Samsung Exynos 9610: slow-motion a umělá inteligence i pro střední třídu

Samsung dnes představil nový čipset Exynos 9610, který má do střední třídy přinést umělou inteligenci a podporou zpomalených videí. Čipset, i přes své vysoké označení, spadá do nižší řady Series 7, tedy mezi čipsety vyšší střední třídy. Je vyráběn 10nm FinFET technologií a laicky jej můžeme brát jako levnější a nepatrně ořezanou verzi aktuálně nejvýkonnějšího čipsetu Samsungu, Exynosu 9810. Čipset má být přímým konkurentem Snapdragonu 660.

Nový čipset se skládá ze čtyř jader Cortex-A73 běžících na 2,3 GHz a ze čtyř úspornějších jader Cortex-A53 taktovaných na 1,6 GHz. Použitým grafickým čipem je ARM Mali-G72 využívající architektury Bifrost. O samostatný sběr dat ze senzorů a snímačů se v reálném čase stará senzorový hub Cortex-M4F, integrovaný LTE modem podporuje přenosy dle Cat.12 s trojnásobnou agregací pásem.

Součástí čipsetu je i nový ISP (Image Signal Procesor), který zvládne zpracovat zpomalené video (480 FPS) až ve Full HD. A to i tehdy, pokud bude telefon k natáčení používat duální fotoaparát. Multiformat codec zase umožní enkódování a dekódování až 4K videí se 120 FPS. Umělou inteligenci zastupuje neurální engine, který je použit k detekci obličejů při focení (i těch, které jsou zčásti zakryté) a k rozpoznávání objektů. Jeho součástí jsou i různé samoučící algoritmy.

Nejvýkonnější Exnyos 9810 je součástí Samsungu Galaxy S9:

Masová výroba Exynosu 9610 začne ve druhé polovině letošního roku.

Váš názor Další článek: The Elder Scrolls: Legends koncem března dostane aktualizaci Houses of Morrowind

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Integrovaný LTE, ARM Mali, Full HD, Druhá polovina, Pro +, Levná verze, Úsporné jádro, Třída, Image Signal Procesor, Masová výroba, Sam, Samsun, Nízká řada, Neural engine, Bifrost,