Exynos je zpět. Evropané se mohou u řady Galaxy S21 těšit na výkonný Exynos 2100

Samsung dnes po celé řadě odkladů představil svůj vlajkový čipset Exynos 2100, který vrací značku Exynos zpět do hry. Nový 5nm čipset půjde přímo proti Snapdragonu 888, s nímž sdílí základní architekturu, a jako první se zřejmě dostane do řady Galaxy S21, jejíž premiéra nás čeká již za dna dny. 

Nový čipset je vyroben, v současné době nejpokročilejším, 5nm EUV procesem. Osmijádrový čipset nabídne výkonné jádro Cortex-X1 taktované na 2,91 GHz, na jehož optimalizaci pracoval Samsung přímo se společností ARM. V Čipsetu dále čekají tří výkonová jádra Cortex-A78 a čtyři jádra Cortex-A55 pro úspornější úlohy. Oproti Exynosu 990 má nový čipset vyšší jednojádrový výkon o 19 procent, resp. má o 31% vyšší výkon při vícejádrovém zpracování.

Použitým grafickým adaptérem je Mali-G78 se čtrnácti grafickými enginy, který má až o 40 % vyšší grafický výkon než grafiky v předchozích čipsetech řady Exynos. Samsung u procesoru vyzdvihuje vysoký výkon, kvalitní grafické zpracování a také efektivní energetickou spotřebu, pod kterou se podepsalo řešení AMIGO (Advanced Multi-IP Governor). Součástí čipsetu jsou i 3 jednotky NPU, která v součtu dosahují výpočetního výkonu umělé inteligence až 26 TOPS. Umělá inteligence pomáhá i při zpracování obrazu, a to rozpoznáním a segmentací scény na jednotlivé objekty.

Intro video k čipsetu Exynos 2100:

Čipset podporuje až 200MPx fotoaparáty. v jednu chvíli zvládne zpracovat fotky ze šesti objektivů, popř. čtyři, které jsou vzájemně kombinovány do jedné fotografie. Video engine si poradí s nahráváním až 4K videí ve 120 fps, resp. s přehráváním 8K videí až v 60 fps. Pro 8K video se používá AV1 dekodér s podporou HDR10+.

 

Je to černé na bílém. Příští čipset od Exynosu už bude dostane grafiku od AMD!

 

Součástí čipsetu je i integrovaný 5nm 5G modem, který umožní dosáhnout v pásmu milimetrových vln teoretickou přenosovou rychlost až 7,35 Gbps. Pro pásmo pod 6 GHz je maximální rychlost stanovena na 5,1 Gbps. Jednou z nezanedbatelných součástí čipsetu je i hardwarový bezpečnostní element. Zástupce Samsungu navíc při premiéře Exynosu 2100 potvrdil, že v příštím procesoru pro vlajkové modely již bude grafický čip od firmy AMD, se kterou Samsung dlouhodobě spolupracuje. Dočkat bychom se mohli již příští rok.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (78) Další článek: Levný 5G mobil a tablet, kterému schází podsvícení. To jsou novinky TCL na CES

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S21 5G, Exynosu, Amigo, Čipset, Grafické zpracování, Jádro Cortex, NPU