Musk přirovnal Roadster k obleku marvelovského Ironmana. Slibuje rozšířenou realitu a 10 raket

Elektromobily Tesla jsou často označované za smartphony mezi auty – obojí pohání baterie, obojí má velký displej, haldu senzorů a technologií. Připravovaný sportovní model Roadster toto přirovnání posune na vyšší level – místo kliky má dotykovou plošku, po které stačí přejet prstem. Jak to funguje, na akci Tesla Autonomy Day natočil Hamid Shojaee.

Co nevidíme, je odemykání vozu otiskem prstu – jednak vystavený vůz pochopitelně nebyl zamčený, ale hlavně jde zatím pouze o spekulaci, kterou ještě automobilka nepotvrdila. Jak gesto, tak snímač otisků prstů budou posunem od stávajících modelů S, 3 a X, které se odemykají buď smartphonem přes Bluetooth, bezkontaktní kartou, nebo bezdrátovým klíčkem.

Tesla Roadster se má k prvním  zákazníkům dostat v roce 2020. Očekávají se jízdní vlastností, které překonají jakékoliv sériové auto se spalovacím motorem, ale také výrazný technologický posun. Baterie nové generace mají umožnit dojezd až 1 000 km, z nuly na stovku se Roadster dostane za 1,9 sekundy, maximální rychlost údajně překonává 400 km/h a základní cena je stanovená na 200 tisíc dolarů, tedy téměř 5 miliónů korun.

Elon Musk je známý hračička, a tak bude možné Roadster vyšperkovat tzv. SpaceX balíčkem. Odkazuje na Muskovu druhou firmu, která se zabývá dobýváním vesmíru, a raketu Falcon Heavy, která loni při prvním testovacím startu vynesla do vesmíru prototyp Roadsteru a Spacemana. Balíček po obvodu auta rozmístí deset drobných raketových motorů COVP, které podle Muska dramaticky zlepší akceleraci, brzdění a zatáčení. Když všechny motory zaberou zároveň, auto se bude moct dokonce krátce vznést.

Na zmíněné Tesla Autonomy Day řekl Elon Musk, že v Roadsteru obsažený autopilot je nejpokročilejší technologií svého druhu na světě. Slíbil také unikátní funkci rozšířené reality – nebyl příliš konkrétní, ale přirovnal Roadster ke kovovému obleku marvelovského Ironmana. Také tam je v akci rozšířená realita a také ten výrazně rozšiřuje běžné lidské schopnosti.

Via TeslaRati, podrobněji o SpaceX balíčku tamtéž

Diskuze (29) Další článek: Víceznačkovou strategii nerazí pouze Huawei. Rekordmanem je Xiaomi s pěti značkami

Témata článku: , , , , , , , , , Roadster, Balíček, Ironman, Brzdění, Handl, Hračička, Little, Dobývání vesmíru, SLI, Oblek, Prst, Realita