Samsung Galaxy Note II: evoluce druhého stupně

Samsung představil v Berlíně očekávaný model Galaxy Note II. V hlavní roli čtyřjádro, 2 GB RAM a nejnovější Android. Máme se na co těšit.

Akce Samsung Unpacked se nesou ve znamení představování klíčových produktů na nadcházejících několik měsíců. Na včerejší tiskové konferenci v Berlíně byl představen Samsung Galaxy Note II, jakožto horké želízko v ohni pro předvánoční trhy. Galaxy Note, který byl shodou okolností představen na berlínském veletrhu IFA v loňském roce, tak má zdatného nástupce.

90 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 151 × 81 × 9,4 mm, 180 g
displej: 5,5'', kapacitní Super AMOLED, × 1280, 267 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, MHL, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 16000 MB, operační 2048 MB RAM, baterie: 3100 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9, 1600 MHz, 32nm), ARM Mali-400 MP
operační systém: Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx (3264 × 2448), video (1920 × 1080), autofocus, diodový blesk
cena: ještě se neprodává

Menší tloušťka, větší baterie

Zatímco papírové zkušenosti hovoří spíše o nutné evoluci produktového konceptu Note, první zkušenosti nám ukazují, že nástupce přináší řadu novinek, především u softwarové části. Designově se novinka inspirovala u Samsungu Galaxy S III, éra, kterou nastolil Galaxy S III („inspirován přírodou“), tak pravděpodobně bude pokračovat napříč celým portfoliem Samsungu. Galaxy Note II přichází se zvětšeným 5,5" Super AMOLED HD displejem s rozlišením 1280 x 720 pixelů a poměrem stran 16:9. Díky tomu, že si Samsung, experimentujíc s ohebnými displeji, mohl dovolit do tabletu vložit tenčí dotykovou vrstvu, jsme se dočkali malé tloušťky zařízení – 9,4 mm (9,65 mm u Galaxy Note) a více místa zbylo i pro 3100mAh baterii (2500mAh u Galaxy Note). To jsou oproti předchůdci znatelná vylepšení, aniž by došlo k výraznému zvětšení rozměrů celého zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung představil dalšího zástupce modelové řady Note - Galaxy Note II. Přichází s vylepšeným perem S Pen, jednou ze softwarových inovací je Air View...

Na jinak plastovém těle najdeme základní ovládací prvky Androidu - širokou klávesu Home spolu se senzorovou kontextovou klávesou a zpětnou šipkou. Levá hrana je vyhrazena pro dvojklávesu regulující hlasitost, pravou obsadila jen zamykací klávesa. V zadním krytu je umístěn 8Mpix snímač s aufocusem a nahráváním HD videa, pomocnou LED diodu využijete při focení blízkých objektů pod závojem tmy. Čelní kamerka pro videohovory má rozlišení 2Mpix. Konektorová výbava pokračuje v nastoleném trendu Samsungu. Na horní hraně najdeme 3,5mm jack k připojení sluchátek, na spodní zase najdeme standardní microUSB konektor sloužící k nabíjení, připojení datového kabelu, případně k propojení s periferiemi přes mHL.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
... kdy dotyk pera ukáže obsah složky nebo část zprávy či e-mailu. V průběhu hovoru můžete vyvolat poznámku nebo vyřezat obsah na displeji a vložit jej do e-mailu nebo zprávy. Do kalendáře v telefonu můžete kreslit tak, jako do jeho papírového předchůdce.

Hned ze startu bude Galaxy Note II distribuován se systémem Android 4.1.1 Jelly Bean společně s grafickou nadstavbou TouchWiz čtvrté generace. Na displeji se opět potká pětice ikon v jedné řadě, řadu dalších funkcí okoukal Note II od Galaxy S III. To, co bude Galaxy Note II odlišovat od konkurence, je především stylus a jeho integrace do systému. Samsung pokročil kupředu a tak najdeme pro dotykové pero daleko více využití, nežli tomu bylo v případě původního Galaxy Note.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus je oproti původnímu Notu delší a má pogumovanou špičku, ukázka vizualizéru po napsání slova „mimino“. Samsung představil i poslední verzi S Pen SDK, nové aplikace pro interakci s perem S Pen.

Stylus S pen je umístěn ve spodní části zadního krytu, je delší, tlustší a má nový ergonomický design, takže se lépe drží v rukou. Jeho vyhrazeným tlačítkem můžete měnit barvu psaní po displeji (vybíráte si z přednastavených), na vytažení pera je namapováno spuštění vyhrazené aplikace Magic Wand, která nabídne procházení a úpravu nebo psaní poznámek. Pokud vytáhnete stylus uprostřed hovoru, spustí se vám souběžně aplikace poznámky, do které můžete zaznamenat potřebné údaje. Samsung toto řešení nazývá Popup Note. Zobrazovací plocha telefonu dokáže nově rozeznávat až 1024 různých úrovní tlaku pera na displej, což se prakticky vyrovná psanému textu. Stylus neposlouží jen ke kreslení nebo screenování, může jím vyřezávat jakékoliv části z aktuálního zobrazení displeje (Easy Clip) a ty pak vkládat do MMS zpráv nebo e-mailů. Přejetí stylusem po vybraných položkách vyvolá jejich preview, to se může hodit např. u zpráv, kalendáře, e-mailů, videí nebo fotogalerie. Samsung tomuto řešení říká Air View.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Demo ukázka - vytažení stylusu, ukázka Air View v přehrávači, popisování fotografie

Jakoby z druhé strany můžete popisovat i nafocené fotografie, zatím však není jasné, zdali se při oboustranném tisku vytiskne i vaše ručně napsaná poznámka. V neposlední řadě je možné se stylusem přímo do kalendáře zaškrtávat a psát poznámky tak, jak to děláte ve vašem stolním papírovém kalendáři. Další inovace nese název Quick Command, podržením tlačítka na stylusu a jeho pohybem nahoru vyvoláte nabídku, ze které můžete napsat e-mail, zprávu, zavolat nebo spustit aplikaci podle uloženého grafického symbolu. Stačí jen napsat potřebné znaky a telefon za vás požadovanou činnost domyslí. K tomu všemu byl dále zachován i Popup Play, díky kterému je možné pracovat se souběžně přehrávaným videem v malém rámečku. V souvislosti s poznámkami je třeba zmínit i Idea Visualizer, jakmile do poznámek stylusem napíšete slovo, telefon vyhledá v databázi obrázek odpovídající textu a přidá jej k vašemu náčrtku. Nemusíte se spokojit jen s připravenými artworky, dodat můžete i své vlastní nebo stažení. Díky rozpoznávání vzorců a tvarů můžete dále jednoduše na tabletu kreslit jednoduché diagramy a prezentace. Spolu s inovovaným perem bylo představeno i S Pen SDK, které umožním vývojářům vytvářet aplikace šité přesně na míru novému stylusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámka při hovoru, kresba do kalendáře, předpřipravené zkratky pro Quick Command, zkratka @JIM jednoduše vytvoří prázdný e-mail adresovaný Jimovi z telefonního seznamu.

Mimo standardní screenshotovací funkci, která je v Androidech od Samsungu bězně dostupná, se u novinky dočkáme i aplikace pro nahrávání displeje. Pokud chcete vytvořit např. návod na ovládání aplikace, můžete jej na telefonu odsimulovat a zároveň nahrát a poté nasdílet.

Po hardwarové stránce se jedná o jeden z nejvybavenějších telefonů na trhu. V útrobách nalezneme čtyřjádrový 1,6GHz procesor Exynos vlastní výroby a 2GB paměť RAM. Galaxy Note II bude na trhu dostupný ve třech velikostech interní paměti (16, 32 nebo 64 GB), do telefonu bude možné dále přidat i paměťovou kartu microSD. Tu můžete zaplnit hrami a aplikacemi z portálů Google Play a SamsungApps, případně multimédia. Mezi podporovanými video formáty narazíme i na *.avi, *.mkv nebo *.flv, většinu nejznámějších typů zvukových souborů pak přehraje bez problémů. K internetu se připojíte přes UMTS s HSDPA+ (až 21 Mbps) nebo přes Wi-Fi. K blízkým přenosům dat půjde využít NFC, Wi-Fi Direct nebo Bluetooth 4.0. K navigaci přes GPS nebo Glonass v základu poslouží Google Mapy, nejen na mobilní platby se bude hodit NFC. V základu nalezneme plejádu aplikací připravených Samsungem. Nebude chybět editor fotografií, S plánovač (kalendáře), S návrhy (doporučené aplikace), komunikátor ChatOn, AllShare a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Část z představeného příslušenství pro Galaxy Note II.

Samsung Galaxy Note II se začne na evropském kontinentu prodávat v průběhu října, cenu odhadujeme na 15 tisíc Kč. Prodávat se bude v bílé (Marble White) a šedé (Titanium Grey). Spolu s tabletofonem se bude prodávat i nová sada příslušenství, která čítá flipová pouzdra, ochranné obaly, dokovací stojánek, držák do auta a Bluetooth handsfree.

Diskuze (32) Další článek: Sony Vaio Duo 11: nový „tabletobook“ s Windows 8

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsun, Dokovací stojánek, Zvukový soubor, Galax Note, Evoluce, GAL, EVO, Note II, Druh, Titanium Grey, Sam, FLV, Galaxy note, Levá hrana, Note, Artwork, Nová sada