Na cestu do obchodu a zpět? Lidl začíná prodávat levnou elektrickou koloběžku

Elektrické koloběžky získávají na oblibě a také v českých městech už jich je vidět mnoho. V Praze narazíte nejčastěji na ty bílo-zelené ze služby Lime, která umožňuje jejich sdílení, jinde jsou to pak nejčastěji cenově dostupné a přitom dobře funkční modely od Xiaomi. Teď ale tento novodobý prostředek osobní přepravy nabízí i řetězec Lidl, a to za velmi nízkou cenu. Dá se tedy očekávat, že koloběžek ve městech ještě o dost přibude.

Elektrokoloběžka z Lidlu má název Denver SC0-65210 a kupodivu se nejedná o produkt, který by prodejce prodával pod svou značkou, jak je u něj obvyklé. Tuto koloběžku můžete koupit i v jiných obchodech. Jenže Lidl je nejoblíbenějším obchodním řetězcem u nás (viz hlasování veřejnosti v anketě Obchodník roku) a je celkem jisté, že prodeje této koloběžky teď díky tomu budou enormní.

Levná elektrokoloběžka s kompromisy

Samotná koloběžka není žádný technický zázrak a na konstrukci je znát tlak na co nejnižší cenu. Ale účel splní. Základem je subtilní hliníkový rám, který umožňuje sklopení řidítek a tím snadné přenášení. Udávaná nosnost je 100 kg, koloběžka váží 8,8 kg.

Pohon zajišťuje motor s udávaným výkonem 300 W umístěný v předním kole. Maximální rychlost je až 20 km/h. Akumulátor má kapacitu 4 000 mAh při 25 V (tj. 100 Wh) a slibuje dojezd až 12 km. Z hlavního akumulátoru se napájí také integrované světlo.

Kola mají průměr jen 6,5" a nejsou nafukovací. To sice eliminuje starosti s defekty, ale nerovnosti povrchu či zámková dlažba se negativně projeví silnějšími rázy. Něco málo by mohlo pobrat malé odpružení u vidlice předního kola.

Obyčejná gumová kola, slabý akumulátor a krátký dojezd jsou známkami nízké ceny tohoto stroje. To pak ještě podtrhuje fakt, že tu chybí pořádné brzdy. Přední brzda je řešena pouze elektricky (brzdí se motorem) a zadní je vyřešena nášlapným blatníkem, který tře o zadní kolo a tím jej brzdí.

I přes své slabiny může koloběžka řadu zájemců zaujmout. Na kratší dojezdy do práce/školy po rovině může dobře posloužit. Zatopí tak své hlavní konkurentce od Xiaomi. Ta sice stojí deset tisíc, ale má dvojnásobný dojezd, kotoučové brzdy a trochu větší nafukovací kola, která si lépe poradí s drobnými městskými nerovnostmi či dlažbou.

Diskuze (21) Další článek: Hlasová asistentka Alexa má nový skill. Naučila se přehrávat české audioknihy

Témata článku: , , , , , , Pro +, Nosnost, Dojezd, Brzda, Nízká cena, Lid, Praha, APN, Koloběžka, Pohon, Lime, Lidl Shop,