Honba za rekordy končí, říká leaker. Samsung vzdal vývoj 600Mpx foťáku pro mobily

Je to přesně rok, co Samsung oznámil, že by v budoucnu chtěl vyrobit 600Mpx snímač pro mobily. Jeho dosavadní rekordman má 108 Mpx a už se šušká o prvních mobilech, které by mohly nabídnout dokonce 144 nebo 192 Mpx. Známý leaker Ice universe, jenž se zaměřuje na zprávy týkající se korejské společnosti, ale slyšel, že „Samsung dostal rozum a nebude se honit za nesmyslnými čísly“.

Tím není vyloučeno, že aktivně vyvíjené senzory s vyšším rozlišením než 108 Mpx nedokončí. Možná ale nebude prolamovat hranici 200 Mpx. V dlouhodobém horizontu by ale klidně i oněch 600 Mpx bylo realizovatelných, avšak musel by se posunout vývoj i v jiných oblastech.

Samsung dnes u snímačů používá 0,7mikrometrové pixely. S takovými by 600Mpx bumbrlíček o poměru stran 3:2 měl velikost 21 × 14 mm, tedy o chlup méně než u APC-C (bez)zrcadlovek. Pokud se mu povede vyrobit hustší snímač s 0,6µm buňkami (údajně na něm pracuje), měl by 18 × 12 mm. Největší fotočip měla Nokia 808 (10,67 × 8 mm) s pořádným hrbem na zádech.

Čím větší čip, tím větší bude objektiv. Nemáme technologii, se kterou bychom mohli udělat 600Mpx foťák v útlém těle. Kompakt Fujifilm Fujifilm X100V se senzorem o velikosti 23,5 × 15,6 mm a pevným objektivem má v nejtlustším místě 53 mm. Šlo by sice osekat objektiv, ale za cenu horší kresby.

A i kdybychom tolerovali pět cenťáků tlustý mobil, výrobci byl nejspíš nedokázali vyrobit adekvátně špičkové sklo, aby se na něm neprojevila difrakce a vysoké rozlišení nepřišlo vniveč. To jednou možná vyřeší ploché metaobjektivy, ale to se dříve dočkáme bateriové revoluce.

Obří snímek pak bude třeba ještě zpracovat a rychle uložit. S každoročním nárůstem výkonů a kapacit to je však možná ten nejmenší problém…

Diskuze (42) Další článek: Aplikace IBD Pod Kontrolou pomáhá pacientům s Crohnem a ulcerózní kolitidou

Témata článku: Samsung, , , , , , Nejmenší problém, Pro +, Foťák, Rekord, Ica Universe, Mobil, Honba, Nárůst výkonu, Vysoké rozlišení, Samsun, Objektiv, Fujifil, F +, LEA