Samsung Galaxy S10 5G: jeho ToF kamera natočí i video s rozostřeným pozadím

  • Samsung Galaxy S10 5G má navíc 2 ToF snímače, každý na jedné straně
  • Jak ovlivní kvalitu pořízených fotek?
  • U smartphonu se poměrně překvapivě objevuje režim Živého zaostření i při natáčení videí

Pokud hledáte rozměrový ekvivalent Galaxy Note 9 v řadě Galaxy S, je to nový Galaxy S10 5G. Nejvybavenější „es desítka“ dostala, nejen velký 6,7" Dynamic AMOLED displej, ale také dva foťáky navíc. Uprostřed výřezu pro duální selfie se usadil třetí snímač typu ToF. Stejný pak doplnil trojici fotoaparátů na zadní straně. Co navíc zvládne Galaxy S10 5G s ToF snímači, a jak vlastně vypadá jediný model řady Galaxy S10, který se v ČR nebude prodávat?

Videopředstavení Samsungu Galaxy S10 5G:

Samsung Galaxy S10 5G dostal do průstřelu v displeji hned tři fotoaparáty, na záda se pak vedle sebe vměstnaly čtyři snímače. Nové fotoaparáty jsou typu ToF, takže pomohou s lepším prostorovým zpracováním fotografií. To se ukázalo již u režimu Živého zaostření s několika předchystanými efekty. Jejich aktivace je blesková, výstup vidíte v reálném čase přímo v hledáčku. Telefon netrápí žádné softwarové dopočítávání na přechodech mezi rozmazaným pozadím a ostrým popředím, čehož si někdy všímáme u Galaxy S10+.

Na možnosti ToF kamerky při natáčení videí jsme se zaměřili detailněji:

Úplnou novinkou je pak natáčení videí v režimu Živého zaostření, které u běžných „es desítek“ k dispozici není. Režim funguje stejně jako při focení, objekty na popředí jsou okamžitě rozpoznány, zatímco pozadí je rozmazané. U běžných fotosnímačů by kontinuální záznam s rozmazaným pozadím mohl dělat problém, ToF snímač se sice trochu „pere“ s pohybujícími se objekty, snaží se na ně však kontinuálně zaměřovat a současně rozmazává pozadí. Jak vypadá video po natočení, můžete vidět níže v článku.

ToF kamera má k foťáku dost daleko...

ToF snímače (Time of Flight) se od fotoaparátů liší poměrně výrazně, byť je mobilní výrobci často zařazují mezi běžné fotomoduly. Snímač neslouží k focení ale k přesnějšímu měření vzdálenosti od snímaného objektu. ToF kamerka vyšle infračervené světlo a podle míry jeho odražení určuje, jak daleko je objekt daleko od telefonu. ToF kamerka tak slouží ke kvalitnějšímu a rychlejšímu rozpoznávání hloubky ostrosti u fotografií či k ovládání her pohybem těla.

Samsung Galaxy S10 5G je rozhodně nejvybavenějším a současně nejpovedenějším modelem řady Galaxy S10. Je ale logické, že s ním Samsung počítá jen na trzích, kde se počítá s brzkým spuštěním testovacích 5G sítí (šušká se hlavně o Španělsku, Německu a Velké Británii). Z pohledu koncového uživatele by tak u nás podpora 5G přišla úplně vniveč. Dvě ToF kamerky navíc, velký 6,7" Dynamic AMOLED a 4 500 mAh baterie jsou však i přesto velmi výraznými lákadly.

Ukázkové video pořízené v režimu Živého zaostření:

Zda se u nás dočkáme alespoň pozdějšího uvedení modelu Galaxy S10 5G, je zatím ve hvězdách. Na první trhy se 5G varianta dostane v červnu, koncová cena smartphonu je v tuto chvíli neznámá.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (11) Další článek: To šlo rychle. Vláda schválila Babišovu prozákaznickou novelu Zákona o elektronických komunikacích

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Pozadí, Česká republika, Kamerka, Zaostření, Samsun, Tof kamerka, Španělsko, Sam, Tof snímač, Režim, Velká Británie, NAT, Tof kamera, Tim of flight, Německo