Jak do Androidů nainstalovat dvě stejné aplikace? Klonování funguje jen u některých

  • V Androidu se někdy hodí mít stejnou aplikaci se dvěma účty
  • Jen některé značky vám to však umožní, a pouze u některých aplikací
  • Alternativou však mohou být i různé zabezpečené režimy

Pokud chcete v Androidech používat aplikace dvě instance jedné aplikace, většinou se jedná o neřešitelný problém. Pokud se bavíme o aplikacích, které v sobě nemají podporu rychlého přepínání mezi uživatelskými účty, většinou to znamená konečnou. Telefony od Samsungu, Xiaomi a značky OnePlus však umožňují alespoň „naklonovat“ vybrané komunikační aplikace. Jenže, přímo nezjistíte, které aplikace můžete „rozdvojit“. Jejich ikony se v nastavení objeví až poté, co si dané aplikace nainstalujete do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá nabídka funkce Dual Messenger u Samsungů. Stačí zvolit přepínač, a nainstalujete se stejná verze aplikace, ve které můžete mít jen vybrané kontakty a samozřejmě úplně jiný účet

Každý z výrobců má pro tuto funkcí vlastní název. V nastavení byste měli hledat něco na způsob „klonování aplikací“ nebo „paralelní aplikace“. My si ukážeme postup u Samsungů, který funkci schovává pod označení Dual Messenger. Stačí přejít do Nastavení - rozšířené funkce - Dual Messenger, kde uvidíte všechny aplikace, které můžete rozdvojit. My máme v telefonu mezi podporovanými např. aplikace Facebook, Messenger, Snapchat, Telegram nebo WhatsApp. Po aktivaci přepínače si telefon sám dokáže nainstalovat druhou verzi téže aplikace, ve které se můžete přihlásit pod jiným účtem, a která může oproti původní aplikaci používat samostatný seznam kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek
Čistý Android se naučí klonování aplikací až od verze Android 14 (Zdroj: XDA)

Limitem klonování aplikací je však nemožnost naklonovat libovolnou aplikaci, pouze ty, které povolí výrobce vašeho telefonu. Zdá se však, že v Android 14 konečně prolomí limity, tedy alespoň co se týká čistého Androidu. V betaverzi nejnovější verze systému se nově nachází nabídka „Klonované aplikace“, která po letech konečně umí to, co zvládají někteří OEM výrobci na trhu.

Klepněte pro větší obrázek

Chcete naklonovat i nějakou další aplikaci? Jediným alternativním řešením je sázka na různé zabezpečené režimy, které fungují na oddělení pracovní a soukromé části Androidu. U Samsungů a u Motoroly se jedná o Zabezpečenou složku, v rámci které si můžete znovu nainstalovat i ty aplikace, které máte už v běžně dostupné verzi Androidu. Stačí je jen opětovně stáhnou z Google Play, k němuž se musíte v Zabezpečené složce opětovně přihlásit.

Diskuze (5) Další článek: Studentské tarify O2 nezdražují. Přes prázdniny do nich operátor přidá neomezené surfování až na 5 dní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Klonování, Verze, Telefon, Dual messenger, Aplikace, Nastavení, F +, Účet,