WhatsApp letos zmizí z některých telefonů. Už brzy jej nespustíte na starších Androidech a iPhonech

  • Široce rozšířený WhatsApp brzy odstřihne starší stroje
  • Řada přijde na staré iPhony a Androidy
  • Nejdříve se s WhatsAppem rozloučí pátá generace iPhonů...

WhatsApp dnes patří mezi nejpopulárnější sociální sítí na světě, kterou používají miliony lidí, a to zejména díky její široké podpoře zařízení. Nainstalovat ji lze i na telefony se starou verzí Androidu či iOS, a dokonce i na systémy některých hloupých telefonů. To se však zřejmě letos změní. 

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelům starších iPhonů se ve WhatsAppu začala zobrazovat hláška o plánovaném ukončení podpory starých verzí systému. (obr.: WabetaInfo)

Jak upozornil web WabetaInfo, firma hodlá změnit minimální požadavky pro provoz aplikace. V případě iPhonů brzy skončí podpora systémů iOS 10 a iOS 11, alespoň dle okna, které začalo v uplynulých dnech vyskakovat některým uživatelům. Tyto verze jsou sice v dnešní době už naprosto minoritní a používají je jen zlomky uživatelů, v praxi to ale znamená ukončení podpory i některých telefonů, které už vyšší verzi operačního systému nedostaly - konkrétně Apple iPhonu 5 a iPhonu 5c.

Vzhledem k tomu, že se jedná o smartphony z roku 2012 respektive 2013, nelze ukončení dostupnosti mobilní aplikace WhatsAppu nijak zazlívat. Podpora takto starých systémů něco stojí, a počet uživatelů, které je stále používají, v čase klesá s jejich přechodem na novější modely. Důvody mohou být ale také bezpečnostní či provozní, protože staré systémy už nemusí podporovat některé funkce, které aplikace nabízí. Nové verze aplikací totiž využívají často i nejnovější softwarové nástroje (API). 

Stávající uživatelé nemusí mít strach, že by je provozovatel aplikace hned odstřihl. Ukončení podpory je naplánováno až k 24. říjnu tohoto roku. Uživatelé tedy budou mít dostatek času na pořízení nového telefonu, případně na aktualizaci s novější verzi systému, pokud to jejich telefon umožňuje. Server WabetaInfo zmiňuje, že brzy pravděpodobně dojde i k omezení podpory na starších Androidech, kde je aktuálně nejstarší podporovanou verzí Android 4.1. Jaké budou minimální požadavky na systém zde, zatím ale nevíme. 

WhatsApp představil novou funkci zvanou Komunity:

Via: MacRumors

Diskuze (4) Další článek: Samsung má dlouhodobou vizi. Polovodičová divize prý dva roky neuvede žádný nový top čipset Exynos

Témata článku: , , , , , , , , , Wabetainfo, Ukončení, Macrumors, Uživatelé, Ukončení podpory, Verze, Starý stroj, Aplikace, API, Telefon,