Poptávka a nabídka po mobilních čipech se vyrovná až příští rok. Ředitel Qualcommu věští lepší budoucnost

Dva covidové roky se podepsaly pod globální nedostatek surovin, vyrobených produktů i chybějících čipsetů. Díky jejich nedostatku na trhu se omezovala výroba automobilů či dokonce některých telefonů. Ty byly, buď kompletně zrušeny, nebo se dostaly na trh o mnoho později. Polovodičový gigant Qualcomm, zastoupený jeho ředitelem, v rozhovoru pro magazín The Verge nastínil očekávanou polovodičovou budoucnost.

Podle Christiana Amona prochází v současné době polovodičové odvětví největší krizí za poslední roky. Celá řada oborů si až v posledních dvou letech uvědomila, jak moc závislá je na čipsetech. Americký gigant spolu s dalšími výrobci sice navýšil výrobní kapacity, aktuální disproporce mezi nabídkou a poptávkou se však jen tak nevyrovná. Ještě letos budeme pociťovat dozvuky nedostatků čipsetů, který by měl být vyřešen až v příštím roce. Na druhou stranu to vypadá, že v půlce letošního roku se situace začne alespoň pomalu obracet k lepšímu.

Christian Amon z Qualcommu potvrdil, že firma nemá své vlastní továrny, ale že se pouze stará o návrh čipsetů, které outsourcuje samotným výrobcům, např. firmám TSMC, Samsung, SMIC a UMC. Qualcomm souběžně pokračuje s vývojem nových polovodičových technologií, konkrétně síťovými prvky pro mobilní sítě 6. generace (6G), které mají být dostupné od roku 2030, tj. za osm let dalšího vývoje.

Druhá generace osmičky až příští rok

Amon v rozhovoru zmínil i nedávnou změnu značení čipsetů, která se má týkat všech modelových řad. Nástupcem Snapdragonu 888 se tak stal Snapdragon 8 Gen 1. Příští rok jej pak nahradí Snapdragon 8 Gen 2. Šéf Qualcommu tak vyvrátil některé domněnky, podle kterých měl být nový top čipset oznámen již v průběhu letošního roku, aby mohl Qualcomm cílit na přímého konkurenta. Mediatek se totiž vloni dostal na 1. místo, a stále navyšuje podíl na trhu, takže se musí Snapdragon horlivě snažit, aby se mu alespoň dorovnal.

Šéf Qualcommu v rozhovoru dále potvrdil, že firma vidí možnosti expanze v segmentu autonomních vozidel, virtuální reality, počítačů a v oblasti IoT. I přesto, že firma nemá žádné vlastní továrny, uvedla na trh loni v červenci vlastní smartphone se šíleným názvem Smartphone for Snapdragon Insiders. Smartphone, který na první pohled vypadal jako vtip, už po celém světě používají čtyři miliony uživatelů. A to je pro Qualcomm určitě velmi zajímavá vizitka. Celý rozhovor v angličtině si můžete přečíst zde.

Představení telefonu Snapdragon for Snapdragon Insiders:

Váš názor Další článek: QR kódy jsou skvělý pomocník, ale i zlý pán. Tohle jsou nejčastější podvody, které vás mohou připravit o peníze

Témata článku: , , , , , , , , , , SMIC, Rozhovor, Příští rok, Nedostatek, Poptávka, Čip, Čipset, Snapdragon Insider, The Verge, UMC, Deco