Čekání stálo za to. Garmin Fénix 7 mají dotykový displej, větší solár a svítilnu

  • Garmin Fénix 7 se konečně dočkaly dotykového displeje
  • Solární panel v displeji zajistí ještě delší výdrž
  • Překvapením je řada Epix se stejnou výbavou ale AMOLED displejem

Dva a půl roku jsme čekali na novou generaci. Dva a půl roku se spekulovalo, co nového Garmin vymyslí, vždyť za poslední roky to byla jen pozvolná evoluce. Velký den je tu a Garmin příjemně překvapil! Garmin Fénix 7 má hromadu novinek! Jako bonus jsme dostali také Garmin Epix Pro, což je „Fénix s AMOLED displejem“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Novinka má opět tři velikosti. Fénix 7S má průměr 42 mm, prostřední Fénix 7 má 47 mm, největší Fénix 7X má 51 mm a ve výbavě pár bonusů navíc.
Klepněte pro větší obrázek
Všechny můžete mít ve standardní verzi, se solárním článkem nebo se solárem, safírovým sklem a titanovým tělem.

Plocha solárního panelu je o polovinu větší než u předchozích modelů. Navíc je účinnější a elektronika lépe zachází s energií, takže „solární bonus“, který dostanete ke standardní výdrži baterie, je ve srovnání s minulou generací dvojnásobný.

Další zásadní novinkou je, že starý dobrý transreflexní displej dostal dotykovou vrstvu. Fanoušci aktuálních modelů však nemusí zoufat, k ovládání bude stále možné využít i tlačítka na boku. Dotykovou vrstvu je možné v různých situacích (workout, spánek atd) vypnout, takže se vyhnete nechtěným povelům. Velikost displeje se po destinkách palce liší podle modelu od 1,2" u modelu 7S až po 1,4" displej u modelu 7X.

Všechny tři velikosti mají bezkontaktní platby Garmin Pay a paměť o kapacitě 16 GB, jen u verze Saphire Solar je velikost dvojnásobná. Paměť v hodinkách lze použít pro uložení hudby nebo map. Kvalitní mapy TopoActive od Garminu jsou k dispozici zdarma, jen si v menu hodinek vyberete, který balík chcete stáhnout (všechny naráz se nevejdou).

Fénixy vždy vynikaly výdrží, i tentokrát je excelentní. Pomoci tomu navíc má i zmíněný solární panel. O jak velké prodloužení výdrže půjde, závisí na velikosti hodinek, stylu používání a aktivovaných funkcích. Hezky to vysvětlí následující tabulka:

Klepněte pro větší obrázek
Solární bonus dostanete, když budete denně tři hodiny na intenzivním slunci (screenshot: DC Rainmaker)

Hodinky mají samozřejmě vestavěnou GPS, přičemž novinkou je podpora pásma L5. I zde je safírová verze trochu zvýhodněná a zvládne využívat více pásem naráz, čímž by mělo být zvýšena přesnost polohy i rychlost. Hodinky jsou samozřejmě voděodolné (10ATM), podle toho však i zvažte, jaký chcete řemínek. Na výběr je silikonový, kožený, tkaný nebo kovový.

Svítilna na zápěstí

Největší hodinky Garmin 7X přináší ještě jednu unikátní novinku. Tou je integrovaná LED dioda. Tu lze použít jako svítilnu, ale díky zapnutí blikacího režimu či červeného světla může posloužit i jako signalizační světlo, pokud se půjdete za tmy proběhnout. Svítilna má dokonce volitelný stroboskopický režim, kdy při běhu mění barvy podle pozice ruky. Bíle svítí, když se ruka zhoupne nahoru a červeně, když se zhoupne dolů.

Klepněte pro větší obrázek
Jak moc to svítí? Dost. Snímek z blogu Garmin ukazuje radar Varia vzadu a hodinky Fénix 7X vepředu.

Všechny verze hodinek zvládají pokročilé měření různých sportů, měření srdečního tepu, míry stresu, spánku, ale i kyslíku v těle. Aplikace z Connect IQ lze poprvé instalovat rovnou z hodinek a naopak na velkém displeji mobilu lze ladit většinu nastavení hodinek.

Garmin Epix Pro. Když chcete AMOLED

S AMOLED displeji Garmin experimentuje v nižších řadách už pár let a spekulovalo se, jestli je použije také pro řadu Fénix. Garmin to udělal šalamounsky a rozhodnutí nechal na uživateli.

  • Chcete klasický transreflexní displej, který zobrazuje pořád, na slunci má geniální kontrast, ale ve tmě musíte aktivovat podsvícení? Je tu Fénix.
  • Chcete AMOLED s nádhernými barvami, který je však nutné pokaždé aktivovat a spotřebuje více energie? Pak je tu Epix Pro.

Hodinky jsou výbavou totožné s Fénix 7 (střední 47 mm varianta). I tenhle displej je dotykový, i tady lze dotykovou vrstvu deaktivovat. Jiná je pochopitelně výdrž. Hodnota 16 dní na jedno nabití ale nevypadá zle a je to jen o 2 dny méně, než Garmin udává pro Fénix 7.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Garmin Epix Pro (v zahraničí Epix 2)

V režimu Always-On hodinky vydrží nabité 6 dní. Výdrž už zde ale nijak nerozšíříte. Narozdíl od řady Fénix totiž postrádají solární článek. Zachovány byly ale všechny sportovní i chytré funkce 

Všechny představené novinky jdou do prodeje za velmi sebevědomé ceny. Základní nejmenší verze hodinek Garmin Fénix 7 i 7S startuje na 17 tisících Kč. Epix Pro startují na ceně 22 tisíc Kč, verze se safírovým sklíčkem vyjde na 24 490 Kč. Všechny hodinky je již dnes možné objednat i v Česku.

Model Standard Saphire Saphire Solar
Fénix 7s 16 990 Kč 19 490 Kč 24 490 Kč
Fénix 7 16 990 Kč 19 490 Kč 24 490 Kč
Fénix 7X x 21 990 Kč 29 490 Kč

Představení Garmin Fénix 7:

Diskuze (14) Další článek: Google spěchá se zprovozněním Android her ve Windows. Jaké budou minimální hardwarové požadavky?

Témata článku: , , , , , , , , , , Garmin instinct, Displej, DC Rainmaker, Fenix, F +, Kult, Vivomove, Garmin Epix, Dotykový displej, Výbava, Solár, Garmin Fenix, Obrázek, Veletrh, Connect IQ,