Samsung Gear Fit 2: pro sportovně nadané [recenze]

Otestovali jsme druhou generaci náramku Gear Fit2, a našli jsme spoustu pozitivních změn. Jak se nosí a používá novinka od Samsungu?
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Gear Fit2 je chytrým náramkem od Samsungu s rozměry 25 × 51 mm. Náramek je koncipován do podoby jednolitého těla s displejem a elektronikou, které je odolné dle normy IP68, a k němuž připojujete samotné řemínky. Ty jsou k dostání ve dvou velikostech (S a L), a vyberete si je hned při koupi náramku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otestovali jsme černou barevnou variantu náramku Gear Fit2, na běžném světle nám však odstín přišel spíše tmavošedý

Nám do redakce dorazila varianta s o delším řemínkem, která však nevypadá špatně ani na malém zápěstí. Máme zapnutou třetí pozici od začátku, takže určitá rezerva zde ještě je, např. i pro dětská zápěstí.

Testujeme černou barevnou variantu hodinek, která se nám zdá spíše tmavošedá. Tělo je vyrobené z plastu, má však metalické povrchové zpracování, které je o něco světlejší, než použité řemínky. Ty jsou šedočerné a k tělu je připojujete podobně jako řemínky pro sportovní verzi hodinek Gear S2 Sport (recenze zde).

Klepněte pro větší obrázek
Náramek ze zápěstí už tak jednoduše nesklouzne, na konci jednoho z řemínku najdeme „záchrannou brzdu“

Pokud bychom však porovnávali s první generací Gear Fit (recenze zde), mají řemínky jednu nespornou výhodu. Součástí jednoho z nich je totiž průvlak, který zajistí, že vám náramek nespadne z ruky, pokud byste zapínáním někde zavadili, a ono by se samo odepnulo. V průběhu testování se nám sice „nepoštěstilo“, zato z odepínáním staršího Gear Fit po delší době používání, máme „bohaté zkušenosti“. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání náramku Gear Fit a Gear Fit2

Řemínek u Gear Fit2 se zacvakává do protikusu jediným „zoubkem“ a náramek na ruce drží dostatečně pevně. Někomu však může vadit jeho gumové zpracování, při pobytu na slunci se připravte na to, že se vám pod ním bude potit zápěstí. Na druhou stranu je pravděpodobné, že Samsung do prodeje dodá i různé vyměnitelné pásky, které půjde nakombinovat podle představ. Nezbavíte se jen základní barvy modulu, u první generace jste totiž mohli celkem „beztrestně“ kombinovat jakékoliv barvy pásků, protože se tělo z náramku dalo jednoduše „svléknout“.

Klepněte pro větší obrázek
Tři barevné varianty náramku Gear Fit2, každá z nich se navíc prodává ve verzi s krátkým (S) a delším (L) řemínkem

Jen pro úplnost dodáme, že se Gear Fit2 mimo testované černé prodávají i v tyrkysové a růžové. Pokud chcete od nenápadnosti sklouznout k výstřednosti, máte tedy možnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek Gear Fit2 nasazený na zápěstí

Z nošení náramku máme příjemný pocit, na těle nijak výrazně netíží a díky zahnutému tělu poměrně dobře kopíruje zápěstí. Možná i proto, že je tělo ve spodní straně výrazněji zahnuto než u prvního Gear Fit. Na vnitřní straně se i tentokrát nachází snímač srdečního tepu, který se vyznačuje blikáním zeleného světla, a najdeme zde i kontakty pro nabíjení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vnitřní strana náramku disponuje snímačem srdečního tepu

To je řešeno pohodlněji, než dříve, protože nabíjecí podložka je daleko větší a magnetická, náramek do ní navíc můžete umístit dvěma možnými způsoby. Jakmile tak učiníte, prostředí náramku se přetočí nabok, takže se z něj de-facto stanou „stolní hodiny“. Uvnitř je napevno integrovaná 200mAh baterie, u které výrobce udává výdrž tří až čtyř dní na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabíjecí kolébka sdružuje i USB kabel, ovšem datovou komunikaci s počítačem od ní nečekejte

V rámci testovacího procesu jsme se dostali na dva a půl dne na jedno nabití. Náramek byl neustále připojen k telefonu, počítal kroky, zhruba desítku nastavených cvičení, GPS byla zapnutá při pětikilometrové chůzi, a náramek každou noc evidoval kvalitu spánku. Jas byl nastaven na úroveň 7. Pokud byste chtěli využívat pro vaše aktivity kontinuální záznam GPS, vydrží náramek podle výrobce 9 hodin na jedno nabití. V praxi je to nepatrně méně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K ovládání náramku slouží mimo dotykového displeje i dvojice tlačítek na pravém boku

Pokud pomineme zahnutý displej, o kterém se zmíníme v další kapitole, slouží k ovládání ještě dvě hardwarová tlačítka. Vidíme tedy analogii k hodinkám Gear S2, spodní tlačítko otevírá seznam aplikací a na dvojklik umí spustit libovolnou aplikací, horní slouží jako zpětná šipka. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení náramku Samsung Gear Fit2

Na těle náramku postrádáme snad jen mikrofon a reproduktor, což znamená, že přes Gear Fit2 nevyřídíte hovor ani přímo neposlechnete hudební přehrávání. To už je ale úděl chytrých náramků, u kterých se s těmito funkcemi spíše nepočítá, zatímco je důraz kladen na fitness funkce a základní notifikace. A toto Gear Fit2 splňuje do puntíku.

Největší změny jsou vidět při přímém porovnání se starším předchůdcem. Byl vylepšen pásek i samotné materiálové zpracování hlavního modulu, naopak přístup ke zpětnému tlačítku není úplně ideální. Samsung mohl alespoň současně zachovat gesto potažení shora dolů po displeji, kterým se vracelo zpět u dřívějších nositelností. Teď můžete akorát stáhnout dolů horní lištu...

2. Displej

Displej se nese ve znamení zmenšování. Zatímco u Gear Fit byl přítomen 1,84" zobrazovač, u Gear Fit2 je k dispozici „pouze“ 1,5" displej. Díky tomu je náramek trochu menší, lehčí a je vhodnější ke každodennímu používání. Displej je opět zahnutý, konkrétně se jedná opět o Super AMOLED, který technologicky vychází z displejů řady Galaxy S7. Na sluníčku můžete tedy opět počítat s velmi dobrou čitelností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použitý Super AMOLED displej je opět zahnutý, byť se mu trochu zmenšila úhlopříčka...

Jeho jas má deset základních úrovní, při běžném používání jsme měli nastavenou sedmičku, pokud budete na přímém slunci venku, doporučujeme ručně nastavit alespoň desítku. K jasu můžete rychle přistoupit potažením horní lišty dolů, a brzy zjistíte, že je na výběr i úroveň 11. Při ní skutečně displej svítí na úplné maximum (600 nitů), ovšem pouze po dobu pěti minut. Nebýt omezení, baterie by šla dolů raketovým tempem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...na sluníčku je ale opět velmi dobře čitelný. Takto vypadá displej náramku na přímém slunci s jasem na úrovni 11

Co se týká pozorovacích úhlů, je použitý Super AMOLED opět na slušné úrovni, byť se v něm při bočních pohledech trochu odrážejí okolní objekty. Náramek můžete rozsvítit stiskem jakéhokoliv tlačítka, ovšem aktivní je i gesto, při kterém si hodinky přiblížíte k hlavě. Bohužel, ne vždy se displej rozsvítí, takže tato funkce nefunguje úplně na sto procent. Ovšem můžete si nastavit, aby náramek svítil neustále, podepíše se to ale na výrazně vyšší spotřebě baterie. Aby náramek zhasl, stačí jeho displej přikrýt dlaní druhé ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá displej náramku při minimálním jasu

Rozlišení displeje 216 × 432 pix se při 1,5" úhlopříčce jeví jako plně dostačující. Co se týká spotřeby displeje, Samsung využil výhod AMOLED panelu, takže je systémové pozadí laděno do černa (černá = vypnutý pixel), texty jsou bílé a zvýraznění zase modré. Z pohledu vizuálních úprav nechybí možnost výběru ze čtyř druhů a tří velikostí písma, my jsme si však bez problémů vystačili se základní nastavením. „Zakroucené“ písmo je na slunci trochu hůře čitelné.

Displej prošel určitým kompromisem mezi využitelností a spotřebou energie. U fitness náramku nám po delší době používání menší úhlopříčka displeje nevadila, vše se dalo ovládat bezproblémově. Prostředí má vhodně zvolené barvy a na sluníčku můžete počítat s velmi dobrou čitelností. Chybí snad jen přetočení prostředí na šířku displeje (mimo nabíjení), což by se hodilo např. při čtení delších textů.

3. Hardware

V útrobách náramku se o výkon stará blíže nespecifikované dvoujádro Exynos o taktu 1 GHz a 512MB operační paměť. K detailům o procesoru ani ke správě operační paměti se v náramku nedostanete, ostatně to není třeba, protože zdroje si systém hlídá a uvolňuje sám.

Interní úložiště má kapacitu 4 GB, ovšem jedná se o kapacitu celé paměti, ve které je nahrána i systémová ROM. Po prvním spuštění je v paměti volných přesně 2,08 GB, což je prostor vyčleněný pouze na vaše hudební soubory. Náramek má omezenou funkčnost, což je zřejmé i z pohledu kabelové konektivity. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek komunikuje přes Wi-Fi a Bluetooth, interní úložiště je 2GB a zcela nečekaně nacházíme i zabezpečenou platformu KNOX

S dodávanou magnetickou kolébkou, která má integrován napájecí USB kabel, toho při přenosu souborů mnoho nesvedete. Náramek se v počítači tváři jako „neviditelný“, piny na zadní straně Fit2 tedy zřejmě slouží pouze pro nabíjení, nikoliv pro datovou komunikaci. Nadšení nemohou být ani vývojáři, který by náramek s Tizenem chtěli vyvinout vlastní aplikaci. Fit2 „předběhl dobu“, takže se čeká, až Samsung na svém vývojářském webu uvolní patřičné softwarové nástroje.

Klepněte pro větší obrázek
U nabíjecí kolébky není možná žádná datová komunikace s počítačem

I díky nemožnosti spojení s počítačem jsme do článku nemohli zařadit přímo screenshoty z náramku. Nejenže Samsung blokuje osvědčenou kombinaci tlačítek, navíc by případné obrázky z náramku nebylo jak dostat. Jedinou možností datové komunikace s náramkem je správcovská aplikace Samsung Gear, kterou potřebujete k propojení s vámi používaným Androidem. A přenášet je možno pouze hudební soubory z paměti telefonu do náramku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear Manager, správa číselníků, notifikací aplikací a další nastavení chování náramku

Aplikaci stáhnete na Galaxy Apps i Google Play, protože je náramek kompatibilní s Androidy 4.4 a výše, které mají alespoň 1,5 GB RAM. Ovšem u některých modelů méně známých značek si dejte pozor na možnou nekompatibilitu. Pokud se díváte po Gear Fit2, doporučujeme funkčnost s vaším modelem nejprve ověřit v některé z kamenných prodejen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Datová komunikace - přenos hudby do 2GB interní paměti. V době testování na náramek nedorazila žádná FW aktualizace

Po instalaci aplikace je třeba zapnout Bluetooth a přes aplikaci vyhledat blízká zařízení. Brzy by vám měl naběhnout Gear Fit se svým identifikačním číslem, po jehož výběru započne instalace zbývajících součástí. Náramek se standardně připojuje přes Bluetooth 4.2, ovšem po spárování s telefonem se automaticky připojí i na Wi-Fi, ke které je smartphone již připojen. A důvod? Snad jen pro skupinová S Health data nebo pro sdílení vašich cvičení na sociálních sítích. Pokud jste ale připojeni k telefonu, data jsou čerpána přímo z něj, takže můžete Wi-Fi vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oranžová tečka značí přítomnost nové notifikace, jejích celkové zobrazení najdeme vlevo od ciferníku

Propojený telefon slouží nejen k synchronizaci zdravotních dat, ale také k zobrazení notifikací. Textovky si můžete přečíst na zápěstí, odpovědi jsou ale pouze v podobě rychlých odpovědí nebo vybraného smajlíku. Hovory na zápěstí můžete odmítat i přijmout, jenže se dovíte, že hovor pokračuje přes připojený telefon. Dále samozřejmě nechybí notifikace různých dalších aplikací, kterým upozornění na náramku povolíte. Samotná upozornění jsou v podobě vibrací, a není na škodu povolit v nastavení dlouhé vibrace, takže je vždy ucítíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hovory je možno odmítnout bez další akce či rovnou předpřipravenou textovkou. Dvojklikem na domovské tlačítko se může spouštět libovolná aplikace

Bohatá je i nabídka snímačů a senzorů. Už jsme se zmiňovali o GPS a snímači srdečního tepu, ovšem k určení polohy a detekci pohybu při cvičení pomáhá akcelerometr a gyroskop. V nabídce má být připraven i barometr, ovšem, jak se zdá, zatím jej žádná aplikace nevyužívá.

Pod hodnocením se podepsala zejména absence spárování s počítačem, nemožnost screenshotů a také „zbytečná“ Wi-Fi. V hodinkách ji totiž pořádně nevyužijete, možná tak u nějakých specializovaných aplikací. Ty ale zatím v obchodě Galaxy Apps chybí, protože Samsung ještě nezveřejnil žádné kompatibilní vývojářské nástroje. Konektivita je poměrně bohatá, potěšila nás rychlá fixace GPS i její přesný záznam do mapy.

4. Software

Náramek je postaven na operačním systému Tizen, jemuž se Samsung věnuje společně s Intelem. Od operačního systému ale neočekávejte žádné nadstandardní věci, maximem je možnost doinstalace dalšího softwaru z portálu Galaxy Apps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka některých dostupných ciferníků a obrazovek s widgety. Mezi nimi vidíte počet kroků, 24hod. protokol, snímač srdečního tepu, a další

Samotné prostředí se hodně podobá hodinkám Gear S2. Na domovské obrazovce máte umístěn ciferník, který si můžete upravit k obrazu svému. A to buď úpravou barevných odstínů, nebo úpravou zobrazených prvků. Místo počtu kroků si na ciferníku třeba můžete nechat zobrazit spálené kalorie nebo vyšlapaná podlaží. Hotové ciferníky si můžete stáhnout z Galaxy Apps, příp. si můžete své vlastní vytvořit v aplikaci Watch Designer.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka a možnost stylizace uložených ciferníků

Pokud odkudkoliv v systému potáhnete prstem shora dolů, vysunete si horní lištu, ze které můžete rychle změnit jas, zapnout režim Nerušit, zjistit stav baterie, kanály, kterými hodinky komunikují s okolím, či spustit hudební přehrávač. Lišta na hodinkách se podobá výsuvné liště na Androidu, ovšem notifikace zde nehledejte. Ty se nachází nalevo od ciferníku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Horní výsuvná lišta a úprava jasu displeje (1 - 11)

Jednotlivé notifikace se zde zobrazují v rolovacím seznamu, přičemž nejnovější hledejte nahoře. Ovšem moc se nám nelíbila nejednotnost zobrazení, pokud si prohlédnete systémovou notifikace nebo třeba rekord v počtu kroků, notifikace zde i přesto zůstávají „viset“. Pokud si ale přečtete doručenou SMS, zpráva z hodinek nadobro zmizí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Widget pro 24hod. monitoring a počet ušlých kroků 

Vpravo od číselníku můžete procházet celou řadu obrazovek, které se skládají z jakýchsi jednoúčelových widgetů. Rychle tak máte po ruce např. počet kroků, 24hod. přehled, srdeční tep či srovnání vašich ušlých kroků s vrstevníky. Hlavní nabídku spouštíte samostatným tlačítkem na boku náramku a mimo zdravotních funkcí zde najdete pouze stopky, časovač nebo budíky. Aplikace si alespoň můžete přes Gear Manager seřadit tak, jak potřebujete.

Klepněte pro větší obrázek
Seřazení aplikací v Gear Manageru

V Nastavení si můžete zvolit i PIN kód k náramku, kterým jej de-facto odemknete, podobně jako smartphone. Jen s tím rozdílem, že náramek se zablokuje až tehdy, jakmile jej sundáte z ruky. Z náramku také můžete vzdáleně vyhledat telefon, a samozřejmě to funguje i opačným směrem. V Nastavení je možné dále aktivovat úsporný režim, který přebarví prostředí do šeda, vypne Wi-Fi a oznamování notifikací. Monitoring aktivit ale zůstane zachován.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka a prostředí hudebního přehrávače

Tichý režim zase na noc utlumí jakékoliv notifikace, můžete jej rychle aktivovat přímo z horní lišty. Zajímavostí je, že i Gear Fit2 je vybaven zabezpečenou platformou KNOX, takže je možné, že se do budoucna v náramku dočkáme i různých bezpečnostních nástaveb. V současné době KNOX totiž využíván není.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Grafická úspornost nabídky Nastavení

Poslední, a neméně důležitou, funkcí náramku, je přehrávání hudby. Buď přes něj můžete ovládat hudební přehrávač v telefonu nebo přehrávat hudbu z náramku do připojených bezdrátových sluchátek. Přepnutí zdroje provedete v miniaturní nabídce přímo v hudebním přehrávači.

Prostředí je intuitivní, oceňujeme tmavší odstíny, které jsou šetrné vzhledem k použitému displeji. Paleta funkcí a aplikací je vcelku dostatečná, asi nás nenapadá nějaký specifický druh aplikace, která by na náramku chyběla. Ovšem, až Samsung uvolní API, je možné, že se pro Fit2 objeví i různé další fitness aplikace, které nahradí nebo alespoň doplní stávající řešení S Health.

5. Fitness funkce 

Fitness sekci jsme sice zařadili až nakonec, v případě Gear Fit2 se však jedná o to nejdůležitější, co náramek nabídne. Fitness funkce se točí okolo několika součástí systému, které zahrnují počítadlo kroků, počítadlo vyšlých podlaží, měřič srdečního tepu, monitoring spánku, statistiky pro vodu a kávu a také sekci Together. K této službě se zaregistrujete pomocí vašeho čísla a můžete poměřit síly s vašimi přáteli. A pokud žádné nemáte, jste porovnávání v rámci vaší věkové kategorie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejdůležitější jsou správné profilové údaje. Aplikace Together v akci

Pro správné měření je třeba mít nastaven správný profil, Fit2 si jej ale dokáže převzít z aplikace S Health v připojeném smartphonu. Následně náramek monitoruje vše, co se s vámi děje. V „kruhovém koláči“ i v rolovací nabídce se dovíte míru vaší aktivity (lehká, střední, vysoká), spánek, i to, když Fit2 není umístěn na zápěstí. Téměř každý úsek je klikatelný, takže se i v rámci malých bloků dozvíte váš srdeční tep a objem spálených kalorií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštíme cvičení, týdenní náhled na pěší turistiku

Náramek totiž vás srdeční tep měří průběžně a výsledky pravidelně ukládá k budoucí synchronizaci. I když mezi položkami chybí informace o spánku, můžeme potvrdit, že náramek jej skutečně vyhodnocuje, přičemž výsledky se dozvíte až z aplikace S Health u připojeného smartphonu. V něm se také veškerá data z náramku třídí a zobrazují v grafech či tabulkách. Zajímat vás mohou aktuální i průměrné hodnoty všech měřených parametrů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měření srdečního tepu a počtu vystoupaných podlaží

Samsung dále zapracoval na položce Cvičení, která se jen nesoustředí na cyklistiku, turistiku, chůzi a běh, ale nabídne i různé posilovací stroje či přímo jednoduché cviky. Jakmile se vyberete ten správný cvik, náramek vám ukáže instrukce jak cvičit, aby se opakování započítávala. U dřepů jsme občas měli problém s jejich rozpoznáváním. Naopak výpady byly bez problémů.

U některých cviků si tedy budete muset váš cvičební styl trochu upravit. Jakmile máte cíl cvičení (čas, počet opakování, spálené kalorie) splněn, náramek zavibruje.

Klepněte pro větší obrázek
Evidovat můžete i svůj příjem vody nebo kávy

Po ukončení cvičení můžete váš výkon nasdílet na Facebook. Vámi publikovaný příspěvek pak vypadá vcelku efektně, třeba nějak takto:

Klepněte pro větší obrázek
Sdílení vaší aktivity na Facebooku

Ze všech vašich aktivit jsou tedy počítány spálené kalorie, a aby toho nebylo málo, pokud se 50 minut ani nepohnete, náramek vás upozorní, že byste se měli začít hýbat. Pokud vám to přijde otravné (úsměvné je to např. v letadle), můžete tuto funkci naštěstí deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace S Health dokáže nově monitorovat celou řadu vašich aktivit. Náramek sice nezvládne zaznamenat všechny, ovšem i čtrnáct různých cvičení je velmi slušné číslo

Další v základu povolenou funkcí je automatická detekce cvičení, náramek by tedy měl automaticky podle všech senzorů poznat, co děláte, a podle toho spustit dané cvičení, a třeba vám i počítat opakování vašich cviků. V praxi ovšem tato ideální představa příliš nefunguje. Výpady ani dřepy bez spuštění cvičení náramek neregistruje, snad jen po krátké ušlé vzdálenosti spouští cvičení - chůzi, ovšem občas zapomíná změřit srdeční tep.

Na automatickém rozpoznávání aktivit by měl Samsung poměrně výrazně zapracovat, ještě když dává na výběr tolik různých činností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá ukázkový výstup ze cvičení, konkrétně chůze. Na mapě vidíte trasu, společně s profilem srdečního tepu a rychlosti. K tomu se přidají další užitečná data, počasí z AccuWeather a další detaily

Před oficiálním představení náramku Gear Fit jsme na uniklých snímcích viděli zobrazené Mapy Here. V případě prodejné verze hodinek se však zatím žádné mapy nekonají, tedy alespoň ne ve formě samostatné aplikace. K mapě se však dostanete přes protokoly vašich venkovních aktivit, při rozkliknutí detailu se objeví i mapa, pokud jste při této aktivitě povolil záznam lokalizačních dat. Mnohem pohodlnější je ale prohlížet záznamy na větším displeji smartphonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek automaticky měří srdeční tep a vyhodnocuje spánkovou aktivitu. Za vaše cvičení vás dle úspěchů odměňuje medailemi a hodnoceními

Samotné počty kroků a vyšlapaných podlaží rámcově sedí i podle jiných měřičů, co se týče měřiče srdečního tepu, výsledky jsou srovnatelné s dalšími nositelnostmi od Samsungu.

Gear Fit2 ukazují široký záběr zejména při plánovaných cvičeních. Na zápěstí vás vibracemi náramek upozorňuje na různé milníky, bohužel úplně dobře nefunguje automatické rozpoznání cvičení.

Hodnocení: 74 %

Náramek Gear Fit2 nám připadá jako nejpovedenější nositelnost od Samsungu. Nejen při natáčení videa, ale také v průběhu recenze, se nám na rty dralo označení „hodinky“, byť se samotný produkt profiluje jako chytrý náramek. Ve skutečnosti bychom jej však označili za hybrida, zejména díky tomu, že se jedná o náramek s vlastním operačním systémem. A samozřejmě jej můžete používat i samostatně bez mobilu, synchronizace dat proběhne při příštím připojení.

Celkově jsme s náramkem byli spokojeni, je dobře čitelný na slunci a dokáže změřit spoustu zdravotních dat, takže uspokojí začátečníka i středně zkušeného aktivně žijícího uživatele. Výtku máme k automatickému rozpoznání cvičení, což zatím moc nefunguje, a také bychom si dokázali představit o něco lepší výdrž na jedno nabití. Metu tří až čtyř dní udávanou výrobcem jsme nepřekonali, spíše jsme se do ní dostali „s odřenýma ušima“.

Samsung Gear Fit2 se na českém trhu prodává za 4 999 Kč, zhruba na stejné úrovni začínala i první generace Gear Fit. Největší konkurencí je zřejmě Microsoft Band 2 (recenze zde), který útočí podporou více platforem, a má také daleko více různých čidel a senzorů. Gear Fit2 od Samsungu má na druhou stranu zvýšenou odolnost, o něco lepší čitelnost na slunci a je také o dva tisíce levnější. Připojíte jej však pouze k Androidům.

Verdikt:

Povedený náramek, který při vývoji ušel slušný kus cesty. Pokud rádi cvičíte a chcete „vaše tělo přenést do čísel a grafů“, bude náramek zdatným pomocníkem.

Plusy:

  • odolnost IP68, náramek přestojí běžné pády
  • „záchytná“ spona na řemínku
  • operační systém Tizen, možnost propojení i se smartphony jiných značek
  • snímač srdečního tepu
  • automaticky monitoring vaší aktivity (chůze, běh, různé druhy cvičení)
  • samostatná sekce aplikací pro Gear Fit2
  • vlastní ciferníky si pro náramek můžete vytvořit i v domácích podmínkách
  • upozorňování na vybrané notifikace z připojeného smartphonu
  • rychlé možnosti sdílení ukončených aktivit
  • podpora GPS

Minusy:

  • tlačítko zpět je hůře přístupné, gesto pro potažení shora dolů pro návrat zpět, které bylo použito u Gear S2, nefunguje
  • cviky nejsou vyhodnocovány úplně stoprocentně
  • záznam GPS je velkým žroutem energie
  • nejde připojit k PC pro přenos dat
  • nefunguje se všemi Androidy třetích stran
  • nemožnost pořídit screenshot displeje v prostředí náramku
  • vyšší cena
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Designer, Porovnávání, Určitá rezerva, Vypnutý pixel, Gear IconX, Podlaží, Datová komunikace, Příští připojení, Displej smartphonu, Písmo, Fitness funkce, Libovolná aplikace,