Samsung Galaxy S4 mini: mládě tygra [recenze]

Zmenšená varianta nejvyššího modelu Galaxy S4 nabídne stejný design a podobně velkou porci zábavy. Bohužel je ale jen o málo levnější.

Dobré světlo

Šušká se, že Samsung pro S4 mini použil stejný fotočip jako u loňské vlajkové lodi Galaxy S III. To samo dává tušit, že fotoaparát rozhodně nebude slabým článkem mobilu. Senzor vládne rozlišením 8 Mpx a tedy schopností pořídit fotografie v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 v poměru 4 : 3. Při nedostatku světla vypomůže LED blesk, nechybí automatické ostření. Aplikace foťáku nabízí několik různých nastavení. Kromě režimů jako Noc, Panorama nebo Krásná tvář (mírné vyhlazení tváře) nabízí i možnost softwarové stabilizace obrazu nebo přiřazení souřadnic GPS k fotografii.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S4 mini pořizuje velmi dobré snímky. Chválíme věrné podání barev a zachycení detailů. Potíže nastávají v horších světelných podmínkách, kdy se začíná projevovat šum. Dalším typickým nešvarem pro mobily je tendence k přepalování snímků. Zejména pokud fotíte scénu s tmavým i osvětleným místem, dojde k přepálení osvícené části scény proto, aby v tmavé bylo vůbec něco vidět. Eliminovat nízký dynamický rozsah můžete použitím režimu HDR. Přepaly se častěji objevují u makrosnímků. Při jejich pořizování se dobře soustřeďte, na které místo scény ostříte. Pokud vám nevyhovuje střed snímku, můžete použít touchfokus pomocí doteku na displeji.

Ukázkové video:

Díky přítomnosti tlačítek určených k focení i nahrávání videa na jedné obrazovce se nemusíte trápit s rychlým přepínáním režimů a mezi pořízením snímku nebo videoklipu se můžete rozhodovat do poslední vteřiny. Galaxy S4 mini zvládá natáčet video ve FullHD rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu, což pro běžné účely postačí, pokud tedy nebudete zařízením příliš cukat.

Co je dobré, stojí peníze

Přestože má ve jméně slovo mini, Galaxy S4 mini je malý pouze tělem, nikoli výbavou. Telefon je rozhodně mnohem povedenější, než loňská zmenšenina tehdejší vlajkové lodi Galaxy S III mini. Výkonný dvoujádrový procesor a nadstandardní velikost operační pamětí RAM poskytne běžnému uživateli dostatek prostoru pro jeho každodenní rutinu a nechá prostor i na zábavu. Kromě plynulého prostředí se můžete spolehnout i na nadprůměrný fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek

Celkově pozitivně vyznívající resumé si Galaxy S4 mini kazí jen několika drobnostmi. Předně je to chybějící notifikační dioda, dále málo dostupné paměti ve vnitřním úložišti bez účasti paměťové karty a konečně také trochu záhadné rychlé vybíjení ve stavu nečinnosti. Povrzávající zadní kryt mohl být nešvarem konkrétního kusu, dá se ale vyřešit podložením papírky. Jedním z největších negativ tak nakonec nejspíš zůstává cena, 11 a půl tisíce je na telefon této výbavy (byť s S4 v názvu) přece jen mnoho. Než novinka trochu zlevní, vystihuje ji motto „za hodně peněz hodně zábavy“.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Min, Maximální počet, Inkognito, Tygr, Vybraný den, Plynulé prostředí, AWB, Jmenovaná varianta, Standardní způsob,