Novinky od Qualcommu. Vylepšený špičkový čipset, Snapdragon pro střední třídu a vlastní AR brýle

  • Qualcomm ukázal specifikace čipsetu Snapdragon 8+ Gen 1
  • Zvýšil výkon i energetickou efektivitu, a to díky výrobě u TSMC
  • Další novinkami jsou Snapdragon 7 Gen 1 a AR brýle

Qualcomm si netradičně na víkend schoval premiéru dalších hardwarových novinek, a tentokrát bylo na co koukat. Dočkali jsme se, nejen vylepšeného Snapdragonu 8+ Gen 1, ale také nové generace „sedmičkového“ čipsetu, který bude určený pro zařízení vyšší střední třídy. Polovodičový gigant navrch přihodil i vlastní referenční brýle pro rozšířenou realitu.

Snapdragon 8+ Gen 1: TSMC jako záchrana

Největší novinkou je samozřejmě čipset Snapdragon 8+ Gen 1, na něhož si brousí zuby nejeden topmodel plánovaný na druhou polovinu letošního roku. Hlavní změnou je výrobce, protože 4nm procesem už tento procesor nebude vyrábět Samsung, ale TSMC. A taiwanský polovodičový gigant má efektivnější výrobní proces, což se odrazí i na samotném čipsetu. U procesoru se máme dočkat úctyhodného zvýšení energetické efektivity až o 30 procent!

Klepněte pro větší obrázek
Klíčové vlastnosti čipsetu Snapdragon 8+ Gen 1

Už základní varianta čipsetu nebyla nijak pomalá, ovšem teplotně na tom nebyl čipset zrovna dvakrát dobře, a baterie mu za jeho služby mnohdy ani neměla čas poděkovat. Qualcomm přesto zvýšil výkon čipsetu o 10 procent, přetaktována byla všechna jádra. Cortex-X2 běží na frekvenci 3,2 GHz, „zlatá jádra“ mají takt 2,75 GHz, „stříbrná jádra“ pak nepřevýší frekvenci 2 GHz.

Podobné je to i u grafika, jejíž maximální frekvence stoupla o deset procent, spotřeba energie však klesla o 30 procent! Cennou energii ušetří i modul pro umělou inteligenci nebo modem. Pokud zprůměrujeme veškeré optimalizaci, je energetická efektivita „pluska“, i přes jeho vyšší výkon, patnáctiprocentní. Pokud byste dali vedle sebe stejné smartphony s původní a aktuální generací čipsetu., novější procesor umožní telefonu vydržet na baterii o pět a půl hodiny déle nebo prodlouží videostreaming o hodinu a půl.

Zbytek hardwaru zůstává při starém, tedy modemy, obrazové koprocesor, podpora fotoaparátů, displejů a pamětí. A tady se asi není třeba opakovat, protože všechny důležité detaily Snapdragonu 8 Gen 1 si můžete přečíst v tomto článku. Mnohem důležitější je fakt, že nový top čipset nečekají žádné odklady, protože se do první smartphonů dostane již v průběhu třetího čtvrtletí (červenec až září). Nový čipset chce do svých telefonů nasadit obrovská spousta výrobců: Asus, Black Shark, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Redmi, Vivo, Xiaomi a další.

Diskuze (1) Další článek: První testy Snapdragonu 8 Gen 1+. Skládačky Samsungu se mohou těšit na našlapaný čipset od TSMC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Google Ara, Gen, Energetická efektivita, AI Engine, Pro +, GHz, Čipset