě tygra [recenze]

Zmenšená varianta nejvyššího modelu Galaxy S4 nabídne stejný design a podobně velkou porci zábavy. Bohužel je ale jen o málo levnější.

Popelnice po ruce

E-mailový klient podporuje simultánní využívání několika účtů, pro každý z nich lze pak samostatně vytvořit nastavení. Galaxy S4 mini zvládá nastavit automaticky i méně známé české freemailové schránky. Nevyžaduje nic jiného, než vaši e-mailovou adresu a přístupové heslo. V grafice e-mailové aplikace došlo k příjemné inovaci, kdy pro přepnutí složky už nemusíme chodit do kontextové nabídky, ale stačí klepnout na symbol tří čar v levém rohu. Zboku se vysune nabídka a složku tak přepnete na pouhá dvě klepnutí. Pohodlnější je také vyhazovaní přečtených zpráv do koše – už se nemusíte natahovat do pravého horního rohu, symbol „popelnice“ se přestěhoval do spodní lišty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-maily lze nastavit na automatickou synchronizaci, listování složkami je nyní o mnoho snazší a rychlejší

Kalendář neboli S Plánovač, jak jej poněkud zvláštně Samsung už před nějakou dobou přejmenoval, poměrně zásadně změnil v posledních verzích TouchWizu svou vizáž. Mřížka dnů zabírá už téměř celý displej a seznam jednotlivých události v příslušných dnech má tak více prostoru zobrazit se přímo v prostoru políček. Kvůli absenci volného prostoru pod mřížkou se seznam události v každém jednom dni zobrazí jako pop-up po kliknutí na vybraný den. Pokud máte některou z událostí nastavenou jako vícedenní, zobrazí se jako táhlý proužek přes několik políček. Rozdílné barvy proužků pomáhají odlišit zdroj události, respektive z jakého kalendáře pocházejí. Nechybí číslování týdnů, ale je potřeba ho v nastavení kalendáře zapnout.

Group Play a další aplikace

Samsung se od stovek jiných Androidů rád odlišuje množstvím funkcí, které poskytuje předinstalované ve standardní výbavě. Ne všechny vymoženosti, které přišly s velkou es-čtyřkou, se ale dostanou do levnějších modelů. S4 mini některá gesta chybí, funguje však sledování pohybu očí (Smart Stay) či zvednutí hovoru přiložením telefonu k uchu. Zajímavostí je takzvaný jízdní režim určený pro řidiče, ve kterém za vás telefon přečte informace o volajícím, příchozí zprávy a jiná upozornění.

Mezi dalšími bonusy najdeme nové, přehlednější třídění snímků a videí, přehrávání skladeb na více smartphonech z rodiny S4 najednou (Group Play), cestovního rádce S Travel nebo dálkové ovládání elektrospotřebičů. To funguje skrze infračervený port a postup aktivace je velmi jednoduchý. Vyberete si pouze značku spotřebiče a aplikace už sama vygeneruje signální paprsek. Komunikovat se nám podařilo prakticky se všemi zkoušenými televizory, telefon tak na jednoduché přepínání kanálů dokáže plně nahradit běžný dálkový ovladač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilní prohlížeč umožňuje celou řadu funkcí podobně jako stolní prohlížeče

Internetový prohlížeč najdete v telefonu hned ve dvojím provedení. Jedním z nich je Google Chrome, druhý je poskytován výrobcem telefonu. Prohlížeč od Samsungu podporuje prohlížení obsahu na několika kartách, tvorbu záložek a zkratek, přepnutí zobrazení z mobilní verze na stolní verzi nebo také režim inkognito, ve kterém se neukládá historie prohlížení do paměti browseru. Náhledy otevřených stránek se řadí vertikálně od nejnovější, chybí ale možnost přeskupování. Při otevírání odkazu na novou záložku už není možnost otevřít stránku na pozadí, anebo je v nastavení tak důmyslně skryta, že jsme ji nenašli.

Hostina formátů

Smartphony od Samsungu se již dlouhou dobu chlubí širokou podporou audio/video formátů na trhu s mobily. Galaxy S4 mini k tomu přidává dobrý grafický i zvukový výkon, takže z běžně používaných formátů nenajdete nic, co byste v tomto telefonu nepřehráli. Telefon jsme vystavili zkoušce přehrávání FullHD MKV, DivX i zvukového FLACu. S většinou si bez problémů poradil, pouze u náročných videoformátů se objevilo nekorektní přehrání bez zvukové stopy. U videa potěší, že telefon korektně zobrazuje i české titulky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a návrat FM rádia

V hudebním přehrávači nechybí ekvalizér s možností nastavení vlastního profilu. Funkce Chytrá hlasitost umí normalizovat písně z jednoho playlistu na stejnou hlasitost, z vyloženě špatné nahrávky ale skvělou nevyrobí. Kvalita zvuku z hlasitého reproduktoru je dobrá, zvuk hraje bez zkreslení i při vyšší hlasitosti, hudba pouštěná do sluchátek pak potěší sluch uživatele ještě více díky vyváženým výškám i basům. A nakonec potěšující novinka. Vrátilo se FM rádio s RDS, jehož zmizení u velkého Galaxy S4 uživatelé tolik oplakali.

 Podporované audioPodporované video
FormátMP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, IMY, RTTTL, RTX, OTAAVI, WMV/ASF, FLV, MKV, MP4/3GP, WebM
KodekMP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, Vorbis(OGG), FLACMPEG4, H.264, H.263, VC-1, MP43, WMV 7/8, Sorenson Spark, VP8

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Maximální počet, Dobré světlo, Motto z, Tygr, Rychlé psaní, Galaxy s, RTTTL, Špatný zvuk, Popelnice,