LG vyhrálo patentový spor s TCL. Týkal se neoprávněného použití LTE technologií

LG si připsalo vítězství v jednom ze tří soudních sporů, které toho času vede s čínskou společností TCL. I když jsou obě firmy považovány za špičku zejména v oblasti zobrazovacích technologií, patentový spor se týká údajného neoprávněného použití LTE technologie v telefonech TCL. Německý soud v Mannheimu dal v tomto případě za pravdu žalující společnosti LG.

Na poměry většinou rozvláčných technologických soudních rozepří trval tento spor poměrně krátce – LG zažalovalo TCL v roce 2019, kdy čínská firma uvedla v Evropě svůj první smartphone TCL Plex. LG je nyní odhodláno vymáhat náhradu licenčních poplatků za použití svých patentů. TCL se může proti rozsudku odvolat a zároveň podalo žalobu na neplatnost patentů. Zbývající dvě soudní řízení stále probíhají, verdikt by mohl padnout ještě během jarních měsíců.

Patenty drží, ale s mobilní divizí si neví rady

Porušení se mělo konkrétně týkat patentované technologie LG na minimalizaci ztráty datových paketů při LTE přenosu, dále kontrolních časovačů pro synchronizaci uplinku a snížení interference v procesu synchronizace uplinku. V minulosti už LG vyhrálo podobné spory se značkami BLU a Wiko, které s firmou následně uzavřely licenční dohody o legálním využití patentů.

Viceprezidentka LG pro duševní vlastnictví Cho Hwi-jae k tomu uvedla: „Naše patentované technologie jsou výsledkem nepřetržitého výzkumu a vývoje a jsou klíčové pro naši trvalou konkurenceschopnost v tomto odvětví a motivují naše zaměstnance ke kreativnímu myšlení.“ V tuto chvíli přitom LG nemá úplně jasno, jakým dalším směrem se jeho mobilní divize bude ubírat. V posledních několika letech je ztrátová a jedním z možných scénářů je její odprodej.

LG patří díky dlouhodobým investicím do výzkumu v oblasti mobilních technologií mezi největší držitele standardních základních patentů pro 4G sítě. Ty mohou bez omezení využívat i jiné subjekty, ale musí LG uhradit licenční poplatky. Podle německé poradenské společnosti TechIPm má LG registrováno aktuálně 3 700 základních patentů vydaných v souvislosti s technologií 5G, což ji řadí na třetí místo za Huawei a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Galaxy Awesome Unpacked. Samsung 17. března blíže představí dvě nová áčka

Témata článku: LG, TCL, , , , , , , , , , Evropa, Neo +, Licenční poplatek, Neoprávněné použití, Patentový spor, BLU, Mannheim, Spor, Použití