Nakupte, co potřebujete, App Store zvyšuje ceny. Platit budou od začátku října

Pokud na platformě iOS pokukujete po nějaké placené mobilní aplikaci nebo hře, nastal ideální čas na její pořízení. Apple App Store totiž od 5. října zvýší ceny za nákup aplikací a in-app obsahu. Změny se sice týkají primárně zemí, které jako měnu používají euro, protože je však novými cenami dotčené i Polsko, je pravděpodobné, že zvyšování cen brzy zasáhne i českou mutaci App Storu.

Apple už nyní používání 87 cenových pater, které mohou být využívána při koupi či in-app nákupu přímo v aplikacích. Tier 0 je používán pro bezplatné tituly, Tier 1 je pak nejnižší hodnota placené aplikace. Až dosud se jednalo o 0,79 EUR (19,4 Kč), v říjnu toto „první patro“ poskočí na 1,19 EUR (29,3 Kč). Je však třeba zmínit i to, že současně existuje i sedm alternativních platebních pásem, a některá z nich ještě využívají dřívější nižší cenu. 

Na konci cenového spektra se nachází pásmo 87, které má hodnotu 1 199,99 USD (29 530 Kč), ještě před rokem přitom měla nejdražší položka, kterou na App Storu koupíte, maximální cenu 849,99 EUR, tj. 20 900 Kč. Jakmile vstoupí nová pravidla 5. října v platnost, u všech aplikací na App Storu dojde k přepočítání ceny. Pokud budou chtít vývojáři cenu upravit, tj. snížit, mohou tak učinit přes vývojářskou konzoli. Na stejném místě si také mohou nastavit, aby se zvýšení cen nepromítlo do rozpočtu aktuálním předplatitelům. Aktuální cenové úrovně na App Storu najdete zde. Až dosud přitom platila pravidla ze srpna loňského roku.

Propagační video Apple App Store:

Google ceny na App Storu upravuje několikrát do roka, většinou se však změny týkají jen těch zemí, ve kterých začala platit nová daňová politika nebo došlo ke zvýšení DPH. Změny cen také často reflektují výraznou změnu v kurzu.

Zdroj: Apple Developer

Váš názor Další článek: Český T-Mobile spouští RCS zprávy. Zatím jen pro komunikaci firem se zákazníky

Témata článku: Apple, , , , , , , , App Store, Euro, Dánová, Aplikace, Říjen, Začátek října, Cena,