Klávesnice Samsung pro mobil i tablet [test]

V redakci se nám sešly dvě klávesnice. Jedna ve formě dokovací stanice pro tablet, druhá v podobě univerzální Bluetooth klávesnice.

V případě psaní kratších textů na smartphonech přijdou vhod integrované softwarové klávesnice. Sami ale jistě víte, že pokud máte na smartphonu nebo tabletu napsat delší text, příspěvek na komunitní web nebo článek, dojde na lámání chleba. Smartphony s integrovanými klávesnicemi (ať již pod displejem nebo ve výsuvné části) jsou na trhu málokdy k vidění, proto si musíme pomoci doplňkovým příslušenstvím. U Samsungu se dnes podíváme na dvojici klávesnic. Jedna je univerzální s Bluetooth, druhá je určena pro Galaxy Tab 2 7.0.

Bluetooth klávesnice Samsung BKB-AUSEB

Jedná se zmenšenou verzi desktopových klávesnic, kdy jsou původní funkční klávesy (F1 - F12) nahrazeny funkční klávesami pro Android, které suplují základní ovládací prvky, umí otevřít řadu aplikací, upravit zvuk a jas displeje, ovládat hudbu, otevřít hlavní nabídku, zamknout přístroj a mazat znak po znaku. Klávesnice nabídne QWERTY layout s vlastní číselnou řadou, která v případě českého jazyka standardně slouží k zadávání znaků s diakritikou. Jen samotné popisky českých znaků na tlačítkách chybí, vůbec celý layout české klávesnice je trochu změněn, takže se nemůže řídit zobrazenými symboly na klávesách (jedná se on EN-US layout). Například znaménko plus se schovává pod jedničkou a ne pod tlačítkem vlevo od Backspace. K číslům se pak dostanete po soutisku klávesy s Shiftem. Mezi další funkční klávesu patří tabulátor pro přeskakování mezi textovými poli, Caps Lok pro psaní velkých písmen, a klávesy pro textové a hlasové vyhledávání. Najdeme zde i vyhrazenou klávesu pro vytažení stavové lišty. Líbí se nám i funkčnost některých klávesových zkratek, např. Ctrl+V pro vložení obrázku nebo textu z clipboardu. Pro vzdálenou navigaci se bude hodit i navigační kříž.

Klávesnice má v pravém horním rohu k dispozici několik důležitých prvků. Základem je jezdec pro přepnutí klávesnice do použitelného stavu. Aby došlo k úspoře cenné energie, pokud po minutě nestisknete žádnou klávesu, klávesnice přejde do režimu spánku. Jakýkoliv stisk ji pak probudí a můžete pracovat dále. Po třech minutách nečinnosti dojde k vypnutí klávesnice. Pro opětovné spuštění stačí opět jen stisknout jakékoliv tlačítko. Kruhová klávesa slouží k párování s telefonem. Pro úspěšné spojení je třeba zadat zobrazené číslo na klávesnici a potvrdit enterem. Klávesnice si pamatuje poslední zařízení, ke kterému byla připojena a v budoucnu se k němu připojuje automaticky. Levá dioda značí aktivaci Caps Locku, pravá zase stav Bluetooth připojení svým pravidelným poblikáváním. Alternativně, po podržení klávesy Ctrl, dokáže zobrazit zbývající kapacitu baterie jednou ze třech barev. Přimluvili bychom se do budoucna za větší rozškálování, svítící fialová značí 20 - 80 % baterie, což se kolikrát může vymstít. Na pravém boku nalezneme microUSB, který slouží pro nabíjení, plně nabito z vybitého stavu je zhruba za dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice s několika úhlů pohledu. Detaily: microUSB pro nabíjení, zapínací a párovací tlačítko, dvě informační diody.

Klávesnici máme teprve krátce, takže jsme zatím neprošli tolika nabíjecími cykly, abychom mohli hovořit o skutečné výdrži klávesnici na jedno nabití. V příručce je udávaná operační výdrž až sedmdesát hodin, a výdrž až dva týdny v pohotovostním režimu. Naše zkušenosti zatím hovoří o tom, že při málo častém využívání klávesnice bychom se na tuto metu mohli dostat. Co se týká podporovaných zařízení, s klávesnicí by si měla poradit všechna zařízení Samsung s Androidem 3.1+. Teoreticky nebrání nic tomu, aby šla klávesnice použít i smartphonů jiných značek, kde jsou stěžejním faktorem podporované Bluetooth profily. Pro klávesnici jsou třeba HID (Human Interface Device) a DI (Device Identification). I když se ale s telefonem jiné značky spojíte, nečekejte 100% podporu všech tlačítek. Namátkově jsme komunikaci vyzkoušeli u Sony Ericssonu XPERIA Mini a nefungovala kontextová klávesa ani ztlumení zvuků nebo vstup do hlavní nabídky. I přesto, že byl telefon v češtině však nehodlal psát znaky s diakritikou. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé klávesy mají nízký zdvih, přesto se na klávesnici píše velmi dobře. Pro pohodlné používání byla klávesnice ve spodní části opatřena gumovými částmi, díky kterým na rovném povrchu neklouže.

U Samsungu jsme klávesnici zkoušeli se Galaxy S III, Galaxy Chat a Galaxy Note 10.1 a ve všech případech fungovala bezchybně. Nejzajímavější využití vidím v propojení se Samsungem Galaxy Beam v prezentačním módů, který je umístěn v držáku na stativu. Při projekci můžete na dálku ovládat telefon, psát texty na displej a na dálku (cca do 10 metrů, spíš méně) ovládat vaše zařízení. Bluetooth klávesnice Samsung je na oficiálním e-shopu Samsungu v prodeji za 1689 Kč.

Klávesnice Samsung EKD-K11A

O poznání robustnějším řešením je klávesnice s dokem pro Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Jedná se o klávesnici, která je napájena přímo z tabletu, který do něj umístíte v režimu na výšku. Klávesnice nabídne úplně stejné rozvržení i s výše zmíněnými výtkami, tj. klávesami v českém jazyce píšete jiné znaky, než ty, které jsou na klávesách ve skutečnosti zobrazeny. Spodní část klávesnice je opět pogumovaná, na pravém boku pak najdeme třicetipinový konektor pro připojení nabíječky nebo jiných periferií. Je trochu škoda, že zde Samsung neumístil i standardní USB port, ke kterému by šla jednoduše připojit myš (pomocí USB Host) nebo flash disk. Protože jsou při umístění tabletu do docku trochu utlumeny reproduktory, je na zadní straně k dispozici zvukový výstup, přes který můžete přesměrovat zvuk např. do domácí reprosoustavy nebo cestovních externích reproduktorů.

Pro úplnost jen dodám, že dokovací stanice s klávesnicí nabízí Samsung pro každý svůj tablet, resp. pro úhlopříčky 7", 7,7", 8,9" a 10.1". Cena dokovací stanice pro Galaxy Tab 2 7.0 byla na oficiálním e-shopu stanovena na 1698 Kč. V podobných intencích se pobyhují ceny doků i pro ostatní velikosti tabletů.

Diskuze (2) Další článek: Nokia uvažuje o prodeji budovy ústředí, Finsko ale neopustí

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Chat, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1), Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 32GB Wi-Fi