Není 120 Hz jako 120 Hz. Věděli jste, že LCD displeje tahají za kratší konec?

Samsung u příležitosti premiéry smartphonů Galaxy A52 a Galaxy A72 vynesl na povrch zajímavou myšlenku obnovovacích frekvencí mobilních displejů. V současné době na trhu dominují dvě základní technologie, a to LCD a OLED displeje v různých variantách a obchodních označeních. V poslední době je stále častěji zmiňovaným parametrem displeje jeho obnovovací frekvence. Jenže, když vezmeme v potaz i technologii displeje, ukazuje se, že není 120 Hz jako 120 Hz...

Samotná zobrazovací frekvence udává, kolik snímků dokáže displej zobrazit za sekundu. Běžně používané displeje v telefonech využívají základní obnovovací frekvenci 60 Hz. Obnovení obrazu tedy probíhá 60× za sekundu. V případě displejů s vyššími obnovovacími frekvencemi (u mobilů se prosazuje 90, 120144 Hz či dokonce 240 Hz) je hlavním srovnávacím parametrem tzv. délka pohybového rozostření, např. jedoucího auta. Čím je rozostření nižší, tím se obraz jeví plynulejší. AMOLED panely mají oproti LCD displejům daleko rychlejší odezvu, což je základ pro velmi zajímavé srovnání.

90Hz OLED má pohybové rozostření o délce 0,79 mm, přičemž 90Hz LCD má rozostření 1,11 mm. Rozdíly jsou dokonce tak výrazné, že v plynulosti obrazu 90Hz OLED překonává i 120Hz LCD panel! Analogicky to platí i pro 120Hz OLED s pohybovým rozostřením 0,64 mm, který je plynulejší, než 144 Hz LCD displej (pohybové rozostření 0,72 mm). Pokud tedy smartphone vybíráte čistě podle obnovovací frekvence, je skutečně třeba brát v potaz i technologii displeje.

Promo video k novým „áčkům“ od Samsungu:

Samsungu poskytla srovnávací data společnost SGS, která certifikovala displeje nově představených telefonů. Galaxy A52 5G má panel typu Seampless Pro s obnovovací frekvencí 120 Hz a hodnotou MPRT (Moving Picture Response Time) pod úrovní 11 ms. Parametr MPRT podle metodiky SGS udává dobu odezvy nutnou ke změně jasu obrázku z 10 na 90 %. Modely Galaxy A52 a Galaxy A72 obdržely certifikaci Seamless, a to s 90Hz obnovovací frekvencí a s MPRT pod 14 ms. Displeje od Samsungu výše zmíněné certifikace obdržely již loni v červnu, kdy probíhal vývoj nově představených „áček“.

Diskuze (55) Další článek: Oppo Reno5 F: konkurence pro Redmi Note 10, která možná brzy zavítá do ČR

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy A72, ? Displej, Krátký konec, Rozostření, Displej, SGS