Operátoři symbolicky zprovoznili pár LTE vysílačů na frekvenci 2 600 MHz

Pokud se podíváme na mapu pokrytí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), zjistíme, že zatím nikde není vidět LTE pokrytí na frekvenci 2 600 MHz. Mapa ale není zcela aktuální, operátoři totiž už musí něco „rozsvítit“, aby splnili podmínky aukce z roku 2013. T-Mobile prostřednictvím tiskové zprávy oznámil, že zprovoznil nové BTS v Praze – Petrovicích.

V budoucnu T-Mobile plánuje pokrýt na frekvenci 2 600 MHz část pohraničí, a to zejména z důvodu koordinace se sousedními státy. Pomocí tohoto pásma chce operátor také dále posilovat kapacitu svého stávajícího LTE pokrytí v tuzemsku.

Aby se vlk nažral...

Bez publicity zapnul tři „BTSky“ také O2, podle zpráv od fajnšmekrů ze sociálních sítí jde zatím jen o tři vysílače v Praze – Nových Butovicích:

Ani z tábora Vodafonu zatím žádné oficiální zprávy nemáme, naposled se operátor nechal slyšet loni, že v Karlových Varech testuje právě pásmo 2 600 MHz, přičemž jeho agregací spolu s „osmistovkou“ a „osmnáctistovkou“ dosáhl závratných rychlostí 375 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání dat. Není tedy žádným překvapením, že červený operátor začal právě v tomto lázeňském městě:

Tuzemští operátoři se do výstavby sítí nikdy příliš nehrnuli, i když potřebná pásma vydražili v aukcích. Toto platí i pro „městské“ LTE, které operátorům loni navíc zvýhodnil i stát ve smyslu snížení poplatků za využívání této části radiového spektra.

Diskuze (16) Další článek: Siswoo R9 je jako YotaPhone. Ale levnější [MWC]

Témata článku: , , , , MHz, Pár, Vysílač, F +, Tábor, Koordinace, Sousední stát, Symbol, Červený operátor, LTE-V