T-Mobile přilákal nové mobilní zákazníky a zvýšil tržby o 7 %. Rostlo množství spotřebovaných dat i minut

T-Mobile zveřejnil hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2023. Operátor si i přes dopady nárůstu cen energií a inflace pochvaluje stabilní hospodaření firmy. Tržby mu meziročně vzrostly o necelých 7 % na 7,6 miliardy korun, provozní zisk (EBITDA) stagnoval na úrovni 3,1 miliardy korun.

V dalších obdobích chce operátor pokračovat v pokrývání Česka mobilní i pevnou sítí. „Budeme pokračovat ve výstavbě optické a 5G infrastruktury. Prioritou zůstává zaměření na digitalizaci, bezpečí uživatelů a pochopitelně se soustředíme i na ESG aktivity. Ačkoli nárůst nepřímých nákladů dosáhl 10 %, v investicích v ČR budeme i nadále pokračovat,“ komentuje výsledky Jose Perdomo Lorenzo, generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom.

Podíl předplacených karet zůstává vysoký

Trend zvyšující se spotřeby mobilních dat pokračoval i v prvním čtvrtletí tohoto roku, kdy T-Mobile zaznamenal meziroční nárůst přenesených dat o 51 %.  V meziročním srovnání překvapivě vzrostl i počet provolaných minut, který se zvýšil o 14 %. Naopak dále klesá objem odeslaných SMS (-7,3 %), neboť zákazníci dávají přednost chatovacím platformám.

Počet uživatelů předplacených karet mírně klesl v prvním čtvrtletí o 1,6 % na 1,938 milionu, předplacenkáři nadále tvoří 30 % mobilních zákazníků. Celkový počet zákazníků mobilních služeb se mírně zvýšil na 6,44 milionu. Na konci prvního kvartálu pokrývala mobilní 5G síť 52,5 % obyvatel.

Provozní a finanční ukazatele za 1Q 2023

Meziroční srovnání:

  • Celkový počet zákazníků meziročně mírně stoupl o 1,6 %, na 6,440 milionu
  • Počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,6 % na 1,938 milionu
  • Počet diváků MAGENTA TV vzrostl o 11,9 % na 245 000
  • Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 51 %
  • Meziroční růst tržeb o 6,7 % na 7,6 miliardy korun
  • EBITDA (zisk před úroky a zdaněním) meziroční pokles o 0,3 % na 3,069 miliardy korun

Zdroj: T-Mobile

Diskuze (6) Další článek: Recenze mobilu Samsung Galaxy A34. Skrytá perla „áčkové“ řady

Témata článku: , , , , Zákazníci, Jose Perdomo Lorenzo, José, Hospodářské výsledky, T Mobil, Perdomo Lorenzo, Data, EBITDA, Mobilní zákazník, Čtvrtletí, Česká republika, T-Mobile Czech Republic, Uživatelé, Slovak telekom, Předplacená karta, MAGENTA TV, Tržby