Návrat do byznysu znamená i návrat do soudních síní. Nokia žaluje Apple za porušování patentů

Nokia to s návratem na trh se smartphony myslí vážně. I když sama už nebude zařízení vyrábět ani prodávat, poskytla licenci na použití názvu Nokia a patenty jiné finské firmě HMD Global. Sama pak bude dohlížet, aby výsledné produkty byly kvalitní a nedělaly ostudu jejímu jménu. Teď se navíc po letech neaktivity pouští do soudních sporů s Applem. Finové tak chtějí hájit své obchodní zájmy.

Nokia podala na Apple žaloby celkem u čtyř soudů – ve Spojených státech v Texasu, v Německu pak ve městech Düsseldorf, Mannheim a Mnichov. U všech instancí si nárokuje náhrady za neoprávněné použití svých patentů v iPhonech od Applu. Celkem mělo jít o 32 různých zneužití v oblasti softwaru (prostředí telefonu, kódování videa) i hardwaru (displej, antény).

Finové v tiskové zprávě uvádějí, že Apple si sice v roce 2011 některé její technologie licencoval, pak ale prý nezaplatil za užití dalších inovací. Apple podle agentury Reuters kontruje, že Nokia prý vymáhá neoprávněně vysoké licenční poplatky a pro změnu žaluje dvě společnosti, jež se zabývají odhadováním hodnoty duševního vlastnictví, se kterými se prý Nokia měla za tímto účelem spolčit.

Úvodní obrázek: Rappler.com
Diskuze (40) Další článek: LG na veletrhu CES 2017 ukáže smartphony z nižších řad. Podle produktových fotek to bude nuda

Témata článku: Apple, Nokia, , , , , , Soudní spor, Síň, Nejvyšší soud, Mannheim, Mnichov, Žal, Duševní vlastnictví, Texas, Neoprávněné použití, Kódování, Návrat, APP, Pór, Porušování, Soud, #Apple, Düsseldorf, Úvodní obrázek