Naučte DeX psát hezky česky (QWERTZ). Stačí k tomu instalace jedné aplikace

Pokud jsme režimu DeX od Samsungu již od počátku něco vytýkali, byla to neschopnost klávesnice přizpůsobit se lokální podmínkám. Pokud jste tedy DeX chtěli skutečně využívat, potřebovali jste psát texty. Jakmile jste k DeXu připojili USB nebo Bluetooth klávesnici, mohli jste psát na české klávesnici, ovšem s layoutem QWERTY. Tato nešťastná záměna Z a Y mnohým uživatelům působila takové problémy (resp. nebyli na ní z počítače zvyklí), že DeX nakonec vůbec nepoužívali.

Tuto restrikci jsme zkusili obejít instalací různých doplňků klávesnic, ovšem ty se aktivovaly přes nabídku Nastavení - Obecná správa - Jazyk a zadávání - Klávesnice. Režim DeX však omezil dostupnost klávesnic jen na tu od Samsungu, takže tudy cesta nevedla. Nepomohly ani nespokojené ohlasy uživatelů, Samsung se svou klávesnicí neudělal nic.

Novinky v režimu Samsung DeX u Galaxy Note 8:

Přitom by v Nastavení stačil drobný přepínač, který by přepnul layout z QWERTY na QWERTZ. Toto rozložení navíc používá více evropských zemí, např. Rakousko, Polsko, Slovensko, Rumunsko nebo Německo, kde layout funguje i se speciálními znaky bez problémů. Celý problém záměny nakonec řeší šikovná aplikace RS - Hardware Keyboard Layouts, kterou si můžete stáhnout na Google Play. (Aktualizováno: Aplikace byla z Google Play odstraněna, instalátor naleznete např. zde, ovšem do telefonu si jej instalujete jen na vlastní riziko)

 

Co nezvládl Google ani Samsung, vyřeší jedna drobná aplikace. V DeXu tak konečně můžete psát s QWERTZ layoutem

 

Aplikace do systémové nabídky nahraje nové layouty pro připojené Bluetooth a USB klávesnice. Stačí tedy aplikaci nainstalovat a poté v DeXu přejít do Nastavení - Obecná správa - Jazyk a zadávání - Fyzická klávesnice a z dostupných layoutů vybrat položku Czech (QWERTZ) RaidSix Keyboard Layout. A je po problémech. Pokud jste DeX nepoužívali jen kvůli záměně Y a Z, můžete se k němu zase směle vrátit. Bariéra při psaní textů totiž konečně padla.

Za tip děkujeme našemu čtenáři eMZet007

Diskuze (11) Další článek: Leatherman Tread: Tak trochu jiná nositelnost

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Layout, Dex Hub, Speciální znak, INS, Rozložení, Německo, Záměna, Mnohý uživatel, Obecná správa, Aplikace, Česká klávesnice, USB, Režim dex, Tom,