ZTE jako první oznámilo smartphone se Snapdragonem 865. Na trh mu to ale ještě potrvá

V Evropě nepříliš rozšířená značka smartphonů ZTE upoutala pozornost představením modelu ZTE Axon 10s Pro 5G. Má to být první smartphone, který bude používat zbrusu nový nejvýkonnější mobilní procesor Snapdragon 865 od Qualcommu. S nasazením špičkové komponenty jistě počítají i další výrobci, pro získání prvenství bude ale záležet na tom, komu se finální model podaří uvést do prodeje nejdřív.

Klepněte pro větší obrázek
ZTE Axon 10s Pro 5G

V případě ZTE nejde o úplně nový model telefonu, ale pouze o přepracovanou verzi již existujícího Axonu 10 Pro 5G z jara roku 2019. 5G konektivita zajišťuje modem Snapdragon X55, k dispozici je rychlé úložiště typu UFS 3.0 s kapacitou až 512 GB. Maximální hodnotou operační paměti bude 12 GB, navíc jde o nejrychlejší specifikaci LPDDR5.

Z obchodního pohledu jde zatím spíše o předpremiéru a chlubení obrovským výkonem, který novinka papírově nabídne. Ve skutečnosti se ale s finálním produktem budou moci první zákazníci v Číně setkat až později během prvního čtvrtletí roku 2020. Dostupnost ani cena na globálním trhu není v tuto chvíli známa.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Realme X50 bude 5G prvotina od Realme. Na zádech se chlubí čtyřmi objektivy

Témata článku: ZTE, , , , , , , , Obrovský výkon, Evropa, SMA, Přepracovaná verze, Jak, Model