Instrumental: Za problémy Galaxy Note 7 může příliš velká baterie

Začátkem prosince jsme vás informovali, že Samsung již zjistil problém, který stál za vznícením Galaxy Note 7, a veřejnost informuje snad ještě v prosinci. Mimo oficiálního vyšetřování samozřejmě proběhlo zkoumání Galaxy Notu 7 i různými dalšími subjekty, a právě test webu Instrumental ukazuje, že největším problémem Notu 7 byl zřejmě „agresivní“ návrh interních částí.

Klepněte pro větší obrázek
Testování Notu 7 probíhalo pod dohledem hasicího přístroje

Li-Pol baterie v Galaxy Note 7 byla navržena tak, že kladnou vrstvu z LiCoO2 a zápornou vrstvu z grafitu oddělovala dvojice polymerových vrstev. A ukázalo se, že v honbě za co největší kapacitou baterie byly tyto vrstvy tenké. Samsung chtěl navíc využít pro baterii maximum interního prostoru, takže baterie měla od okolních prvků a šasi minimální rozestupy. V exponovaných rozích se jednalo o 0,5 mm, resp. 0,3 mm, u horní hrany byl pak rozestup menší než 0,1 mm.

Klepněte pro větší obrázek
Podle webu Instrumental chtěl Samsung baterií maximálně využít zbývající prostor v telefonu. Baterie ale byla pružná a při větším tlaku na zadní kryt neměla žádný „manévrovací“ prostor. Bylo tedy jisté, že časem dojde k porušení vnitřních ochranných vrstev, což s sebou neslo fatální následky

Zadní skleněný kryt navíc doléhal těsně na baterii, a podle webu Instrumental stačilo na záď vyvinout určitou úroveň tlaku (např. sednutí na telefon v zadní kapse nebo jeho umístění mezi papíry v nacpané tašce), díky kterému se „želatinová“ baterie prohýbala na místech ochranných polymerových vrstev. Zbývající vnitřní prostor však byl nulový, takže vrstvy časem zátěž nevydržely a povolily, což vyústilo ke zkratu a zahoření baterie.

A pokud by byl Note 7 ještě v prodeji, podle webu Instrumental by se všem telefonům časem odlepil zadní kryt. A to z důvodu nepatrně nafouklé baterie, která v útrobách telefonu neměla dostatečný prostor. Už při samotném nabíjení a vybíjení totiž dochází k nepatrnému nafouknutí baterie, a Samsung u Notu 7 nedal akumulátoru vůbec žádný prostor. Všeobecně by mezi baterií a zadním krytem měl být dispozici prostor odpovídající alespoň 10 procentům její tloušťky.

Dá se předpokládat, že s podobným zjištěním brzy vyrukuje i Samsung v rámci oficiální reakce na problémy tabletofonu Galaxy Note 7. A pokud snad ještě někdo z našich čtenářů Note 7 používá, důrazně jej doporučujeme vrátit. Problémy s baterií se totiž dříve nebo později stejně objeví.

Via Instrumental

Diskuze (25) Další článek: Lenovo P2: berlínský smartphone s velkou baterií a AMOLED panelem je v prodeji

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Galaxy note, Hasiči, Galax Note, GAL, Skleněný kryt, Grafit, Manévrovací prostor, Velká baterie, Zbývající prostor, Note, Nafouknutí, Kladno, INS, Pro +, Vnitřní prostor, Polymer