Téměř dvě procenta z 1000 nejprodávanějších titulů v Apple App Storu byly podvodné aplikace

Generální ředitel Applu Tim Cook nedávno během soudního procesu s firmou Epic Games prohlásil, že bez přísného procesu kontroly by se z App Store stal „toxický nepořádek“. Přesto se v oficiálním repozitáři objevují podvodné aplikace.

The Washington Post publikoval zprávu, podle které téměř dvě procenta zkoumaných aplikací obsahovaly nějakou formu podvodu. K tomuto číslu došel na základě vlastní analýzy, do níž bylo zahrnuto tisíc nejprodávanějších aplikací z App Store.

Podvody v aplikacích

Deník uvádí jako příklad klientské aplikace pro připojení přes VPN, jež následně uživatelům tvrdily, že jejich zařízení bylo infikováno virem. Nabízely také „řešení“ v podobě placené aplikace, jež měla údajnou infiltraci vyřešit. Někteří uživatelé si tak koupili software, který jim byl vlastně úplně k ničemu.

Dalším příkladem je aplikace pro čtení QR kódů, lákající zákazníky, aby platili 4,99 dolaru týdně za službu, jež je nativní součástí aplikace Fotoaparát v iPhonech. Jiné programy se podvodně vydávají za aplikace velkých značek, jako jsou Amazon a Samsung. Některé z nich využívaly falešných hodnocení zákazníků, aby se posunuly v žebříčku App Store na vyšší příčky.

Podle společnosti Appfigures, která se zabývá průzkumem trhu, tyto aplikace připravily spotřebitele za dobu svého působení v App Store o přibližně 48 milionů dolarů. Kritizována byla též skutečnost, že na těchto aplikacích vydělává i Apple, protože si bere podíl až 30 % ze všech příjmů.

Apple proti podvodníkům

V rámci objektivity je vhodné dodat, že Apple reagoval na zjištění The Washington Post poměrně promptně a dvanáct z osmnácti označených aplikací okamžitě z App Storu odstranil. „Na vývojáře klademe vysoké nároky, aby byl obchod App Store bezpečným a důvěryhodným místem pro stahování softwaru, a proti aplikacím, které poškozují uživatele, vždy zakročíme!“ uvedl v prohlášení mluvčí Fred Sainz.

Apple nedávno publikoval informaci, že jen v loňském roce zablokoval potenciálně podvodné transakce v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů. Dodal také, že podvodné aplikace obvykle zachytí do jednoho měsíce od jejich zařazení do App Store.

Samozřejmě lze polemizovat o tom, zda je 18 aplikací z jednoho tisíce hodně, nebo málo. Samotná skutečnost, že Apple nakonec odstranil „jen“ dvě třetiny označených položek, také ukazuje, že ne vždy je obvinění z podvodu zcela jednoznačné.

Diskuze (12) Další článek: Týden mobilně: Vybrali jsme největší hity z Apple WWDC a ukážeme vám nový iPad OS

Témata článku: , , , , , , , , Aplikace, App Storů, WashingtonPost, Uživatelé, Pro +, The Washington Post, Dolar, EPIC Games, App Store,