Huawei už si dokáže poradit i s chybějící 5G konektivitou. Řešení je ale trochu krkolomné

Právě v těchto dnech si Huawei (ne)připomíná nepříjemné třetí výročí uvalení amerických sankcí na technologie pro chytré telefony. Ve stručnosti firma od května 2019 nesmí v telefonech používat služby a aplikace Googlu, dříve přísnější embargo na kompletní zákaz používání amerických čipů bylo změkčeno pouze na zákaz používání 5G konektivity.

Klepněte pro větší obrázek
Starý dobrý kryt na mobil dokáže vyřešit skoro všechny potřeby, nově dodá i 5G konektivitu

S nepřízní osudu čínská firma od začátku houževnatě bojuje. Softwarové těžkosti částečně eliminovala vytvořením vlastního ekosystému služeb HMS (Huawei Mobile Services) se svým marketem AppGallery, i když ji to stálo nemalou část zákazníků zvyklých na známé služby Googlu. Obejít hardwarová omezení už je trochu složitější, ale i zde, zdá se, Huawei našlo recept.

Chybějící 5G konektivita není v českých podmínkách kvalitního pokrytí staršími 4G (LTE) sítěmi žádný zásadní handicap, některé země jsou ale na 5G pokrytí odkázány zejména po kapacitní stránce. To platí zejména pro Čínu. Proto firma na svém domovském trhu vymyslela řešení, jak telefonům 5G konektivitu dodatečně přidat.

Podobné řešení známe už od Motoroly

S partnerskou společností SoyeaLink, na kterou se americké sankce a tudíž ani výluka z používání 5G modemů nevztahuje, si dohodla výrobu speciálního příslušenství pro svůj zatím poslední vlajkový smartphone Huawei P50 Pro. Jde v podstatě o zadní kryt s vestavěným modemem a eSIM, prostřednictvím které proběhne připojení do 5G. Kryt obsahuje také USB-C konektor, přes který se veškerá konektivita přesune do samotného smartphonu. Ne úplně elegantní, ale účinné řešení.

Nevýhodou je, že tento nasazený kryt přidá už tak docela těžkému smartphonu dalších 50 gramů hmotnosti a tloušťku navýší o více než 3 mm. V systému telefonu se připojený kryt hlásí v centru připojených zařízení podobně jako jiné příslušenství, například bezdrátová sluchátka. Dokonce ukazuje i stav přijímaného 5G signálu. Gadget je určen výhradně pro čínský trh, kde se prodává v přepočtu za zhruba 2 800 Kč (bez daně).

Huawei tímto řešením rozhodně „neobjevil Ameriku“. Naopak, právě v Americe přidání 5G konektivity ke staršímu telefonu v minulosti úspěšně vyzkoušela Motorola, když k poslední modulární generaci smartphonu Moto Z3 přidala také kryt Moto Mod s 5G konektivitou a díky tomu se mohla chlubit titulem „první komerčně prodávaný 5G smartphone“. Řešení se ale ukázalo jako nepraktické, kvůli nepříliš lichotivému designu a hlavně zvětšenému objemu telefonu, protože 5G Moto Mod obsahoval i vlastní vestavěnou baterii. Naproti tomu se 5G kryt pro Huawei P50 Pro napájí výhradně z baterie telefonu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Systém souborů EROFS. Každý nový telefon s Androidem 13 bude mít na sobě stopu od Huawei

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Huawei P50 Pro, Huawei Mobil Services, Sankce, Motto Mód, Telefon, Zákaz používání, Řešení, AppGallery, Amerika, Kryt