Nový iPad Pro zamotá hlavu hned dvakrát. Prvně výkonem, pak cenou

Apple představil nový iPad Pro (5. generace). Design je stejný jako loni a opět přichází ve dvou velikostech s úhlopříčkami 11" a 12,9". Právě v displeji je hlavní rozdíl obou novinek. Menší model sází na klasické IPS s LED podsvícením, u většího modelu Apple poprvé použil k podsvícení mini-LED diody, kterých se do zařízení vešlo přes 10 tisíc.

Díky nim nabídne po celé ploše jas 1 000 nitů (při chvilkovém maximu až 1600 nitů) a chlubí se špičkovým kontrastem 1 000 000 : 1. Apple tento displej označuje jako Liquid Retina XDR, protože má nabídnout podobně skvělé zobrazovací paarmetry jako drahý monitor Apple Pro Retina XDR. Oba tablety nabídnou široký barevný gamut DCI-P3 a plynulý obraz díky technologii ProMotion s 120Hz obnovovací frekvencí. Samozřejmostí je podpora Apple Pencil 2. generace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Větší 12,9" Apple iPad Pro nabídne Liquid Redina XDR displej s Mini-LED podsvícením.

Oba iPady Pro pocítily 50% posun ve výkonu proti předchůci, pohání je procesor Apple M1, který najdeme v Macboocích i novém iMacu. Jedná se přitom o vyšší verzi čipu s 8 výpočetními, 8 grafickými jádry a 16 jádry pro strojové učení. Tablet tedy nabídne srovnatelný výkon jako počítače Mac. Omezením tak pro některé bude operační systém iPadOS.

Poprvé oznámená RAM

Apple se snad vůbec poprvé u tabletů pochlubil operační pamětí. Ta činí 8 GB v kombinaci se 128, 256 nebo 512GB úložištěm. Náročnější uživatelé mohou sáhnout po variantě s 1 TB nebo vůbec poprvé 2 TB vnitřní paměti, kde mohou počítat rovnou s 16 GB RAM.

Velkou novinkou pro iPad Pro je v případě Cellular verze poprvé 5G konektivita, které na některých trzích bude dostupná i v rychlejší variantě mmWave podporující vyšší frekvenční pásma. Všechny modely pak mohou počítat s Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0. Z drátové konektivity opět chválíme přítomnost USB-C, ovšem poprvé ve specifikaci USB 4 s podporou Thunderboltu, který zvládne nabíjení i přenos dat a obrazu (až 40 Gb/s). Stran senzorové výbavy pak nechybí Face ID pro ověření identity.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tablet lze využívat tradičně případně k němu zvlášť přikoupit klávesnici Magic Keyboard, která vám přiblíží počítačový styl používání. Obzvlášť s operačním systémem iPadOS.

Fotoaparát je zde opět duální a opět s rozlišením 12 Mpx (clona f/1.8) u hlavní kamerky, širokoúhlá má netypických 10 Mpx (clona f/2.4). Překvapením je však čelní ultra širokoúhlá kamerka, která už paradoxně má rozlišení 12 Mpx (clona f/2.4) a díky úhlu záběru 122° dokáže pojmout širší scénu. To tablet používá v rámci nové funkce Center Stage, která zoomuje a oddaluje obraz tak, aby osoba na scéně byla vždy v centru dění, i když se před obrazovkou pohybuje.

Apple iPad Pro nabízí silnou baterii s energií 28,6Wh respektive 40,88Wh  v případě vyšší verze. Ty u obou modelů poslouží k výdrži až 10 hodin používání na Wi-Fi. U Cellular verze využívající datovou konektivitu je pak výdrž o hodinu kratší.

V květnu i v ČR

Apple iPad Pro bude možný v ČR objednat již 30. dubna, přičemž dostupný bude až v druhé polovině května. Cena přitom startuje na 22 990 Kč u 11" respektive 30 990 Kč u 12,9" varianty. To ale v případě Wi-Fi konektivity a 128 GB úložiště. Pokud ale toužíte po 2TB paměti a 5G konektivitě, lze cenu vyšroubovat až na astronomických 65 790 Kč.

Představení iPadu Pro:

Diskuze (49) Další článek: Zajímavý bonus. Při koupi Samsungu Galaxy Z Fold2 dostanete televizi za 1 Kč!

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Pro +, Česká republika, IMac, Magic Keyboard, LED, MacBook, Retina XDR, Clona, Thunderbolt, ProMotion, Dioda, Displej, Podsvícení, Centrum Stage, MAC,