Co všechno víme o Samsungu Galaxy S III

Jak bude nakonec vypadat nový supersmartphone od Samsungu? Dali jsme dohromady všechny již známé parametry a fotografie.

Zítra bude všem dohadům a zákulisním informacím konec. Přesněji, 3. května 2012 v devatenáct hodin londýnského času (ve 20:00 českého času) bude světu představen Samsung Galaxy S III. O názvu již spekulovat nemusíme, že půjde o třetí generaci modelu známého jména nechtěně prozradil jeden z manažerů Samsungu, když odrážel jeden z mnoha zvídavých dotazů na podobu novinky.

Téměř s železnou pravidelností se každý týden objevují nové a nové specifikace výbavy a obrázky toho, jak by měl nový Galaxy S III vypadat. Z množství útržkovitých zpráv lze složit už poměrně kompletní mozaiku a tak se už nyní můžeme pokusit o odhad finální podoby nového zařízení. Nejdříve odkazy na nejzajímavější dosud vydané zprávy o nástupci Galaxy S II. Všimněte si, že první informace začaly prosakovat více než před půl rokem. Už to napovídá, že od Samsungu můžeme čekat něco velkého.

Jedním z hlavních otazníků je design telefonu. Na internetu se v průběhu posledních měsíců objevuje nespočet nových obrázků, jak že bude nový Galaxy S III vypadat. Nejen že se neví, jak přesně bude telefon vypadat, neví se ani, z jakých materiálů bude vyroben. Samsung totiž prodejním partnerům a operátorům rozeslal pouze designově neurčité krabice s elektronikou uvnitř. Téměř zaručeně můžeme říct, že Samsung ponechá pod displejem minimálně jednu hardwarovou klávesu. Z množství fotek přikládáme dvě, k nimž se vyjádřil i známý ruský mobilní novinář Eldar Murtazin (údajně již nový Galaxy S III viděl). O první fotografii řekl, že ačkoliv se stále nejedná o finální vzhled, je tato fotka nejblíže tomu pravému designu. O druhé pak doslovně řekl: „Můj komentář k tomuto obrázku? Hmm...bez komentáře“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vlevo: jedna z prvních konkrétních podob S III, vpravo: zřejmě finální design novinky (foto: GSMArena.com)

Prostor pro další spekulace pak vytvořila dánská pobočka Samsungu, která na svůj Facebook přidala fotografii, na které můžeme vidět modrý šátek nebo kus látky, která zakrývá záhadný telefon. Tvary této siluety by navíc odpovídaly tvarům telefonu na prvním obrázku. Zda se ale jedná o Samsung Galaxy S III však nikdo pochopitelně nepotvrdil ani nevyvrátil. Nicméně Samsung oficiálně prohlásil, že dosud nebyl zveřejněný žádný obrázek, který by vystihoval přesný design telefonu. Živé fotografie a videa, které jsme zatím mohli spatřit, totiž nejspíše ukazují Samsung Galaxy M, což by měla být odlehčená verze „estrojky“.

Keramika, kov nebo plast?

Telefon by na tloušťku neměl přesáhnout 7 mm a hmotnost by neměla být více než 125 gramů. Nejčastěji se pak hovoří o keramické úpravě povrchu telefonu s dalšími skleněnými nebo kovovými prvky. Tomu nahrává také vyjádření Samsungu, že nový telefon Galaxy přinese zcela nový vzhled a ergonomii tvarů, než kterou jsme měli doposud možnost spatřit u jiných modelů.

Když přijde řeč na displej, zde jsme trochu moudřejší. Velmi pravděpodobný Super AMOLED Plus HD displej by měl narůst do velikosti 4,7-4,8 palce, přičemž jeho rozlišení by mělo být 1280 × 720 pixelů a využívat by měl novou non-Pentile matici. Již Samsung Galaxy S II přinesl řešení v podobě matice Real Stripe, která zabránila lidskému oku vnímat přechody mezi jednotlivými body. U jeho nástupce tak můžeme očekávat možná ještě něco lepšího.

Jasno máme ohledně procesoru. Sám Samsung totiž před nedávnem ohlásil, že jeho další Galaxy telefon bude využívat procesor Exynos 4412 s grafickým čipem Mali-400MP. Jedná se o čtyřjádrový procesor Samsungu, kde každé jádro (architektura Cortex A9) bude taktováno na 1,4 GHz. To nicméně potvrdila i výsledková listina benchmarku AnTuTu. V té se mj. dozvíme, že nový SGS III se bude dodávat s 1GB RAM pamětí, ačkoliv se občas hovořilo i o 2GB možnosti. Sluší se dodat, že toto měření benchmarku ihned vystřelilo Galaxy S III na první místo výkonnostních tabulek.

Jednoduše ohromující

Ze stejného zdroje pak pochází informace o fotoaparátu. Měli bychom se dočkat 12Mpix hlavního a 2Mpix přední fotoaparátu. Hlavní kamera bude mít k dispozici i přisvětlovací LED blesk pro focení v horších světlených podmínkách. V tomto se informace shodují s předčasně odhalenými specifikacemi položky Galaxy S III na německém Amazonu. Obě kamery by měly být schopné natáčet video ve full HD rozlišení (1 080p). V zákulisí se hovoří také o tom, že by hlavní kamera měla umět nahrávat také tzv. slow-motion video (zpomalené nahrávání).

Klepněte pro větší obrázek
Procesor Samsung po loňské pozitivní zkušenosti s Galaxy S II dosadí opět vlastní

V souvislosti s vestavěnou pamětí se nejčastěji hovoří o hodnotě 32 GB, které by měly jít rozšířit o stejnou hodnotu pomocí paměťové microSD karty. U informací o akumulátoru se hodnoty zdroj od zdroje dosti liší, začínají totiž na 1 750 mAh a končí i na 2 250 mAh. Nejpravděpodobnější se nám jeví zlatý střed kolem 2 000 mAh. Z dalších funkcí můžeme téměř za jistou věc považovat podporu bezdrátového připojení Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), GPS i GLONASS, NFC, dále například technologií MHL nebo Bluetooth (v4.0 s A2DP + EDR). Telefon samozřejmě poběží na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, jež bude s pravděpodobností hraničící s jistotou rozšířen o nadstavbu TouchWiz.

Vehementně se hovoří i o podpoře vysokorychlostních datových přenosů LTE. Pokud se tak nestane (ve většině evropských zemí by zatím Galaxy S III s LTE neměl využití), můžeme počítat s podporou rychlých datových přenosů (HSDPA+ až 42,2 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s).

Očekávané parametry Galaxy S III ve zkratce:

  • 4,8" Super AMOLED Plus HD displej, 720 × 1 280 bodů
  • čipset Exynos 4412, čtyřjádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1,4 GHz, GPU Mali 400
  • 1 GB RAM, 32 GB vestavěné flash paměti, podpora karet microSD
  • operační systém Android 4.0 ICS, grafické rozhraní TouchWiz
  • 12Mpx fotoaparát s autofokusem a LED bleskem
  • akumulátor s kapacitou kolem 2 000 mAh

Znovu je třeba zopakovat, že všechny informace v tomto článku jsou pouze spekulativního charakteru, Samsung zatím nic oficiálně nepotvrdil. Odhalení produktu s finálními specifikacemi se dočkáme již zítra večer ve 20 hodin našeho času. Na představení v Londýně nebudeme chybět, chystáme tradiční online zpravodajství, těšit se můžete na spoustu živých fotografií i komentovaná videa. Sledujte MobilManii už od odpoledních hodin, celý zítřejší den totiž bude patřit novince od Samsungu.

Diskuze (123) Další článek: Samsung Galaxy S III: nová fotografie a další informace

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Keramické tělo, Hlavní kamera, Śamsungu Galaxy, GAL, Super AMOLED Plus, Zpomalené nahrávání, Listina, Galaxy s, Samsun, AMOLED Plus, Sam, Online zpravodajství, Připojení wi-fi, Finální specifikace,