Apple garantuje vodotěsnost iPhonů do 6 metrů. V jaké hloubce se utopí?

Apple iPhony 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Plus mají udávanou voděodolnost podle specifikace IP68. Vydrží 30 minut v hloubce 6 m a v laboratorních podmínkách to jistě platí, ale co praxe? To vyzkoušeli redaktoři magazínu CNET.

Ve spolupráci s Mission Robotics použili podvodní dron Theseus, který se může ponořit až do 300m. Spolu s iPhonem 12 jej vzali k jezeru Tahoe na hranici států Kalifornie a Nevady a pustili se do testování. První ponor měl jen ověřit tvrzení Applu, takže telefon pobyl v 6m hloubce předepsaných 30 minut. Po usušení vše fungovalo korektně, jen reproduktory vydávaly tlumený zvuk, protože v nich byly zbytky vody.

Klepněte pro větší obrázek
30 minut v hloubce 6 m vydrží všechny modely iPhonu 12.

Druhý pokus už byl odvážnější, iPhone putoval do 20m hloubky, kde byla teplota 10 °C a pobyl zde dokonce 40 minut. Ani teď telefon nejevil známky poškození. Problémy se však projevily po delší době...

Po 72 hodin byl iPhone v klidu, aby dostatečně vyschl. Pak ale prohlídka odhalila zamlžené objektivy fotoaparátů – jak dvou zadních, tak selfie. Když pak iPhone připojili k nabíječce, objevila se nepříjemná diagnostická hláška. I když byla diagnostika provedena, i když byl iPhone připojen k MacBooku, nedalo se dostat do normálního prostředí systému a s telefonem běžně pracovat.

Do iPhonu se tedy přece jen nějaká ta vlhkost dostala a viditelně spáchala neplechu. Tu odhalí až v servisu. Apple u voděodolnosti svých zařízení navíc udává: Odolnost proti polití, vodě a prachu není trvalá a může se v důsledku normálního opotřebení postupem času snížit. Nepokoušejte se nabíjet mokrý iPhone. Poškození tekutinou není kryté zárukou. Co dělat, když se iPhone namočí, najdete na stránkách podpory Applu.

Diskuze (11) Další článek: Vodafone v březnu: tři telefony za 1 Kč, nový odolný Samsung a příslušenství k PC

Témata článku: , , , , Reproduktor, MacBook, Nevada, Hloubka, PRO Plus, Ponor, CNET, Kalifornie, Dron, Telefon, Results,