Operátoři varují před podvodnými SMS. Odkaz z nich vede k instalaci malwaru

V Evropě se objevuje další malware, který napadá mobilní telefony. Má název Flubot a šíří se prostřednictvím SMS, upozorňuje Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) sdružující tři největší české operátory. Samotná textová zpráva nijak škodlivá není, ale pokud uživatel klepne na odkaz v ní uvedený, může se dostat k instalaci rizikového softwaru.

Malware se zatím vyskytl v několika evropských zemích – ve Velké Británii, Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku a ve Španělsku. APMS má proto podezření, že už se může šířit i po České republice. Flubot napadá telefony s operačním systémem Android, na iOS se totiž aplikace mimo oficiální market App Store instalovat nedají.

SMS láká na sledování zásilky

Podvod se šíří formou textových zpráv. Uživateli přijde na telefon SMS zpráva, která předstírá, že je například od přepravní služby DHL. Uživatele vyzve ke kliknutí na odkaz pro sledování zásilky, ale po klepnutí nabídne instalaci podvodné aplikace. Aplikace následně ovládne telefon uživatele a může bez jeho vědomí odesílat osobní údaje, včetně například citlivých dat z online bankovnictví.

Operátoři nasazením bezpečnostních opatření sice dokážou část škodlivého provozu z ciziny blokovat, nicméně závadné SMS často posílají samotné napadené telefony, do jejichž komunikace nemohou zasahovat. Vyzíváme proto zákazníky především k velké obezřetnosti“, říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Základní obranou před tímto podvodem je běžná obezřetnost uživatelů. Samotná přijatá SMS žádnou škodu nemůže způsobit, ale uživatel by neměl klikat například na odkaz z DHL, pokud žádnou zásilku neočekává. I když na odkaz klikne, nabídnutá podvodná aplikace se neinstaluje automaticky, uživatel musí dialog nejprve potvrdit. V tomto momentu už by měli zpozornět i ti méně ostražití – standardně se pro instalaci aplikací používá Obchod Play, pokud odkaz vyzývá k instalaci z jiného zdroje (APK archivu), tuto volbu nepotvrzujte!

Diskuze (27) Další článek: Samsung zřejmě u Galaxy S22 Ultra nasadí kontinuální zoom v rozmezí 3-10×

Témata článku: , , , , , , , , , Uživatelé, App Store, Instalace, DHL, Velká Británie, Česká republika, Odkaz, Telefon, Aplikace, Operátor, Španělsko, Německo, Evropa, Itálie, Grund, Maďarsko,