Motorola Razr 40 Ultra. Véčko s největším vnějším displejem si vás získá výbavou i vzhledem

  • Motorola má nový Razr s obřím vnějším displejem
  • Díky němu nemusíte telefon tak často otevírat
  • Cenově se vejde do 30 tisíc

Motorola dnes na akci v Madridu představuje novou generaci véčkových Razrů. Letos poprvé jsou modely rovnou dva – jeden prémiový, druhý o něco levnější s menším vnějším displejem. Už samotná velkolepost španělské premiéry ukazuje, že po několika letech spíše prozkoumávání trhu to Motorola s véčky myslí opravdu vážně a že má ambice zatřást s pozicí Samsungu, dosavadního největšího výrobce véček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motorola Razr 40 Ultra – véčko s největším vnějším displejem

Hlavní hvězdou večera je bezesporu vlajkový Motorola Razr 40 Ultra. Prodávat ze bude i v Česku za 29 tisíc kroun. Možná se pozastavujete nad zvláštním názvem – dosud se véčka Motoroly označovala jednoduše Razr a pro odlišení se přidával rok vydání. Jenže letos jsou poprvé modely rovnou dva, a tak se výrobce rozhodl, že pojmenování systematicky sjednotí se svojí řadou vlajkových smartphonů běžné konstrukce Edge. Letošní Razry tak mají v názvu číslo „40“, aniž by předtím existovala třicítka nebo nižší desítky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon drží rozevřený i v mezipoloze. V zavřeném stavu není mezi oběma flipy žádná mezera

To je ale spíše kosmetická úprava. Tou hlavní novinkou Razru 40 Ultra je (na poměry véček) obří vnější displej, který pokrývá skoro celou horní flipovou stranu. Displej je tak velký, že do své plochy zahrnuje dokonce obě čočky hlavního fotoaparátu a také sousedící LED blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej typu P-OLED se ohýbá ve své polovině. Sklad displeje decentní, rýha je sice viditelná, ale není zvlášť markantní

V tomto ohledu tak jde o největší trojitý „průstřel“ displeje, který lze na mobilu zatím vidět. Vnější 120Hz displej je typu OLED s takřka čtvercovým rozlišením 1056 × 1066 bodů a úhlopříčkou 3,6 palce. Vnitřní ohebný 165Hz panel je typu P-OLED s úhlopříčkou 6,9 palce a má tradiční širokoúhlé rozlišení 1080 × 2640 bodů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vnější displej umí mnoho věcí, dají se z něj ovládat desítky aplikací. Má i svůj vlastní Always on režim, v němž můžete vybírat z mnoho různých grafických motivů

Už loni Motorola upustila od původního „razrovského“ designu svých véček s charakteristickou vystouplou bradou a vydala se podobnou cestou jako Samsung se svými Z Flipy. Design je hladký, symetrický, nerušivý. Díky velkému vnějšímu displeji má novinka navrch nejen proti zmiňovanému Samsungu, ale například i modelu Oppo Find N2 Flip, který má také výrazně větší sekundární displej, ale ani ten nepokrývá celou vnější stranu. Kloub telefonu drží v několika polohách od zhruba 45 do 135 ° rozevření, čehož lze využít například pro stabilizaci při fotografování nebo v různých dalších aplikacích.

Co všechno jde dělat na vnějším displeji:

  • používat widgety s počasím, kalendářem, kontakty atd.
  • speciální widget pro Spotify
  • lze nastavit vlastní tapetu i Always on displej
  • prohlížet notifikace a odpovídat na zprávy na plné QWERTY klávesnici
  • vytočit hovor a telefonovat přes handsfree se v zavřeném stavu
  • používat fotoaparát
  • pracovat s mnoha nativní aplikacemi (Zprávy, Gmail, Chrome, Mapy, YouTube)
  • hrát některé hry (Golf Adventures, Tiger Run, Marble Mayhem, Astro Odyssey)
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Razr 40 Ultra má solidně zpracované tělo z kovu a skleněných materiálů (u modré a černé varianty), červená barva „Viva Magenta“ má koženkovou úpravu. Přitom zároveň splňuje stupeň částečné voděodolnosti IP52. Pohání ho čipset Snapdragon 8+ Gen 1. Dodávat se bude jediná paměťová varianta 8 + 256 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Součástí prodejního balení je vedle kabelu a adaptéru také dvoudílný průhledný plastový kryt

Baterie s kapacitou 3800 mAh lze dobíjet pomocí kabelu s maximálním výkonem 33 W, ale i bezdrátově (5 W). Hlavní duální fotoaparát, který tvoří dvojitý průstřel vnějšího displeje, nabídne rozlišení 12 + 13 Mpx a sestavu primárního (f1.5 OIS) a širokoúhlého (f2.2) objektivu. Fotky nebudou úplně nejsilnější zbraní tohoto véčka, ale pokud většinu snímků budete fotit přes den nebo při dostatku světla nebudete zklamaní. Limity sestavy fotoaparátů se projevují zejména za šera a ve tmě.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Odlehčený model s menším displejem

Mimo vlajkového Razru představil výrobce v Madridu také jeho odlehčenou variantu Motorola Razr 40. Velikostně jde prakticky o stejné zařízení, identický je také vnitřní ohebný displej. Rozdíl najdeme u toho vnějšího – OLED panel je tentokrát ve formě tenkého proužku s úhlopříčkou 1,47 palce, který zobrazí pouze čas a základní notifikace. Díky tomu může být tento Razr také levnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motorola Razr 40 s menším vnějším displejem

Odlišný je také fotoaparát, který nabídne senzory s rozlišením 64 a 13 Mpx. Baterie má kapacitu 4200 mAh a výkon obstarává procesor Snapdragon 7 Gen 1. Na výběr bude v zelené, krémové a fialové barvě. Dostupnost pro český trh je u tohoto modelu stanovena až na druhou polovinu července, telefon se bude prodávat za sympatických 21 600 Kč a bude tak jednoznačně cenově nejdostupnějším novým modelem véčkového smartphonu na trhu.

Diskuze (23) Další článek: LG ukázalo přenosný displej v kufru. Pustíte si na něm video, plápolání krbu nebo si zahrajete hry

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , Mapa, Model, Displej, Always, ? Displej, Vzhled, Motorola Razr +, Madrid, Razru, Oppo finda, Chrome, Razrů, Rozlišení, Česká republika,