Věštila se jim zářná budoucnost, pak upadly v zapomnění. Velké zašlapané projekty Samsungu

  • Historie Samsungu je lemována ambiciózními projekty
  • Mnoho se ujalo, ale některé upadly v zapomnění
  • Zřejmě nejvíce se čekalo od brýlí virtuální reality Gear VR

Samsung za svou dlouhou historii vydal celou řadu netradičních mobilních zařízení a příslušenství, ovšem řadu z nich potkal neslavný osud. Když už na trh přišlo něco zajímavého nebo opravdu revolučního, prakticky si zahrálo jen epizodní roli a následně skončilo v propadlišti dějin. Ze zašlapaných projektů od Samsungu jsme vybrali, a seřadili podle důležitosti, šest největších, které měly ambice změnit mobilní trh. Povedlo se to však jen jednomu, ovšem pouze částečně a po omezenou dobu, zbytek zajímavých produktů se svých nástupců už nedočkal.

Jaký je nejvýraznější ukončený počin od Samsungu z poslední doby?

Virtuální realita v brýlích Gear VR

Pokud budete hledat největší nedokončený nebo přerušený mobilní projekt, jsou jím jednoznačně brýle Gear VR pro mobilní virtuální realitu. Samsung se už v roce 2014 uvedl na trh Galaxy Note 4, který podporovat virtuální realitu v první generaci brýlí Gear VR Innovator Edition. Tu jsme si mohli v Česku vyzkoušet jako první online médium, a už tehdy bylo jasné, že má Samsung v rukávu něco, co budou chtít brzy nabídnout i ostatní. Jihokorejský výrobce se spojil s firmou Oculus (vlastněná s Facebookem), a výsledkem byly brýle kompatibilní s vybranými telefony, které vás s patřičným softwarem přenesly do VR světa.

Podpora brýlí pokračovala u řad Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S9Galaxy Note 8, Galaxy S10 a Galaxy Note 9. Samsung sice každým rokem vydával novou generaci brýlí, to aby se do nich stále zvětšující se telefony stále vešly (popř. jste potřebovali redukce), ovšem hardwarově mnoho novinek nepřibylo. Jistě, na Gear VR se objevil konektor, větráčky, příjemnější uchycení na obličej, později přibyl také jednoruční ovladač Gear VR Controller. Jenže, poslední verze Gear VR s doplňkovým ovladačem se datuje do roku 2017, od té doby je po Gear VR jako ticho po pěšině.

Tutoriál k poslední generací brýlí Samsung Gear VR:

Posledním podporované telefony jsou smartphony řady Galaxy S10, u kterých Samsung slovní spojení Gear VR vůbec nepoužil, přesto byly tyto modely s brýlemi ještě „tajně“ kompatibilní. Od Galaxy Note10 ale nastal konec veškerého snažení, nové modely se do brýlí nevešly, a to předznamenalo konec. Nejen Gear VR, ale mobilní virtuální reality jako takové. Z mobilních výrobců zůstalo segmentu VR věrné jen HTC, ovšem to má své brýle určené jen pro spojení s počítačem. Oculus následně představil své vlastní samostatné brýle Quest (dnes už je v prodeji druhá generace), a tím se uzavřela jedna velká mobilní kapitola.

Proč musel segment Gear VR skončit? Oficiálně to nemáme černé na bílém, ale zdá se, že za vším stály různorodé představy Samsungu a Oculusu. Samsung chtěl brýle vylepšovat o další doplňky, Oculus se zase vzhlédl v absolutně jednoduchém Google Cardboard. V praxi se však telefony v brýlích rychle vybíjely a často přehřívaly, takže místo optimalizace a větších baterií nakonec došlo ke konci platformy Gear VR. Je možné, že brýle ještě pár uživatelů starších zařízení tu a tam použije, ovšem mobilní VR je už několik let ukončenou záležitostí. Gear VR na trhu nahradily samostatné brýle, ucelená platforma (mimo Oculus Quest) však dodnes chybí. 

Diskuze (15) Další článek: Parťák na cesty i dovolenou. Cubenest Fold 3v1 bezdrátově dobije tři zařízení naráz, přitom se vejde i do dlaně

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,