Galaxy S8 má aféru #facegate. Odemknout cizí telefon ještě nebylo tak snadné

Samsung má za sebou úspěšnou premiéru Galaxy S8, telefon uchvátil designem i funkcemi, ale minimálně jedna z novinek není tak skvělá, jak výrobce tvrdí. Jde o rozeznání obličeje pomocí čelní kamery, které lze obelstít. Jistě, s trochou snahy a know-how oklamete i čtečku otisků prstů, ale s novým biometrickým zabezpečením pomocí obličeje je to o level jednodušší. Prostě stačí kameře ukázat fotku.

Pánové z MarcianoPhone to dovedli k absurditě. Hned po premiéře šli do demozóny, jednu S8 nastavili na zabezpečení pomocí obličeje, vedle vystaveným telefonem ten samý obličej vyfotili, zobrazili jej na displeji a prvnímu telefonu „ukázali“. Odemkl se. A kauza #facegate je na světě.

Připomíná vám to iPhone? Tam jakoby podobná kauza patřila ke koloritu představení nové generace. Je to něco, co by mohlo ohrozit úspěch Samsungu Galaxy S8? Nemyslím si. Jen si pro jistotu vyberte jiný způsob zabezpečení.


Oživeno 15:30:

Samsung vydal tiskové prohlášení, v němž se vyjádřil ke zmiňovanému rozpoznávání obličeje:

 „Zařízení Samsung Galaxy S8 podporuje různé způsoby biometrického ověřování totožnosti uživatele, přičemž nejvyšší úroveň zabezpečení poskytují skener oční duhovky a čtečka otisků prstů. Galaxy S8 kromě toho nabízí uživatelům možnost odemknout svůj přístroj prostřednictvím gesta či na základě rozpoznání obličeje. Je nutné zdůraznit, že rozpoznání obličeje je sice pohodlné, ale v současné době jej lze použít pouze pro odemknutí přístroje Galaxy S8, nikoli pro ověření přístupu k funkcím Samsung Pay či Secure Folder.“

Pokud si přeci jen zvolíte odemykání telefonu pomocí rozpoznání obličeje, budete muset před jeho aktivací odsouhlasit informační okno. V něm se dočtete, že:

 

  • Váš telefon by mohl odemknout někdo, kdo je vám podobný nebo kdo má k dispozici snímek vaší tváře.
  • Funkce rozpoznávání obličeje neposkytuje takovou úroveň zabezpečení jako použití gesta, PINu nebo hesla.

Rozpoznávání obličeje tak stále trpí neduhy, který se řešily již před pěti lety. Samsung tuto možnost odemknutí telefonu zařadil do svých smartphonů vůbec poprvé až s aktuální modely řady Galaxy S8.

Diskuze (69) Další článek: Samsung Galaxy A3 (2017): když je pět palců zbytečně moc [recenze]

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, F +, Nejvyšší úroveň, GAL, Galaxy s, Telefon, Cizí telefon, Samsung Galaxy s, Rozpoznání obličeje, FAC, Prohlášení, Know-how, Ověřování